fruktoositalumatus 05.01.08 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Kuidas tekib, kuidas leevendada, kuidas mõjutab organismi?

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Pärilik fruktoosi talumatus on harvaesinev haigus, mille korral fruktoosi ainevahetus maksas on häiritud. Viimast ei tohi segi ajada fruktoosi imendumishäirega soolestikust, mida esineb enam ning millega seonduvalt võivad esineda eelkõige sooletrakti nähud nagu suurenenud gaasieritus, kõhulahtisus, raskematel juhtudel iiveldus-oksendamine (sõltuvalt patsiendist ja häire esinemise intensiivsusest). Parim viis on vältida tooteid, mis sisaldavad fruktoosi.
Heade soovidega, dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

kontrollimatud kõhugaasid

Tere, juba mitu kuud olen kimpus kontrollimatute kõhugaasidega. Kõhugaasid tulevad kuna ise tahavad nii, et arugi ei saa ja kohati liigagi pidevalt. Olen loobunud igasugusest gaasilistest jookidest ja ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kui liigne gaaside teke on püsinud nii pikalt ja pole ka toidusedelit muutes möödunud, siis võiksite nõu pidada perearstiga, sest võib olla vajate ka mingeid uuringuid.
Seni võite proovida ...

Loe edasi

Söömishäire?

Tere!
Minu probleem algas u 2 aastat tagasi. Peale väga stressi rohket aega kadus söögiisu. Kaalusin 75 kg ja peale seda nälja perioodi kaalusin 60 kg. Oleksin ilmselt isegi edasi läinud sellega ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Siin soovitaksin pöörduda nii psühholoogi/psühhiaatri kui toitumisnõustaja vastuvõtule.
Tallinnas võib pöörduda näiteks Sensuse keskusesse. Tartus tegeletakse söömishäiretega TÜK Psühhiaatriakliinikus. ...

Loe edasi

Lapse kaal

Tere,
Pöördun teie poole küsimusega oma lapse kaalu kohta. Tüdruk on 3.5a, pikkus 91cm ja kaal 15.8kg.
Kas see on normaalkaal?
Ta on rahulik laps, mitte väga liikuv. Julgustame teda palju, ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Toodud näitude kohaselt peaks vastava vanuse kasvukõvera alusel teie laps olema keskmisel tasemel. Saate perearstilt küsida tema kaalu-kasvukõverat näha, siis saate hinnata muutusi ajas.
Loe edasi

5 aastase tüdruku kaal

Laps on 5,5 aastane (tüdruk), pikkust on peaaegu 116 cm, kaal 17 kg. Söögiisu on kehv kuigi näkse ja maiustusi toidukordade vahel ei saa, magusaid jooke ka ei joo. Põhiliselt joob toidu kõrvale piima või ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Perearstil peab olema lapse kaalu-kasvu kõver, mis annab ülevaate tema arengust ja hinnangu sellele, kas kasv-kaal on ajaliselt vajalikes piires tõusnud. Kirja põhjal ma seda öelda ei ...

Loe edasi

Seedimisega probleemid

Tere!
Mul on mitmeid aastaid juba seedimisega probleemid. Kõht ei ole mitte kunagi korras ja enamjaolt täiesti vesilahti, vahutav või harvemini täiesti kinni. Ja tohutud gaasid. Ja nii absoluutselt ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Toodud kaebustega võiksite pöörduda uuringutele küll. Alustage perearstist, kes saab teid vajadusel suunata gastroenteroloogi vastuvõtule ning mao-sooletrakti uuringutele.
Kuna ...

Loe edasi

Laktoositalumatus?

Sain laktoositalumatuse testi väärtusteks:tühja kõhuga 5,41
Laktoosi suukaudse manustamise järgselt
20 min:6,49
40 min:7,35
60 min:5,57

Kas mul on laktoositalumatus ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Vere glükoosisisalduse tõus laktoosi manustamise järgselt < 1,1 mmol/L viitab hüpolaktaasiale ja tõus 1,1-1,7 mmol/l on diagnostiliselt ebaselge viitega.
Oluline on hinnata tulemusi ...

Loe edasi

Miks ma võtan baaskaloraazil süües juurde?

Tere! Olen 17 aastane neiu ja mind vaevab pidev kaalutõus. Kaks aastat tagasi oli mul anoreksia, mille käigus kaotasin 5 kuuga 25 kg (75kg-ilt 50kg-ni) olles 170cm pikk. Oma haigusest aru saades üritasin ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kuna puudub ülevaade teie hetke kaalust ja tegelikust menüüst ei saa ka kirja teel soovitusi anda. Kirjast ei selgu, mida peate kaalutõusuks ning kindlasti on nii väikese energiahulga pidev ...

Loe edasi

Gastriit, refluks, keele valud ja ferritiin kõrge

Üritan siis lühidalt kirjeldada.
Kogu asi algas 16.09.2018 hommikul peapöörituse ja tinniitusega.
Vererõhk oli ka kõrge eriti hommikul. Enne seda olin kuskil 4 aasta
vererõhurohtu nebicard ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Toitumise abiga saab teatud määral kindlasti gastriidi sümptome vähendada ja mao-sooletrakti seisundit parandada, kuid toitumissoovituste andmiseks peaks üle vaatama teie senise menüü ja seda ...

Loe edasi

Kuhu kadus söögiisu?

Tere!
Mul tekkisid probleemid söömisega, varem sõin iga hommik enne kui kooli läksin sest olin näljane, nüüd ärkan hommikuti ja isu ei ole üldse kõnnin köögis nõutult ringi sest midagi ei mahu nagu ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Eelkõige oleks vaja üle vaadata teie toiduvalikud, et hinnata söödud toidu toiteväärtust. Seda saate ise teha nutridata.ee programmi alusel. Vajadusel võite pöörduda ka toitumisspetsialisti ...

Loe edasi

hommikune söömine ja pidev söögiisu

Tere.
Viimastel nädalatel kimbutab mind pidev söögiisu, seda eriti hommikupoole. Söön hommikul kas võileibu või putru, töölejõudmisel valdab mind pidev näljatunne, võin kohe ära süüa paki küpsiseid ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Isud võivad olla seotud hormonaalsete muutustega, stressi või ka uneprobleemidega. Seega ei pruugi toiduvalikute muutus üksi probleemi lahendada ning oma eluviis tuleb laiemalt üle vaadata.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi