HIV hirm 04.05.17 / Suguhaigused

Külastaja küsib:

Tere. Selline kohutav mure. (Mul isegi käed värisevad hetkel kirjutamisel).
24.02 oli üheöösuhe mehega. Minul oli siis kuupuhastusaeg. nädala pärast ( 03.03) andsin vereproovi PAP emakakaela operatsiooni jaoks ning 9.03 toimus operatsioon. Esimene küsimus, kas sellelt vereproovilt ei oleks juba leitud HIV nakkuseohtu?
Edasi oli paar nädalat tavaline aeg, siis kuskil märtsi keskel tekkis väike nohu , mõtlesin et kevadine allergia vm. Seejärel andsid kurgumandlid tunda - ainult üks pool, nagu surusid vastu hingekõri aga kurgu valu ja punetavat kurku mul ei olnud. seejärel umbes veel kuu aega edasi, oli mul jälle nohu ehk aprilli lõpus ja peale nohu andis jälle kurgumandel tunda ja surus nüüd tugevamini vastu hingekõri, valutama hakkasid ka veidi liigesed või lihased, ma enam aru ei saanud. Pöördusin perearsti pool ja tehti analüüsid. Vastus tuli selle nädala algul, et helikobakteri näit on 56 , suur D vitamiini puudus ja see, et mul on mingi krooniline põletik. Minu perearst puhkab hetkel ja õde rohkem midagi ei saanud aidata. Hetkel tunnen et kurgumandel annab tunda veidi, keel on tagant valgem ja keele taga on suus tunda kuivust. liigesevalu on samuti aegajalt tunda. Öösel ma ei higista, kuid päeva on tunda higistamist rohkem (muidu ma ei higista üldse) ja aegajalt on päeval külmavärinad.
Palavikku mul ei ole olnud, halba enesetunnet ei tea et oleks olnud.
Tellisin ka koduse HIV testi nüüd, kuid alles on möödunu 10 nädalat. Iga minut ja hetk mõtlen sellele. Ma lihtsalt ei tea mida teha? pean veel mainima et olen üldiselt terve inimene olnud, haige väga harva.
Palun aidake , ootan teie vastust!

PS oma partneri käest küsisin ka, tema väidab et on terve ja nakkuseoht on väike, aga ma usaldan vaid iseennast.

Arst vastas:

Kristi Abram

dr Kristi Abram

Dermatoveneroloog

Tere!
Loen Teie kirjast, et hirm on viimased 10 nädalat olnud väga suur.
Värinad, higistamine ja ebamäärased haigussümptomid võivad viidata ärevushäirele, mis sageli hirmudega kaasneb. Tahan öelda, et pidev muretsemine ja häiritud uni ise juba mõjutavad immuunsüsteemi, mis omakorda juba soodustab külmetushaigustesse haigestumist. Lisaks on Teil suur D-vitamiini puudus - teatavasti omab ka D-vitamiin organismi kaitsvõimes tähtsat rolli.
Analüüsidest: 03.03.17 antud vereproov tõesti ei näita 24.02. sündmusi, aga 10-12 nädalat hiljem peaksid tulemused adekvaatsed olema. Mõne kuu pärast võiks siiski ühe testi veel teha.
Nakatumisriskist: kuigi Eesti on kõrge HIV levimusega riik, on HIV-negatiivseid inimesi siiski rohkem, kui HIV-positiivseid. Seega võiks arvata, et Teie partner on suurema tõenäosusega ikka HIV-negatiivne kui HIV-positiivne.
Pean juurde lisama, et tänapäeval on väljatöötatud väga efektiivsed antiretroviraalsed ravimid ja tänu neile on ka nakatunud inimeste eluiga sama pikk kui mittenakatunutel.
Edasiste murede vältimisel kasutage kindlasti alati juhukontaktidel kaitsevahendit.
Lugupidamisega,
Kristi Abram

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Suguhaigused

Viirus

Selline küsimus, kui kiiresti hukkub Hiv viirus, kuskil salvi kreemi sees.

Tänud!

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Salvi ega kreemi kaudu HIV viirus küll ei levi. Hiv viiruse levikuks on vajalik kokkupuude nakatunud verega.

Loe edasi

hiv ja hemoglobiin

Tere
Ma sooviksin väga teada,kas HIV võib põhjustada veres hemoglobiini langust..?? Mul on hemoglobiin langenud juba 80-ne peale..

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

HIV infektsioon võib põhjustada hemoglobiini langust veres. Aga hemoglobiini languseks on ka väga palju teisi põhjusi.

Loe edasi

Hiv

Tere! Kui mul on hiv ja ma olen maganud ilma kondoomita oma partneriga vähemalt 10 korda (seemnepurse tuppe), siis kui suur on tõenäosus et ka tema on nakatunud hivi ?

Ette tänades!

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Puudub korrelatsioon vahekordade sageduse ja HIV viirusesse nakatumise tõenäosuse vahel. On võimalus, et HIV nakkus saadekse ka ühe ja ainsa vahekorra ajal.

Loe edasi

hiv

Tere
Mind huvitab selline asi,et kui sagedasti esinevad hiv nakkuse puhul sellised külmetushaiguse sarnased sümptomid nagu köha ,palavik,lümfisõlmede suurenemine(kui suur on suur lümfisõlm),peavalu ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Kuna HIV infektsiooni puhul on tegu üldise immuundefitsiidiga, siis on võimalik kõigi külmetushaigustele viitavate sümptomite esinemine.Kõik need Teie poolt loetletud sümptomid võivad aga ei pruugi HIV ...

Loe edasi

HIV haigus

Kuhu soovitate HIV positiivsel haigel pöörduda?

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

HIV positiivne patsient võiks pöörduda Lääne Tallinna Keskhaigla Nakkuskeskusesse (endine Merimetsa Haigla).

Loe edasi

hiv

kas on v6imalik olla korraga kaks sugu haigust n2itex hiv ja aids ???
r222gitaxe et yhel mu s6brannal on need sugu haigsed aga temast pole midagi imestada et tal need on kahjux on ta ainult 15 ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

HIV viirus on niisuguse haiguse nagu AIDS tekitaja.
Kõigepealt toimub nakatumine HIV viirusega ja sel juhul on tegu HIV positiivse patsiendiga. HIV positiivsel patsiendil võib aja jooksul välja kujuneda ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi