Depressioon ja ravim 04.06.18 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere,
Olen põdenud korra elus depressiooni pärast abikaasa surma 18 aastat tagasi. Läksin ise vabatahtlikult Tartu Psühhiaatria Kliinikumisee ravile. Ravi koosnes teraapiast, minuga vestles psühholoog igapäev ja raviarst. Ravimist sain ainult cipralexi. Nüüd eelmise aasta suvest alates/peale kooli teise kooli lõpetamist/ hakkasin tundma suurt väsimust, ärritumist ja mis kõige tähtsam ilmnesid suured unehäired. Töötan SA Pärnu Haiglas ÕHK kinnises osakonnas dementsete ja erinevate psühhikahäirete all kannatavate patsienditega. Kuna olukorrad on seal aeg-ajalt ohtlikud, siis kindlalt mõjutas see minu närvisüsteemi. Ja mul on ka tugevad seljavalud. Ei ole võimalik rakendada psühoosis olevale patsiendile ergonoomilisi töövõtteid. Olen aprillikuust alates olnud haiguslehel, nüüd õnneks on seljavalud taandunud ja nerokirurgi sõnul ei ole midagi ohtliku. Mis mind väga murelikuks teeb on see, et tööle minnes tundsin ma tugevat iiveldustunnet. Läksin ise Pärnus psühhiaatri vastuvõtule ja palusin mulle antidepressandid välja kirjutada. Ta kirjutas uuestui cipralexi. Ma ei saa neid ad-sid seekord võtta. Mul oli meeletult halb olla. Ebareaalne tunne, hägune nägemine, suur nõrkus ja sellega kaasnes meeletu higistamine. Nüüd ma olen enam-vähem saanud suure tahtejõuga selle kontrolli alla. Sunnin ennast jalutamas käima igaäevaselt. Aga , nii kui ma hommikul ravimi võtan , läheb mul süda meeletult pahaks. Arst ütleb , et see peab üle minema, kuigi sellest on mõõdunud nüüd juba kaks kuud. Kas mul õigus põõrduda teise psühhiaatri vastuvõtule ja küsida tema arvamust? Ma mäletan, kui ma noorem olin siis oli mul ka kehva olla, aga siis kuidagi ei olnud nii hull see olukord. Võimlen ma igapäevaselt, joon vett, sunnin ennast sõõma, jalutan päris pikalt ja tarbin ka vitamiine.
Ette tänades vastuse eest

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Arstirohuga peab enesetunne paremaks minema. Halb tunne - kas muuta ravimi annust või vahetada rohi uue vastu või lisada midagi, mis selle kõrvalmõju eemaldab. Koostöö Psühhiaatriga. Vahetaksin rohtu.
vt varasemaid soovitusi.
Harjutused teevad imet ja on vajalikud. Ainult tabletist ei piisa.
Kaks väga olulist asja minul isiklikult:
a) korralik uni ja sellega seonduv,
b) minu Palve iga päev ja vähemalt kaks korda (hommikul ja õhtul) kindlasti, rohkem kordi vajadusel.
Head harjutamist,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Antidepressantide lõpetamine

Olen võtnud 2 aastat sertraliini depressiooni raviks. Alustasin 75mg-ga, poole aastaga kadus mul depressioon. Aasta tagasi läksin üle 50mg peale, sel suvel 25mg peale. Nüüd veebruaris lõpetasin ravimi ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

AD võtmine - 1. samm, AD ja harjutused koos /minu Palve-Meditatsiooni esimene samm/ - 2. samm. Selle käigus saab kujundada tingitud refleksi e tingituse.
Harjutused ilma AD-d võtmata - 3. samm. ...

Loe edasi

Antidepressandid ja söögiisu

Tere

Olen 23 a. neiu. Mul hakkasid ärevushood umbes oktoobri keskelt. Hirmus jooksin kohe oma perearsti juurde, kes kirjutas välja antidepressandid. Nüüd on mul tekkinud isutus ja kuna olen ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Lisandunud depressioon tekitab isutuse. Head ravimid olemas, ka sellised, mis toitumist ja energeetikat korrigeerivad.
Õige ravim peab enesetunnet pea koheselt parandama ja tervist loomulikult ka ...

Loe edasi

Antipsühhootikumid ja depressioon

Tere!

Mul on sksofreenia. Olen proovinud mitmeid antipsühholikume, aga kõik tekitavad depressiooni, ei saa korralikult magada. Perfenasiini sain ainult pool depoosüsti ja mul tekkisid enesetapumõtted. ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Koostöö raviarstiga. Järgmine kord saab ju muud depood teha või siis suukaudselt sobilikku neuroleptikumi anda.
Koostöö.
Uuringute rohud on veel uurimise all ja neid kasutatakse stabiilsemates ...

Loe edasi

Antipsühhootikum Seraquel

Tere!

Mul on selline küsimus, et sellest ajast peale, kui mu mees hakkas võtma Rexerin nimelisi antidepressante, kadus tema huvi seksi vastu .Kas seda võis tekitada see ravim? Tal olid unehäired ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Depressioon ja sisepinged vähendavad sex-huvi. Ravimid seda otseselt ei mõjuta. Korrastada töö- ja puhkerežiimi, sellest ka suur kasu. Pange nüüd põõhirõhk lapse ootusele, kontrollige olusid naistearsti ...

Loe edasi

depressioon

tere.alustasin ravi juba 6 aastat tagasi teraapiaga mis kestis 1,5 aastat,prozacit tarbisin viimased 6 kuud sellest perioodist.ravim oli otsustavaks minu enesetunde paranemisel.aasta pärast teraapia lõpetamist ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Enneti ristkülik diagonaaliga ja uued "prillid" printsiip. Õige ravim ja selle osakaal ajateljel vähenegu. Väheneb ta vaid siis, kui tegeleda harjutustega. Harjutusi on viis rühma: sotsiaalsed (rollid, ...

Loe edasi

Cipramil ja kõikuv meeleolu

Tere. Olen 27-aastane naine ja tarvitanud 10mg-st Cipramili üle seitsme aasta. Tookord diagnoositi mul depressioon, mis oli kahtlemata seotud toitumishäiretega. Viibisin ka haiglaravil. Praeguseks kirjutab ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kui ainult tablette "nosite", siis sedasi kõik jääbki - Nosija nosimised.
vt. minu ristkülik ja "prillid" printsiipi. Seega - harjutused (sotsiaalsed, kehalised, vaimsed, hingelised, religioossed) ...

Loe edasi

depressioon

Kas depressioonist üldse on võimalik üle saada?
Mina isiklikult usun, et mitte. Täiesti võimatu ja lootusetu, eriti kui depressioon on olnud juba järjest mitu aastat. Kroonilisest depressioonist ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Teie siseusk on õige, sellepärast kirjutategi. Depressioonist saab jagu. Kurvameelsuse ravis on nii põhjuslikud kui ka sümptomaatilised agensid. Mõjutada tuleb seda, mida oskate ja suudate. Kurvameelsuse ...

Loe edasi

depressioon?

olen 23 aastane tudeng (mees). enam ihtsalt ei suutnud, ja toksisin neti otsingusse sisse depressioon. leidsin sealt mõned artikklid ja testid, neid lugedes ja täites, avastasin (just testide täitmise ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Noorpõlve väravast meheikka minekul on selliseid "kinnijooksmisi" paljudel. Koolisüsteem on meil suurte puudustega ja noorte ning andekate mälu-psüühika koormatakse valesti.
Mida teha? Eelkõige ...

Loe edasi

Ciral 20

Mul on depressioon ja psühhiaater määras raviks Ciral 20 1tbl päevas. Informeerisin arsti enne ravimi määramist, et toidan oma väikest last rinnaga. Ta väitis, et Ciralit võib imetades kasutada. Ostsin ...

Vastas dr Jaanus Mumma

Preparaadi täpne toime lootele ja imikule ei ole teada,sest selles
osas täpsemad uuringud puuduvad.Igal juhul preparaat läheb
ka rinnapiima ja satub imiku organismi.Kui tervis kannatab ,siis
Loe edasi

depressiooni ravim

Tere,

küsimus oleks selline - kas arsti poolt diagnositud depresiooni ravimisest võiks omal käel loobuda? Tablette soovitati võtta 4 kuud, minu jaoks hirmkaua, kuna mul on tõsiseid probleeme ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ravimite võtmine ning muud tervistavad võtted peavad enesetunnet ning töövõimet parandama.Kui Teie elukorraldus ning eluviisid tagavad praegu hea enesetunde ja ravim mõjus ebamugavalt ja Teil on KK (kõik ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: