fruktoositalumatus 05.01.08 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Kuidas tekib, kuidas leevendada, kuidas mõjutab organismi?

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Pärilik fruktoosi talumatus on harvaesinev haigus, mille korral fruktoosi ainevahetus maksas on häiritud. Viimast ei tohi segi ajada fruktoosi imendumishäirega soolestikust, mida esineb enam ning millega seonduvalt võivad esineda eelkõige sooletrakti nähud nagu suurenenud gaasieritus, kõhulahtisus, raskematel juhtudel iiveldus-oksendamine (sõltuvalt patsiendist ja häire esinemise intensiivsusest). Parim viis on vältida tooteid, mis sisaldavad fruktoosi.
Heade soovidega, dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Kas vale toitumine või peitunud haigus

Tere!Ma ei tea kas ma pöördun õigesse kohta aga loodan et saan nõud kuhu oma murega pöörduda.
Olen võidelnud kaaluga juba 10 aastat. Kolisin 3 aastat tagasi välismaale. Sinna jõudes kaalusin 102 ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Teie loost lähtuvalt vajate ilmselt kontrolli ja nõustamist mitme eri spetsialisti poolt. Esiteks soovitaksin pöörduda endokrinoloogi vastuvõtule, et saada ülevaade oma organismi hormoonide ...

Loe edasi

Alakaal või ülekaal

Olen 12 tüdruk ja kaalun 29 kg. Kas olen ülekaalus või alakaalus?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Pikkust teadmata on raske öelda, milline peaks olema vanusele vastav kaal, aga antud kaalunumber viitab pigem alakaalule.
Parimatega,
dr. Ehala

Loe edasi

Iiveldus ja isu puudumine

Tere, mul on juba viimased nädal aega olnud iga päev iiveldus, seetõttu ma ei soovi ka süüa ja söögile mõtlemine tekitab hullemat iiveldust. Viimastel päevadel on mul ka käed ära surnud pidevalt. Kelle ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Taolise murega peaks esmalt pöörduma ikka perearsti poole.
Parimatega, dr. Ehala

Loe edasi

Paast ja ravimid

Võtan psühhotroopseid ravimeid.
Plaanis ette võtta pikema ajaline paast.
Kas ravimid ja mitte söömine võivad kaasa tuua organi rikke?
Kui jah siis kui pika aja jooksul? nädal? kuu? pool ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Selleks et öelda, millised on teie riskid paastu korral, peaksin teadma, millisel kujul ja mis eesmärkidel paastu teha soovite, tundma teie haiguslugu, kui omama täpset infot ravimite kohta. ...

Loe edasi

Ärritatud soole sündroomi ravimine antidepressantidega

Tere!
Pöördun Teie poole küsimusega, mis on selle antidepressandi nimetus, mida kasutatakse ärritatud soole sündroomi ravimiseks?
Kaebused algasid umbes 15 aastat tagasi, mul eemaldati sapikivid ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Teie juhtumi puhul võiksid ilmselt sobida tritsüklilised antidepressandid (amitriptüliin jt). Täpse ravimi ja selle annuse saate paika panna oma raviarstiga. Ravikuuri peaks tegema küllaltki ...

Loe edasi

Söömine..

Tere.. Ma ei teagi kas see on õige koht, kuid jah viimasel kuu ajal on mul õunde söögiisu... ma söön ja söön ehk ühelt maalt saba kõht täis, kuid mõni tunnike hiljem ma tahan jälle.... Kõige rohkem tahaks ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Esmalt tuleks üle vaadata oma eluviis ja toitumine tervikuna.. Kui söömine on ebakorrapärane ja ühekülgne, on üsna tavapärane, et tekivad pidurdamatud isud kiiret energiat andvate toiduainete ...

Loe edasi

Tere

Tere vaatasin facebook et, selline asi nagu. Purple Mangosteen aitab kaalust alla võtta, kas see on tõsi või lihtsalt reklaam?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Mul puudub kogemus antud toidulisandiga ja seetõttu ei oska ma rohkem kommenteerida kui internetis antud preparaadi kohta kirjas. Julgen aga kindlalt väita, et mistahes toode, millele omistatakse ...

Loe edasi

Taastumine pärast antibiootikumi kuuri

Tere,

Tegin läbi antibiootikumi kuuri gripi tagajärjel. Kõhus on raske tunne. Kuidas soovitate seedimist taastada?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kõige parem on teha 2-3 nädalane probiootikumide kuur. Saate selles osas nõus küsida apteekrilt. Toidusedelisse võiksid lisanduda hapendatud tooted ja ka jogurtid-keefirid, mis rikatatud erinevate ...

Loe edasi

Vitamiinide koosmõju

Tere!
Sooviksin teada et kui võtan erinevaid preparaate: Biotiin, Raud (Retafer), Seleen/Tsink ja Foolhape, kas peaksin neid võtma erinevatel aegadel või võib mõnda neist võtta ka üheaegselt?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Antud toidulisandid otseselt tugevate antagonistidena (vastanditena) ei toimi, kuid parema imenduvuse nimel võiksite siiski toodud preparaadid erinevate toidukordade vahel ära jagada. Lahku ...

Loe edasi

Kaalulangus

Tere.

Kaalusin eelmise aasta lõpus 60 kg. Pikkust 168 cm.
Aprillikuist olen hakanud kaalu kaotama. Olin 56,8 kg, nüüdseks 54,8 kg. Riided kõik suureks jäänud.

Kas kaal ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Gaasid kindlasti kaalulangust ei põhjusta vaid on ise mingil põhjusel tekkinud. Kui päevane energiavajadus jääb püsivalt katmata, siis loomulikult kaasub sellega kaalu alanemine. UH pole üksi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: