Kolesterooli ravimid 01.05.19 / Ravimid

Külastaja küsib:

Tere!
Mul on küsimus kolesterooli ravimite kohta. Mu vanaema on võtnud varem mitmeid retseptiravimeid kolesterooli alandamiseks ja nendest on tal alati väga halb hakanud (kehv enesetunne, kõhuvalu jne). Nüüd soovitas arst retseptita ravimeid proovida. Kõigepealt proovis ta Aterolipi ja nüüd Monacor Fortet. Mõlemad muutsid ta väga väsinuks ja Monacor Fortega lisandus pärast nädalat võtmist ka oksendamine. Praegu lõpetas ta ravimi võtmise.
Mu küsimus on, et kui ravim tekitab väsimust, siis kas selle võtmise peaks lõpetama? Või on väsimus kolesterooli ravimite puhul ok kõrvaltoime?
Kas on mõne muu toimeainega retseptita kolesterooli ravimit (kui ma õigesti aru sain, on Aterolip ja Monacor Forte tegelikult sama toimeainega)?
Või kas on võimalik, et sama toimeainega ravimeid võib erinevalt taluda ja tasuks veel midagi nendest proovida?
Retseptiravimite osas ma nimesid ei mäleta kahjuks, aga nii palju kui ma tean olid nad kõik statiinide põhised. Kas neid tasub veel proovida, lootuses, et mõni ikkagi sobib? Või kas on mõnda retseptiravimit, mis ei oleks statiinide põhine?
Ma küsin Teie käest, sest minu vanaema arsti juurde saamine on peaaegu väga keeruline ja isegi kui ta sinna saada, ei julge ta ise midagi küsida.
Mu kiri tuli hirmus pikk, aga ma väga loodan, et te saate aega vastata.

Arst vastas:

Kalle Kurvits

dr Kalle Kurvits

Proviisor

Tartu Uus Apteek

Tere

Kõrges vanuses inimesele põhjustab väsimust mis iganes.
Kolesterooli alandajaid käsimüügiravimitena ei olegi müügil, Need mida nimetate, on toidulisandid.
Siin on küll võimalik leida alternatiive, eriti heaks peetakse Regactive Cholesteroli, mille kirjelduse leiate siit:
https://noravita.ee/Toode/regactiv-cholesterol
Seda müüvad vähesed apteegid Tartus ja Tallinnas, aga minu tuttavate ja klientide tagasiside sellele on väga positiivne.

Kalle Kurvits

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Ravimid

Kolesteroolitabletid

Tere
Mul on vererõhk olnud 18aastaselt alates kõikuv...korra kõrge, siis nagu jälle normis. Kuni 35. eluaastani tablette peale pole pandud. Alates sellest hakkasin tarvitama Lozapit 50 mg. Paar aastat ...

Kalle Kurvits

Vastas dr Kalle Kurvits

Tere,

Arsti määratud ravi muutmisel võtate endale lisariski. Samas kui arstide arvamused erinevad ...
Kolesterooli normis olek ravi ajal näitab ravimi mõju, statiinid ongi mõeldud kestvaks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: