Klamüüdia 24.05.17 / Suguhaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Sain mõned päevad tagasi teada, et olen nakatunud klamüüdiasse. Ravisime partneriga ennast 1g asitromütsiiniga. Paar tundi pärast antibiootikumi manustamist tekkis mul kõhulahtisus, mis ei kestnud küll pikalt, lihtsalt üks iste oli tavapärasest oluliselt vedelam ja suurema mahuga. Kas see võis kuidagi mõjutada ravimi toimimist/imendumist?

Teiseks tahaksin küsida veel klamüüdia kohta. Olen ilmselt nakatunud olnud umbes pool aastat. Kolm kuud tagasi hakkas mul paremal alakõhus valutama - polnud tugev valu, pigem selline ebamugavus ja tuimus, kogu aeg andis see koht kõhus tunda. Vahepeal kiirgus valu ka kubemesse ja paremasse jalga. Nii kestis umbes nädal aega. Käisin perearsti juures, kõhukoopa ultrahelis, naistearsti juures. Igal pool tunnistati terveks - veres polnud ka põletikunäitajad tõusnud. Naistearsti juures tol korral tehti lihtsalt läbivaatus ja ultraheli, analüüse ei võetud. Siis valu ka möödus, kuid aeg-ajalt tuli jälle tagasi mõneks tunniks või paariks päevaks. Aprillis käisin uuesti naistearsti juures, siis võetigi suguhaiguste analüüs. Läbivaatuse tulemusel midagi ebatavalist ei tuvastatud, kõik oli ok. Nüüd, mõned nädalad hiljem saingi teada klamüüdia diagnoosi. Pärast asitromütsiini manustamist olen hakanud jälle igapäevaselt tundma samasugust kõhuvalu nagu mõned kuud tagasi, seekord konkreetsemalt alakõhu ja kubeme piirkonnas. Kas see valu võiks olla seotud klamüüdiaga? Muid tunnuseid, mida klamüüdiaga võiks seostada, ei ole täheldanud.

Olen lugenud klamüüdia kohta, et mida varasem on ravi, seda parem. Kas pool aastat pärast nakatumist on piisavalt vara nö jaole saadud?

Hetkel kasutan ka Lindynette pille, enne seda tarvitasin Yasminellet.

Aitäh!

Arst vastas:

Kristi Abram

dr Kristi Abram

Dermatoveneroloog

Tere!
1) Kui kõhulahtisus tekkis paar tundi peale ravimi võtmist, siis võis see olla ravimi kõrvaltoime. Paari tunni jooksul peaks olema ravim juba soolestikus lagunenud ja imendunud, seega arvan, et kerge kõhulahtisuse episood ravimi ravitoimet ei vähendanud.
2) Alakõhuvalu võib olla seotud klamüüdia infektsiooniga, sest klamüüdia võib vahel põhjustada liiteid ja kui liited "kisuvad", siis võib esineda valulikkust. Mõnikord võib paremal alakõhu piirkonnas valulikkust anda ka ussripik (rahvakeeli pimesool). Seega päris täpselt ei saa ma kõhuvalu põhjust välja selgitada, aga nagu uuringud on näidanud, midagi tõsist pole ka leitud.
3) Viimane küsimus, kas pool aastat hiljem ravi alustamine on piisavalt vara. Vastus: loomulikult on parim, kui suudetakse suguhaigustesse nakatumist elu jooksul üldse vältida. Mida kauem on infektsioon olnud, seda suuremad on kahjustused. Siiski, mõnedel inimestel kulub diagnoosini jõudmiseks vahel mitu aastat. Loodetavasti ei ole 6 kuu jooksul püsivat kahju veel tekkinud.
Lugupidamisega,
Kristi Abram

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Suguhaigused

kood 45269

Tere

Saatsin just teile küsimuse kuid kahjuks ajasin klamüüdia ja kondüloomid segamini.Põhjuseks siis on kondüloomid.
Lugupidamisega Siim

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Palun korrake küsimust.

Loe edasi

gonorröa ja klamüüdia

Tere!
Kas on võimalik nakatuda eespool nimetatud haigustesse ka mittesugulisel teel?

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Tõenäosus nakatuda urogenitaalsesse klamüdioosi ja gonorröasse mittesugulisel teel on äärmiselt väike.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi