Toidu valmistamine nädalaks ette 23.09.17 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere!

Tunnen huvi, kui tervisik on valmistada toitu mitmeks päevaks ette. Kui suur võiks olla vitamiinide kadu ja toidu riknemise oht? Olen märganud, et viimasel ajal on dieedipidajate seas populaarseks muutunud toidu valmistamine mitmeks päevaks ette. Toit pannakse plastkarpidesse, iga toidukord eraldi. Karpides võib olla nii liha, kala, muna kui ka salateid. Enamasti on kogu nädala menüü täpselt ühesugune. Siin on üks näide: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/0a/72/32/0a7232e1f40c488b0dfc30aad98f86c2.png Kas sellist toitumist võib tervislikuks ja soovitatavaks pidada?

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Toidu kuumtöötlemisel ning pikemaks ajaks ettevalmistamisel teatud vitamiinide-mineraalainete hulk kindlasti väheneb. Range planeeringuga ja teatud toiduainete suhtes piiratud dieetide korral võib olla vajalik toidulisandite kasutamine, et vältida oluliste toitainete puudujääke, kuid siin tasub alati mõne spetsialistiga nõu pidada. Samas võimaldab toidukordade etteplaneerimine ja ettevalmistamine vähendada riski, et süüakse ebaregulaarselt ja tehakse niiöelda emotsionaalseid valikuid. Planeeritud toitumine võiks tagada ka ühtlasema ja tasakaalustatuma toitainete kättesaamise. Kui inimene pole toitumisele varem erilist tähelepanu pööranud, võib kirjas toodud dieet aidata juurutada korrapärasemat ja läbimõeldumat toitumismustrit, kuid pikemas perspektiivis võiks igapäevasesse menüüsse kuuluda värskelt valmistatud road ning kindlasti ei peaks valkud päevast päeva korduma.
Parimatega, dr. Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Loovtöö

Tere!

Teen loovtööd teemal tervislik koolilõuna 1. ja 4. klassi laste seas. Minu küsimus Teile oleks, et äkki oskasite öelda, mis alusel koostatakse koolilõunat ja mida ma üleüldse sellest ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Toodud küsimus ei kuulu terviserubriiki ja siin tasub juhendust küsida oma õpetajatelt. Samas on inteernetis täiesti kättesaadavad toidu- ja toitumissoovitused koolilastele, mida ilmselt võiks ...

Loe edasi

sool

Millist soola teie soovitate toidu valmistamisel kasutada? Kas tervise seisukohast on parem meresool või mineraalsool (PAN sool)? Tänud ette!

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kui on probleeme vererõhuga, siis soovitan PAN soola, kuid ise kasutan eelistatult toidu maisestamiseks erinevaid maitsetaimi või siis kombinatsioone maitseainete segudest ja meresoolast.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: