Kas peaks muretsema 27.06.17 / Suguhaigused

Külastaja küsib:

Tere,igeme peale on tekkinud nö. Vill (laadne asjandus)mis esimesel päeval valu tegi,kui keelega riivata,järgmistel päevadel pole tunda andnud,tahtsin küsida,kuna pool aasta tagasi juhtus nii et, tehti suu seksi,millest sain suguhaiguse mis piirdus ainult suuseksiga,kuna viibisin välismaal sai arsti juures käidud (vakpoolne munand suurenes,ja munad tegi haiget)kirjutas arst välja doxycline.ravi allus. Turse kadus.sai käidud Eestis,lasin teha hiv testi,HBsAg,HCV ka NB,mis oli negatiivsed.Juhtumist oli möödas pea 4 kuud kui teati lasin teha.kysimus kas ma peaks muretsema veenist võetud vere proovi test osutub valeks? Tean et suhu ilmnevad villid kui hiv nakatanud oled. Kas on muretsemiseks põhjust? Teine probleem kaelaga enesetunne halb,hommikuti,kaela tunnen kägistamis või poomis tunnet,peale sööki on enesetunne ka veider.see on kestnud juba pikemat aega. Juhtumist 2kuu möödumist saadik ,või tegemist on millegi muu probleemiga? Rahulikus tempos tänaval kõndides. Tunnen kuidas kaelapeal veresoon tuksub,kätt heal hoides tunnen kuidas nahk liigub. Lämbumis tunne on allpool kõrisõlme.samuti on hommikuti suus halb maitse,keelel on kogunenud kätt taha ossa,ka õhtuti. Kas ma mõtlen üle pidades end. Haigeks????või koju jõudes kelle poole ja kuhu ma pöörduma peaks,kuu ajaparast tulen eesti.

Arst vastas:

Kristi Abram

dr Kristi Abram

Dermatoveneroloog

Tere!
Pildil olev valge erosioon sarnaneb kõige enam aftiga. Aftide teket seostatakse vahel herpesviirusega, mõnikord on põhjused ebaselged. Aftid tavaliselt paranevad spontaanselt ilma ravita.
Kui Teil on kahtlus, et võisite saada mõne verega leviva nakkuse, siis võib Eestisse jõudes teha veel kord testid - kui kontaktist on möödas 6 kuud ja testid on ikka korras, siis ei pea nende pärast enam muretsema.
Ülejäänud sümptomid nagu poomistunne, imelik maitse suus jne. on küllaltki sageli ärevuse tunnuseks. Kontrollige, kas Teie unerütm on paigas: kas magate igal öösel 8 tundi kvaliteetset und? kas lähete õigel ajal magama või südaöösel?
2 tundi enne uinumist ei tohi kasutada nutiseadmeid, sest sinakalt helendavad ekraanid saadavad ajule vale signaali, mis rikub unekvaliteeti. Kindlasti vältige igasuguseid alkohoolseid jooke, sest need samuti rikuvad unekvaliteeti, samuti soodustavad depressiooni ja ärevushäireid.
Imeliku katu korral soovitan hommikul ja õhtul peale hammaste harjamist õrnalt ka keele pinda harjata (see on hambaarstide soovitus).
Kui imelikud sümptomid jätkuvad, siis soovitan neist perearstile rääkida ja mõned täiendavad analüüsid teha.
Lugupidamisega,
Kristi Abram

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Suguhaigused

Kondüloomid

Tere! Arvan et mull on kondüloomid! Kuidas saab neid ravida?

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Jah, need moodustised näevad välja nagu kondüloomid.
Kondüloomid on viiruse (HPV) poolt tekitatud vohandid. Neid saab ravida ja peakski ravima, sest tegemist on ikkagi nakkusliku protsessiga.
Loe edasi

Klamüüdia

Tere!

Sain mõned päevad tagasi teada, et olen nakatunud klamüüdiasse. Ravisime partneriga ennast 1g asitromütsiiniga. Paar tundi pärast antibiootikumi manustamist tekkis mul kõhulahtisus, ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
1) Kui kõhulahtisus tekkis paar tundi peale ravimi võtmist, siis võis see olla ravimi kõrvaltoime. Paari tunni jooksul peaks olema ravim juba soolestikus lagunenud ja imendunud, seega arvan, ...

Loe edasi

Klamüüdia diagnoosimine ja ravi

Tere!
Mulle määrati klamüüdiaraviks ühekordne annusazithromycini (4x250mg), tegin uue testi 21 päeva hiljem ning test osutus ikka positiivseks. Nüüd võtan 7 päeva doxycycline (100mgx2 päevas).

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Mõlemad raviskeemid (1000mg azitromütsiini ühekordselt või 7päeva doksütsükliini annuses 100 mg x 2) vastavad Eesti ravijuhendi esmavaliku variandile. Seega ravi on tehtud täpselt nii nagu ...

Loe edasi

Hiv hirm.

Tere.
26.nov.2016 oli üheöö suhe.2,5-3 kuud peale seda hakkasin tundma ennast halvasti,kurgus kipitus ,jalg hakkas valutama ja kael on kuidagi kange muidu olen terve olnud,Olen käinud arsti juures ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Niinimetatud "aknaperiood", mil analüüsid verest veel viirusekandlust ei pruugi näidata, on umbes kolm kuud, seega 5 kuud hiljem peaks testi tulemus olema usaldusväärne. Kuna ma pole täiesti ...

Loe edasi

HIV hirm

Tere. Selline kohutav mure. (Mul isegi käed värisevad hetkel kirjutamisel).
24.02 oli üheöösuhe mehega. Minul oli siis kuupuhastusaeg. nädala pärast ( 03.03) andsin vereproovi PAP emakakaela operatsiooni ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Loen Teie kirjast, et hirm on viimased 10 nädalat olnud väga suur.
Värinad, higistamine ja ebamäärased haigussümptomid võivad viidata ärevushäirele, mis sageli hirmudega kaasneb. Tahan ...

Loe edasi

Herpes

Tere!
Sooviksin küsida, mida tähendab vereproovis järgmine info
Lihtherpesviiruse 1. ja 2. tüübi vastane IgG seerumis Tehtud
S-HSV1-G / Lihtherpeseviiruse 1.tüübi vastane IgG seerumis neg POSITIIVNE

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Kui on positiivsed IgG tüüp antikeha, siis see tähendab, et nakkus on toimunud juba varem, mitte värskelt.
Kui Teil on olnud huuleherpest, siis tähendab, et herpesviirus on organismis ...

Loe edasi

Genitaalherpes

Tere! Paar nädalat tagasi olin esimest korda vahekorras. Kasutasime kondoomi, kuid tegin partnerile suuseksi ning võisin kokku puutuda ka nö tema kehavedelikega. Kuskil nädala pärast tundsin enda tupel ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Kui herpese proov võeti verest, siis antikehad, mida määratakse ei pruugi nii kiiresti tekkida - seega varases järgus võib vereproov valetada. Vereproovi võib uuesti korrata kuu aja pärast, ...

Loe edasi

Genitaalherpes?

Eesnahale on tekkinud väiksed heledad punnid, 3tk ühel pool grupis, 4-5tk teisel pool (pilt).
Kaitsmata juhuvahekordi pole viimase 9 kuu jooksul olnud, kogu aja sama püsipartneriga.
Kas tegu ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Mulle tundub pildi järgi, et tegemist on pigem nakkusliku molluskiga, mitte genitaalherpesega. See on samuti viirushaigus, kuid võib levida ja muid teid pidi peale seksuaalse nakatumise (nt.basseinist ...

Loe edasi

Suguhaigused.

Tere.Juhtus juhuslik seksuaalvahekord,kasutasime kondoomi,aga mõned päevad peale seda hakkasin kipitust tundma,ja nüüd enam rahu ei saa.Praeguseks ajaks on 2 nädalat möödas,aga ikka nagu kipitust tunda.Hakkan ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Kui kondoomi kasutamine oli korrektne ja Te kontrollisite pärast, et kondoom pole purunenud, siis ei tohiks suguhaigustesse nakatumine väga tõenäoline olla.
Kui Teil on kaebused, mida ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi