fruktoositalumatus 05.01.08 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Kuidas tekib, kuidas leevendada, kuidas mõjutab organismi?

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Pärilik fruktoosi talumatus on harvaesinev haigus, mille korral fruktoosi ainevahetus maksas on häiritud. Viimast ei tohi segi ajada fruktoosi imendumishäirega soolestikust, mida esineb enam ning millega seonduvalt võivad esineda eelkõige sooletrakti nähud nagu suurenenud gaasieritus, kõhulahtisus, raskematel juhtudel iiveldus-oksendamine (sõltuvalt patsiendist ja häire esinemise intensiivsusest). Parim viis on vältida tooteid, mis sisaldavad fruktoosi.
Heade soovidega, dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Kas haigekassa maksab

Tere. Küsimus selline, et millest sõltub see kas haigekassa maksab maovähendus operatsiooni ise või mitte?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Esmaselt tuleb otsustada, kas operatsioon on näidustatud. Näidustused operatsiooniks on kirjas ravijuhendis.
Näidustuse ja operatsiooniks teostamise viisi üle saab arutada kui pöörduda ...

Loe edasi

Kas ma olen normaalkaalus?

Kas ma olen normaalkaalus? Olen 13aastane tüdruk, 156cm pikk ja kaalun 36 kg.

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Vastus saadetud eelmises kirjas.

Loe edasi

Kas ma olen normaalkaalus?

Kas ma olen normaalkaalus? Olen 13aastane tüdruk, 156cm pikk ja kaalun 36 kg.

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Antud kaalus olete oma vanuse ja pikkuse kohta tugevas alukaalus (KMI 14.8), millega on kindlasti vaja tegeleda, et vältida alakaaluga kaasnevaid terviseriske.
Ise saate oma söömist korrigerida ...

Loe edasi

Toiduisu puudumine

Tere! Juba pea nädal aega puudub täielik söögiisu. Võiksin olla söömata vist lausa paar päeva, kui endale teadlikult sisse ei söödaks midagi. Ja kui süüa siis ei teki ka sellist tunnet, et kõht oleks nüüd ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Söögiisu kadumist võivad soodustada nii füüsilised kui psühholoogilised põhjused. Kuna kirjast ei selgu, kas on veel mingeid kaebusi, siis ei oska ma ka öelda, millega isutust konkreetsemalt võiks seostada. ...

Loe edasi

Kaalukõikumine

Kui võimalik palun vastata emailile jaanika.jogi15@gmail.com Tere, ma ei tea kas kirjutan õigesse kohta kuid probleem on selles et viimastel aastatel olen palju juurde võtnud, väga palju.. Aga nüüd on ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Ilma inimest nägemata ja põhjalikumat tausta teadmata on võimatu öelda, millest kaalutõus tuleneb. Kaalutõusu põhjustest aru saamiseks tuleb teha korralik toitumise-liikumise analüüs ning ...

Loe edasi

Ei tunne täiskõhu tunnet aastas paar korda vol2

Tere, sain enda analüüside vastused, mis olid kõik korras, suhtlesin toitumisnõustajaga kes kiitis väga õige toitumise eest. Naistearst kirjutas välja fluconozol retsepti, mis kohe tõi tagasi ka täiskõhu ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Mul on hea meel, et teie toiduvalikud on korras ja probleemile lahendus leitud.
Kena pühadeaega,
dr. Ehala

Loe edasi

Kõhuprobleemid

Tere!
Mind vaevab juba pikemat aega mure. Kaebused algasid juba kaks aastat tagasi. Kõigepealt tundsin tuima valu parema roide kaare all, mis muutus ajapikku teravamaks. Selle aasta alguses hakkas ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kuna ma teid läbi vaadata ei saa, siis ei saa ma ka ainult kirja teel antud kirjelduse põhjal avaldada arvamust, millega võiks tegu olla. Kui kaebused püsivad võib arutada perearstiga plaani ...

Loe edasi

Kaal langeb

Tere, olen 15 aastane tüdruk. Olen 166cm pikk ja hetkel kaalun 54 kg. Olen võtnud nädalaga 4kg alla. On seda liiga palju selle aja kohta? Olen arvestanud, palju kaloreid pean päevas tarbima ja toitun selle ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Olite ja olete praegu normkaalus, kuid kindlasti pole tervisele kasulik ühe nädalaga sellises suurusjärgus kaalu vähendada. Liigkiire ja suur kaalulangus on kehale koormav ning tervist kahjustav. ...

Loe edasi

Ei tunne täiskõhu tunnet aastas paar korda

Olen 175 pikk ja kaalun 58-59 kg, olen terve elu olnud hea seedimisega ja toitun tervislikult. Magan öösel 8-10h, stressivaena töö, kodus kõik korras , sõpradega suhted head aga midagi on toimumas. Nimelt ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Olete oma kasvu kohta pigem väikese kaaluga. Antud pikkuse juures on teie kehamassi indeks <= 19, mis näitab, et teie päevased toiduvalikud katavad soovitusliku miinimumi, kuid kas ka tegelikkuses ...

Loe edasi

B-vitamiinid

Tere!

Kas b2 vitamiini imendumisega on seotud mingeid haiguseid?
Kas b2 vitamiini taset on organismis võimalik mõõta?

Probleem on selles, et nii, kui b-vitamiinid võtmata ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Vitamiin B2 kohta saate lugeda järgnevalt lingilt: http://toitumine.ee/energia-ja-toitainete-vajadused/vitamiinid/b2-vitamiin
Toitainete vaegusest põhjustatud kaebused ja tervisesümptomid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi