eakas psüühikahäiretega naine 23.10.18 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Olen mures oma 93 aastase ema pärast, kes elab justkui vaimude keskel. Ta elab üksi, kuid teda pidevalt nö kiusavad , löövad ja " tahavad tappa" mingid vaimud, sh ka ammusurnud abikaasa. Vaimud varastavad tema asju, voodilinadest ravimiteni ja viskavad mingit pulbrit, mis mõjub talle väga halvasti. Ta kuulvat nende juttu ja isegi räägib nendega. Öösiti magab unerohtudega. Ta on muutunud kurjaks, manipuleerivaks ja teisi süüdistavaks, niiet temaga on äärmiselt raske suhelda. Ta süüdistab meid ka selles, et me justkui ei usu seda kõike ja peame teda hulluks. See pole siiski nii. Me ei vaidle selle üle. Kuid midagi peaks ette võtma, muuhulgas on tal ka liikumine vilets, liigub kodus raamiga, väljas käib ainult siis, kui on vaja koos ja autoga minna arsti juurde, kuid ka see on väga vaevaline. Süda on enamvähem eale vastav, tarvitab valuravimeid liigestepõletike puhul, valude puhul.

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Eakatel inimestel kõrge vanuse tõttu võib tekkida ajus orgaaniline muutus ja sellest ka psüühikahäireid.
Käesolev häire on Orgaaniline hallutsinoos - meelepettelised ja luululised elamused.
Siin eaka Esivanemaga vaielda ei maksa (ka muidu pole see vajalik) - puudub ju Emal haiguskriitika ja see selgitav jutt ei jõua kohale.
Aidata saab vaid arstirohuga, neuroleptikumidega.
Väga head rohud olemas.
Helistasime ja pidime sellel teemal rääkima-tegutsema algaval nädalal.
Ootan kõnet.
Igast murest saab üle!
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Pöördumatu ajukahjustusega.

Tere! Olen juba vanusest 24 hädas oma psüühikahäiretega , millele pole tänaseni veel mitte ükski psühhiaater osanud diagnoosi anda.Kuna pidev depredsioon vaevab juba aastaid ja ükski ravim pole AD de ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Perearst ja analüüsid,
vererõhk, ja kilpnääre.

Psühhiaater - aktiveeriva toimega rohi võiks olla - Fluanxol veelkord proovida.
Elu stiili muutus ja kehaline aktiivsus.

Loe edasi

Poksikott vaimupuudega inimestele.

Tere.

Mina töötan hooldekodus ja tekis üks küsimus Teile.

Minu küsimus oleks siis selline et kas vaimupuudega, skisofreeniahaiged või üldse mingit sorti psüühikahäiretega inimenesele ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Väga asjalik ning praktiline mõte ja see vajab võimaluste korral rakendamist - annab positiivseid tulemusi.

Kõik kehalised harjutused on kasulikud liigse pinge maandamiseks, viha-komponendiga ...

Loe edasi

Xanax ja buronil

Tere,küsimus selline,et kas tohib manustada samaaegselt buronili ja xanaxit?Inimene on eakas,tal esinevad hood,kus muutub kurjaks ,võib isegi kepiga äiata.Arsti poolt on määratud kaks korda päevas buronil.Kas ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Buronil (arsti poolt määratuna) on ravim, mida võetakse regulaarselt (teie näite puhul - kaks korda päevas).
Xanax on nö kiirabivahend ja seda võetakse nö erandjuhtudel (teie näite puhul - ägedushoogude ...

Loe edasi

Depressioon ja krooniline tonsilliit

Tere!

Ütelge palun, kas krooniline tonsilliit võib põhjustada depressiooni?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Deoressioon võib olla omaette haigus (nosoloogiline ühik),
depressioon võib kaasneda mitmete psüühikahäiretega,

depressioon võib Kaasneda ja kaasneb mitmete somaatiliste (kehaliste) ...

Loe edasi

Majanduslik toimetulek psüühikahäiretega inimesel

Tere!
Olen mures lähedase pärast, kel on diagnoositud vältivisiksushäire, sügav korduv depressioon ja segatüüpi ärevushäire. Ise paneksin enda poolt veel diagnoosiks motivatsioonipuuduse. Kunagisest ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Depressioon on ravitav, ärevushäire on ravitav, isiksusehäire "teravust" on võimalik leevendada.
Uurida, täpsemalt diagnoosida ja ravida, ravida, ravida - selline on tegevuskava.
Praegu midagi ...

Loe edasi

antidepressandid

82 aastane naine elab raskelt üle oma mehe surma ja loodab saada antidepressantidest abi, kuid arvab, et südamerohtudega koos neid võtta ei tohi. Kas see jutt vastab tõele? Kas antidepressante võib võtta ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kliinik.ee saatis vabandades viimased kirjad alles 14. juulil 2010.a. mulle vastamiseks.
Nüüd siis vastan.
Ikka tohib ja vajadusel ka peab. Printsiip on selline, et nende kahe rohu võtmise ...

Loe edasi

Psüühikahäiretega noor naine

Tere!
Olen Teile varem kirjutanud oma tütre (21.a.) pärast. Tal on psüühilised häired, mis segavad normaalselt elu elamist. Andsite mulle nõu tegutseda. Seda olengi teinud. Praegu on tütar haiglas, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Tallinna Psühhiaatriakliinikus (Seewaldis) on psühholoogid nii statsionaaris kui ka Dispanseris. Kui ühega (psühholoogidest) kontakti ei teki, siis proovida teisega. Kõik kõigiga ju ei sobi, hingemure ...

Loe edasi

Psüühikahäiretega noor naine

Tere!
Aitäh vastuse eest! Kirjutan Teile veel uuesti samal teemal, sest ma ei oska ikkagi väljapääsu tekkinud olukorrast leida.
Olen ise ka sellel arvamusel, et tütart tuleks ravida. Aga probleem ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kui ravimiteta tervis halveneb, siis on ju tahtevastast hospitaliseerimist (isa-ema sügaval palvel ning nõusolekul) vaja rakendada.
Veel üks võimalus - depoorohtu kasutada peretohtri kaasabil.
Loe edasi

Psüühikahäiretega noor naine

Tere!
Kirjutan seoses oma tütrega. Ta on 21 aastane ja juba pikemat aega hädas oma psüühilise tervisega. Muret teeb see, et tütar ise pole vabatahtlikult nõus abi otsima, kuigi tal on enesetunne ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Olete olnud Temaga kahes haiglas - ühega neist ikkagi leiate võimaluse, et Teda Ravida. Tänapäeval rohkelt uusi rohte ja teisigi võimalusi. Mõnikord on vaja ka veidi tahtevastaselt käituda, ravida - sest ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: