Kehakaalu tõus. 03.05.07 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere! Olen 34 aastane, 174cm pikk, 67 kilo kaaluv naine. Ma saan aru, et selliste numbrite puhul ei ole tegemist ülekaaluga ja paanikaks pole põhjust, aga mind siiski häirib pidev kehakaalu tõus.
Räägiks natuke lahti oma "kehakaalu ajalugu". Kuni aastani 2000 kaalusin kuskil 60kilo. Võib olla natuke vähem (kodus ei olnud kaalu). 2000 jaanuarist hakkasin kaalust maha võtma. Üheks põhjuseks arvan selle, et põlve tekkis vesi ja mul oli kuu aega selline "põletikupalavik" ja lisaks sellele armusin kõrvuni ja see kaotas mu söögiisu. Ma ei näljutanud ennast, sõin nii palju, kui tundin vajadust, Võtsin alla 53 kilo peale. Kusjuures ma ei teinud selleks tegelikult midagi. Kuskil 55 kilo juures püsisin kuni 2003 aastani. Sel suvel oli mul väga kiire ja pingeline periood. Oli n.ö.hea stress. Kui kõik rahunes, hakkas kehakaal tõusma ja on teinud seda püsivalt. Jah, tõsi küll, mitu aastat oli mu ainukeseks liikumiseks jalgsi kõndimine tööle jne. Töö on arvutis istumine. Lisandus n.ö.halb stress ja mitte vähe. Eelmise aasta kevadel jäin rasedaks, pärast mida kaal natuke langes. Rasedus peetus. Pärast seda võtsin kaotatu tagasi ning juurde tuli ka. Detsembris jäin taas rasedaks, taas kaal langes, taas rasedus peetus ja kaotatu tuli lisaga tagasi. Ja endiselt kaal tõuseb vaikselt.
Minu praegune elu sisaldab trenni, 2x nädalas aeroobika + paar korda kodus jalgratast ja jõuharjutusi. Ma käin päris palju jala. Toidukorrad - hommikul reeglina paar võileba (mõnikord paar pirukat) ja kohv, lõunal mingi praad (see võib olla ka hakklihakaste hapukoorega) või halvemal juhul salat (majoneesiga), õhtul olen katsunud süüa ainult mingit juurvilja. Vett ma paraku eriti juua ei arnasta. Võib olla tuleb 1 liiter päevas. Vahest vähem. Näksija ma üldiselt ei ole. S.t.kommi ja kartulikrõpse kodus pole. Küll leidub puuvulju. Mulle meedib natuke rammusam toit, aga mitte nii, et rasva suunurgast pritsiks. See tähendab, et vahest meeldib mulle näiteks pelmeene ja pitsat süüa.
Mida ma peaksin tegema selleks, et esialgu kehakaalu tõusu peatada ja siis ka maha võtma hakata? Minu soov oleks kaaluda taa 60 kilo. Söömist päris järgi jätta ei ole ju ka mõistlik :) Kas peaksin sööma ainult dieettoite? Tegema 7x nädalas trenni? Või peaksin kontrollima mingite hormoonide taset? Kilpnääret? Katsetama toidulisanditega? (Siiani ei ole neid tarbinud). Või peaksin andma oma kehale aega harjuda sellega, et rohkem trenni teen ja trevislikumalt toitun? Kas Pärnus on vastavaid spetsialiste?
Tänan ette, kui leiate aega see pikk kiri läbi lugeda ja nõu anda.

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Nagu ka ise oma kirjas täheldate , jääb ka mulle mulje, et teie kaalukõikumised on seotud vastava eluperioodi aktiivsusega, ehk teisisõnu, positiivne pisike pinge aitab ka paremini vormis püsida. Oletatavasti on teie kaloraaž neil erinevatel perioodidel kõikuv, millest siis ka kaalumuutused. Soovides jõuda 60. kiloni peaks teie päevane kaloraaž jääma kuskil 2000- 2300 kcal piirimaile, olenevalt füüsilisest aktiivsusest. Selleks et mõista kui palju mingi toiduaine energiat annab, on müügil mitmeid erinevaid kaloriramatuid. Püüdke asendada rasvarikkaid toiduained või kombineerige neid söögikordade ajal väherasvasematega, et nii langetada nende kogust ja seeläbi kaloraaži. Näiteks sööte küll pitsat, kuid võtate väiksema tüki, aga kõrvale lisate hulgaliselt värsket salatit või asendate 20% hapukoore 10% koore ehk ka maitsestamata jogurtiga. Kuna teie puhul pole tegu ülekaaluga, siis aitavad juba väikesed mööndused, kas või näiteks tükist leivast-saiast loobumine.
Kuna teil on olnud korduvad raseduse katkemised, siis tasub kindlasti teha läbi vastavad uuringud. Toidulisandeid esialgu ei soovitaks, pigem võtke ette mõned koormusvabad päevad kuus (N: jogurtipäev, puuviljapäev vm). Näen ka seda, et hommikusöök võiks olla pisut mitmekesisem, et toidukoormus langeks enam päev esimesse mitte teise poolde.
Kelle poole oma kaaluprobleemiga aga Pärnus pöörduda, ma kahjuks teile soovitada ei oska.
Heade soovidega, dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Kaalu tõus ja Mirena spiraal

Tere!

Sooviks tead kas Mirena hormoonspiraal on minu kaalutõusu põhjuseks. Kas on mingisugune võimalus selle teada saamiseks? Ei tahaks seda eemaldada ka lasta , sest äkki ei olegi asi selles. ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Analoogilise küsimusega on varemgi pöördutud ning kuigi otseselt ei ole kõrvaltoimena mainitud võimalikku kaalutõusu on naised teinekord täheldanud paari kolme kilo lisandumist. Loomulikult ...

Loe edasi

Kehakaalu tõus

Tervist

Olen 37 astane naisterahvas ja probleemiks on kehakaalu kasv.Kui jäin 3 korda rasedaks lõpetasin päevapealt suitsetamise. Peale sünnitust jäigi 10 kilo selga. Nüüd on laps juba 5 aastane ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kutsun teid vastuvõtule, et võimalikest kaalutõusu põhjustest paremini aru saada, siis on ka nõuandeid kergem anda (reg: 533 18 008).
Heade soovidega, dr.Ehala

Loe edasi

Järsk kehakaalu tõus

Tere.
Mees 30. Tekkis probleem järsu kehakaalu tõusuga. 6 kuuga tõusis kehakaal 15 kilo ja iga kuuga kehakaal tõuseb. Liikumine sama. Toitumine sama. Sai lõpuks suure hirmuga vere analüüs tehtud. ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kirja järgi on raske otsustada, mis võib olla taolise kaalutõusu põhjustajaks. Kutsuksin teid sestap vastuvõtule(reg: 533 18 008).
Heade soovidega, dr.Ehala

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: