Madal hemoglobiin, kõrge kolesterool 14.11.17 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere!

Avastasin hiljaaegu alakõhust "herne" ja arst arvas, et tegu võib olla suurenenud lümfisõlmega (tol korral ultraheli veel ei tehtud). Samas oli uriiniproov nii halb, et arst imestas, et veel püsti olen. Ta määras mulle rohud ja lootis, et sellest kaob ka see hernes ära.

Andsin ka vereproovi, kust selgus, et hemoglobiin on madal - 114 ja ütles, et see viitab aneemiale. Olen iga kolme kuu tagant käinud doonorverd andmas ja seal on hemoglobiin küll kõikunud - küll 152, küll 139, aga olnud alati normaalsuse piirides. Samuti ütles arst, et kolesterool on normi piires, aga ülemise piiri ligi ja käskis dieeti pidada. Olen täiesti normaalkaalus, sale tüdruk, mistõttu ongi kõrge kolesterool üllatav.

Kuidas ma peaks toituma, et saada hemoglobiin normi ja samas kolesterool madalamaks?
Kas kõik see võib olla seotud ka uriinist välja tulnud põieprobleemidega?

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Söögijärgse kolesteroolinäidu põhjal ei saa öelda, kas on tegu probleemse näiduga. Täpsema info jaoks on vaja analüüsi, mis sisaldab peale üldkolesterooli ka HDL ning LDL kolesterooli näite. Hemoglobiini tase võib kõikuda ja olla seotud ka menstruaaltsükli faasiga. Põletikud võivad mõjutada hemoglobiini taset. Toitumisnõustamiseks oleks aga vaja palju enam infot nii teie kehakompositsiooni, praeguste toitumis- kui liikumisharjumuste kohta. Soovitan teil tulla toitmisnõustmisele, pannes eelnevalt kirja vähemalt 4-5 päeva toitumisinfo. Täpsem infi toitumine@kliinikum.ee
Parimatega, dr. Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Seedehäire

Tere! Mure selline juba ca 3 nädalat on probleem, et kõhus mullitab koguaeg, kõht on lahti, iiveldus, oksendamine, vahest ka valud, vererõhk madal ja kergelt kõrvetustunne.
Arsti õde arvas et mingi ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kui probleem on kestnud nii pikalt ja toidulisanditest pole kasu olnud, tuleb minna ikkagi arsti vastuvõtule ja teha uuringud. Oletustest siin kasu pole.
Parimatega,
dr. Ehala

Loe edasi

Kõhukinnisus

Tere, mul suur mure kohe. Käin nr kahel umbes 2 korda nädalas ja kui tuleb siis tuleb nii et vahel ummistan wc poti ära. Nr 2 häda on selline kõva. Ma ei tea mida enam teha. Ei julgegi enam wcsse minna ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Soovitan teil oma toiduvalikud võimalusel koos toitumisnõustajaga üle vaadata, et veenduda, kas menüü on tasakaalus ja toetab seedimist.
Lisaks soovitan proovida kuuri pre- kui probiootikumidega. ...

Loe edasi

Kehakaal

Toitun väga tervislikult ja teen 4+ nädalas trenni. Kas stress võib olla phjus miks kaal ei lange?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Sellele küsimusele saab vastata kui teada teie praegust kaalu-kasvu, täpseid toiduvalikuid ja soovitavat eesmärki. Seega peaksite pidama toidu- ning liikumispäevikut ja seda analüüsima. Ise ...

Loe edasi

toitumishäire

Tere! Olen 3 aastase pisipoja ema ja kõik peaks nagu ideaalne olema, aga ei suuda leppida oma kehaga, kuigi tegelikult midagi hullu ei ole. Probleem hakkas 14 aastaselt, soov oli kaalust alla saada ja ...

Artur Minenko

Vastas dr Artur Minenko

Tere!
Teid võiks aidata, kui saaksite mõnda aega jälgida oma toitumist koos toitumisnõustajaga, kes vaatab igapäevaselt üle Teie toitumispäevikud ja annab nõu, mida võiks korrigeerida.

Loe edasi

Puuduv isu

Tere.

Selline huvitav probleem mis ma isegi ei tea kas on päriselt probleem.
Olen 27a, mees, 70kg, vegan, aktiivse elustiili ja suhteliselt keskmise-harva ka kõrge stressi tasemega ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Sõõmine ja toiduga seotud emotsioonid või siis ka tundetus on üks osa suurest tervikust, mida nimetame terviseks. Esimese asjana on selles kontekstis vaja olla kindel, et keha saab toiduga ...

Loe edasi

väga valusad gaasid paremal alakõhus

Tere,

Olen rase 24 nädalat ja viimase mõne nädala jooksul on tekkinud kõhukinnisus ning sellega koos meeletud gaasid. Eriti hullud valud on paremal pool puusanuki kõrgusel ja veidi allpool. ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Soovitan teil minna perearsti juurde ja teha siiski täpsustavad uuringud kuna kaebused on kestnud pikalt. Vajadusel saab perearst suunata ka gastroenteroloogi vastuvõtule. Kõhukinnisus võib ...

Loe edasi

Trenn

Tere,

sooviksin teha veidi trenni, olen peenikene kuid jalgadel ja istmikul on veidi tselluliiti ja venitusarme, ma ei tea miks.
Probleem on selles et mul on veidi sydamega probleeme, ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kuna ei tea, millised on täpselt südamega seotud probleemid, ei saa ma treeninguid soovitada. Mandlipõletikud võivad mõjutada mitmete siseorganite tööd (sh. süda, neerud) ning edasiste probleemide ...

Loe edasi

Lööve jalgadel

Lööve tekkis alates põlvedest ja levis alla. Meenutab kananahka. Sügeleb meeletult, eriti öösel, kui jalad on teki all. Otseselt ville pole, pigem tihedad sellised kõrged kohad nahal.
Kas see võib ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Antud küsimus oleks ilmselt pidanud minema kas nahaarstile või allergoloogile, kuid püüan anda esmase soovituse. Pildi põhjal kindlasti diagnoosi panna ei saa. Tegu võib olla allergilise lõõbega ...

Loe edasi

Rohke maohape

Tere, mul on olnud pikemalt probleeme maohappega ning olen kainud ka sondi neelamas ning kirjutatud ka ravimid. Paljusid ravimeid ma votta ei saa kuna pariliku haiguse tottu on paljud rohud keelatud. Kestnud ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Halvaloomulised muutused peaks gastroskoopial näha olema (sondi neelamine). Tavaliselt võetakse ka proovitükid, mis siis annavad täpse tulemuse. Kui uuringul mingeid pahaloomulisi muutusi ei ...

Loe edasi

Kaalulangus

Tere,
Muutsin umbes 4 kuud tagasi oma toitumist kardinaalselt. Piirasin küllastunud ja hüdrogeenitud rasvade, kiirete süsivesikute tarbimist, eraldasin täielikult dieedist nisutooted(gluteenitundlikkus), ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Arvestades vanust ja pikkust võiks kaal olla siiski suurem ning kaalulangus sellises mahus näitab, et toiduvalikud tuleks siiski uuesti üle vaadata ja panna paika täpne päevane energiavajadus ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi