Klamüüdia 20.08.08 / Suguhaigused

Külastaja küsib:

Lugupeetud dr Airi Põder!
Alustan oma probleemi kirjeldamist veidi kaugemalt.
Mõnda aega tagasi pöördus mu elukaaslane meestearsti poole, probleemiks oli valulikkus urineerimisel. Tal diagnoositi klamüüdia. Järgnes 7-päevane ravi doxütcykliniga (võin ravimi õiges nimetuses eksida, kuna kirjutan mälu järgi). 3 nädalat pärast ravi möödumist antud järelanalüüs oli klamüüdiale negatiivne, kuigi sümptomid ei olnud taandunud. Arst kirjutas partnerile sama ravimit veel 30 päevaks. Samal ajal sain ravi ka mina - sama ravim, kuid minu günekoloog kirjutas seda mulle 20 päevaks. Järelanalüüsidel klamüüdia mul negatiivne. Ravi ajal kasutasime vahekordade ajal kondoomi. Elukaaslase teise ravikuuri ajal purunes ühe vahekorra ajal kondoom, ehk siis tegemist oli põhimõtteliselt kaitsmata vahekorraga. Selle ravikuuri ajal olid partneril sümptomid taandunud. Nädal pärast teise ravikuuri lõppu tal sümptomid taastusid. Seejärel külastasin mina uuesti günekoloogi - klamüüdia test negatiivne. Elukaaslase analüüs meestearsti juures taas klamüüdiale positiivne ning määrati uus ravim. Pärast kondoomi purunemist oleme kindluse mõttes vahekordadest üldse loobunud. Nüüd minu küsimused.
1) Mida peaksin mina antud olukorras ette võtma? Kas ma peaksin samuti n.ö kindluse mõttes ravikuuri läbima või ei ole see, võttes arvesse viimati antud negatiivset klamüüdia testi, vajalik? Kas peaksin mingi aja möödudes taas klamüüdia analüüsid andma?
2) Milline on tõenäosus, et minu klamüüdiatestid on olnud vale-negatiivsed ja kondoomi purunemisel nakatasin oma elukaaslast (hoolimata sellest, et tal oli ravikuur pooleli) uuesti klamüüdiasse?

Tänades ja Teile jõudu soovides,
Marleen

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Tere!
Kahjuks ei vasta Airi Põder hetkel küsimustele õigeaegselt. Püüan siis asendada.
1) Soovitaksin teil paari nädala pärast testi veelkord korrata. Senimaale kasutada sekselus kindlasti kondoomi
2) Kuna mõlemad olete saanud väga tugeva ravi, siis on uuesti nakatumise tõenäosus suhteliselt väike. Valepositiivsete ja -negatiivsete (kui loen seda lugu, siis on mõlemad variandid võimalikud!) testide võimalus sõltub eelkõige kasutatavatest uuringumeetoditest. Antud juhul on siiski kaks tüüpisemat võimalust:
a) Mehel on klamüüdiast tingitud eesnäärme põletik ja tablettraviga on ära ravitud ainult kusitis pesitsevad mikroobid, samas kui eesnäärmes olevad on ellu jäänud ja uuesti kogu sugutrakti nakatunud. Seda varianti kinnitab kaudselt ka mehe süptomite vaevaline allumine ravile
b) Mikroob tuleb läbi kolmada isiku.
Kokkuvõttes soovitakin teil korrata veelkord testi ja saata mees meestearsti vastuvõtule.
Edu soovides
Margus Punab

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Suguhaigused

kood 45269

Tere

Saatsin just teile küsimuse kuid kahjuks ajasin klamüüdia ja kondüloomid segamini.Põhjuseks siis on kondüloomid.
Lugupidamisega Siim

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Palun korrake küsimust.

Loe edasi

gonorröa ja klamüüdia

Tere!
Kas on võimalik nakatuda eespool nimetatud haigustesse ka mittesugulisel teel?

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Tõenäosus nakatuda urogenitaalsesse klamüdioosi ja gonorröasse mittesugulisel teel on äärmiselt väike.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: