Genitaalherpes 27.01.17 / Suguhaigused

Külastaja küsib:

Tere! Paar nädalat tagasi olin esimest korda vahekorras. Kasutasime kondoomi, kuid tegin partnerile suuseksi ning võisin kokku puutuda ka nö tema kehavedelikega. Kuskil nädala pärast tundsin enda tupel kipitust ning välja lõid paar väikest punnikest. Sain järgmisel päeval kohe arstile, kes arvas, et tegemist võib olla herpesega, kuid ravimeid ta välja kohe ei kirjutanud. Võttis proovid tupest ka paari teise suguhaiguse vastu. Kuna mul jäi antud visiidist ebameeldiv mulje, otsustasin paari päeva pärast pöörduda teise arsti juurde, kes kirjutas mulle kohe välja Valtrexi. Samal päeval sain ka vereproovi tulemused, mida ma siis andsin esimese arsti juures, mis näitas, et herpese tulemus veres on negatiivne. Lähen nüüd andma ka vereproovi veel teiste suguhaiguste vastu, mida mul esimeses kliinikus ei kontrollitud. Kui suur on tõenäosus, et tegemist ei ole siiski herpesega? Kas vereproov võib valetada? Kas tegemist võib olla mingi allergiaga, nt lateksiallergiaga, kuna ma polnud varem vahekorras olnud või siis peaksid sümptomid esinema koheselt? Ja kuna ma nüüd juba Valtrexi võtan, kas sellest ei juhtu midagi, kui ma seda võtan ja mul siiski pole herpest? Tahaksin kindlalt teada, kas tegemist on siiski herpesega. Millal ma peaksin vereproovi uuesti andma, et saada teada täpne vastus, kas mul on siis herpes või mitte?
Ette tänades

Arst vastas:

Kristi Abram

dr Kristi Abram

Dermatoveneroloog

Tere!
Kui herpese proov võeti verest, siis antikehad, mida määratakse ei pruugi nii kiiresti tekkida - seega varases järgus võib vereproov valetada. Vereproovi võib uuesti korrata kuu aja pärast, siis peaks juba üsna täpselt näitama.
Tegelikult kõige täpsem meetod herpese kindlaks tegemiseks on, kui võtta proov otse haiguskoldest esimese 72 tunni jooksul alates haigustunnuste tekkimisest. Sellisel juhul peaksite pöörduma koheselt, kui samalaadsed haigustunnused peaksid uuesti tekkima.
Kui Valtrexit juba võtma hakkasite, siis võtke kindlasti skeemikohaselt lõpuni - midagi hullu ei juhtu, isegi kui tegemist polnud herpesega.
Kui on kontaktallergia lateksile, siis sümptomid kontaktallergia korral ei avaldugi koheselt peale kokkupuudet, vaid tavaliselt 48-72 tundi hiljem.

Lugupidamisega,
Kristi Abram

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Suguhaigused

Herpes

Tere!

Kas genitaalherpesesse võib oma partnerit nakatada ka siis, kui see ei ole juba hulk aega välja löönud ehk kui haigus ei ole aktiivne? Kui see nakkub siiski kas sellisel juhul, siis ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Genitaalherpese puhul esineb alati viiruse asümptomaatilise eritumise oht, mistõttu partneri nakatamise võimalus on olemas pidevalt. Oluliselt väheneb partneri nakatamise tõenäosus nakatunule supressioonravi ...

Loe edasi

??

Tere, viimasel ajal olen täheldanud oma suguti peal 3-4 mm läbimööduga villitaolist moodustist.Millega vöiks olla tegu ja mida peaksin ette vötma?Ette tänades,murelik kysija.

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Suguelundil esinevate villide kõige sagedasemaks põhjuseks on genitaalherpes.
Soovitaksin konsulteerida veneroloogiga.

Loe edasi

genitaalherpes

Olen 30a noormees. Muret teeb sageli esinev genitaalherpes ( vahest isegi nädalas korra ). Olen saanud pool aastat valtrexi ravi, aga see ei ole leevendanud olukorda, situatsioon sama mis enne ravi. Kas ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Supressioonravi Valtrexiga on teaduspõhises meditsiinis kaasajal kõige tõhusam ravimeetod genitalherpese allsurumiseks. Kui see siiani pole Teie puhul aidanud, siis on suure tõenäosusega tegu ravimi liig ...

Loe edasi

Haavandid peenisel.

Peenisepea taga nahal lahtised haavandid. Eritub läbipaistvat vedeliku. Kas süüfilis.

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Kõige suurema esinemissagedusega põhjustavad haavandeid suguelundil tõepoolest süüfilif ja genitaalherpes. Süüfilisle puhul on haavandid tavalislelt valutud, genitaalherpese puhul valulikud. Genitaalherpese ...

Loe edasi

genitaalherpes

Mul endal on kubemes suured punased punnid ja sügelevad juba nädal aega.Aga ville ei ole ja lihased ka ei ole valusad kas sellisel juhul ei ole see genitaalherpes ja kui ei ole mis see siis on?

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Diagnoosida nahahaigust saab ainult peale haiguskolde nägemist.

Loe edasi

genitaalherpes

Mul on tekkinud kubemepiirkonda(mitte suguelundile) punetus koos kerge eritusega. Tundub, et tegemist on juskui naha haudumisega, munandi lähedal. Puhastasin seda kohta piiritusega, kipitas koledasti. ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Genitaalherpesele on tüüpiline väikeste valulike villikeste esinemine. Kui villikesi pole , siis võib tõesti tegu olla kas nahaärrituse või seenhaigusega.

Loe edasi

Genitaalherpes

Tere,kas praeguses genitaalherpese uuringus tohivad osaleda ka täiskasvanud?

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Kahjuks on käesolevas kliinilises uuringus osalejate vanusepiirning sugu täpselt määratletud ja see hõlmab 10-15 aastaseid tüdrukuid.

Loe edasi

genitaalherpes

Kui pikk v6ib olla aeg genitaalherpesesse nakatumisest kuni selle väljalöömiseni? Kas genitaalherpes v6ib mingis faasis ka mujale kui suguelunditel olla? näiteks kaelal?

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Genitaalherpese peiteperiood on äärmiselt erinev, ulatudes paarist päevast aastateni. Herpeetiline lööve võib lokaliseeruda ka mujal, mitte ainult genitaalidel. Aga siis ei nimetata seda enam genitaalherpeseks ...

Loe edasi

genitaalherpes

Tere! Nädal tagasi selgus, et mul on genitaalherpes. Pole aimugi, kust selle saada võisin, sest käisin umbes kuu tagasi günekoloogilisel pisiopil ning vahekorras ei ole olnud. Kuid mure hoopis selles, ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Genitaalherpes on ohtlik vastsündinule eelkõige siis kui ta ägeneb sünnituse ajal. Teil ei tasu aga muretseda - günekoloogid teavad täpselt kuidas ravida genitaalherpest raseduse erinevates faasides nii ...

Loe edasi

genitaalherpes

mul on selline kusimus et kui on genitaalherpes kas osoonravi voiks natuke aidata ma moteln et pikendada nende villide tagasi tulekut.
ja kus on voimalik seda osoonravi saada . Kui on voimalik siis ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Teaduspõhine meditsiin ei tunnista osoonravi tegemist genitaaalherpese puhul.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi