Jalgade valu ja turse. 01.08.20 / Perearst

Külastaja küsib:

Pöördusin teie poole ja sain eile põhjaliku vastuse. Aitäh! Sooviksin veel veidi täpsustada.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Tänan tagasiside ja uue kirja eest. Proovin vastata. Liigesekulumise ehk artroosi üks ravi osa on võitlus põletiku ja valuga. Selleks on ravimid, mis kuuluvad valu ja põletikuvastaste ravimite rühma, kasutatakse ka lühendit NSAID. Selleks on vanemad ravimid- diklofenak, ibuprofeen, naprokseen, indometatsiin ja uuemad- etorikoksiib ( Arcoxia), meloksikaam, tselekoksiib. Uuemad ravimid kahjustavad seedetrakti limaskesta vähem, kuid omavad suuremat riski veresoontele. Alati ei ole nii, et ravimit võttes tekib kindlasti ka mõni tüsistus. Kui kogemus on selline, et tekib öine liigesvalu, siis ravijuhendite alusel on ohutum kasutada paratsetamooli, seda suuremas annuses, 1 g nt. Igaks juhuks välistaks uuringutega reumatoidartriidi, podagra ja liigesvahetust ehk proteesimist vajava haiguse. Staasdermatiit oli mõte, mis tekkis Teie jalgade pilti vaadates, samas kirjeldasite, et antibiootikumaravi on toimeta. See on üks alaägeda põletiku ja ekseemi variante. Usun, et leidub nahaarst, kes seda raviks. Tavaliselt ringlevad selle tõvega patsiendid kardioloogi, kirurgi, dermatoloogi, veresoontekirurgi, perearsti jt arstide vahet. Kirurgid tahaksid lõigata, kuid alati ei saa. Dermatoloog peaks välistama operatsiooni vajava seisundi, haige suunatakse kirurgile. Ühel hetkel patsient heitub ja ei pöördugi kuhugi. Julgen soovitada oma perearsti poole pöördumist, ehk on abi paiksest steroidsalvist, nt Elocon vm ning survesukkadest, peenema nimega kompressioontoode säärtele. Head mõju võib saada tsinksalviga, käsimüügist. Võib-olla perearst teab mõnda nahaarsti, kes süveneks ja püüaks pakkuda pikaajalist ja järjepidevat ravi ning kutsub patsiendi tagasi, hindab raviefekti ja nuputab midagi uut välja. Ka taastusravi arstid proovivad seda seisundit ravida, tehes lümimassaazi, ka mõned aparaadid on selleks leiutatud. Ja väikeses annuses veerohi võib alandada turseid.
Soovitan googeldada ja leida võimalusi eneseabiks, nt see link on päris hea https://www.aad.org/public/diseases/eczema/types/stasis-dermatitis/self-care.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Probleemid selja - ja jalgadega

Tere,

Eelmise aasta sügisel tekkis järsku probleem vasaku jalaga. Jala pöiapoolne osa läks paiste, põletikuliseks, valusaks.
Käisin reumatoloogi juures. Raviks - jala määrimine erinevate ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Mõtlen mitme haiguse peale, edasised uuringud peavad andma selguse. Julgen arvata, et labajala turse, põletik võis olla pindmine veeni või kudede põletik, lloodetavasti on see möödas. Jalgade ...

Loe edasi

tugevalt paistes jalad

Mu abikaasal on jalad altpoolt polve paistes ja kuidagi pinges ja kovad. Ka on muutunud jalgade varv altpoolt polvi - need on kuidagi tumedad. Ka valutavad nad tal tugevasti, kuid arsti juurde abikaasat ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Olete jätnud märkimata paar " pisiasja" vanus, sugu, varasemad hgaigused, elu ja tööstiil.
Siiski oletan, et Teie vaevuse põhjuseks võib olla süvaveenilaiendid, venoosne turse või ka ...

Loe edasi

Jalad hauduvad!

Tere!

Olen 22 aastane naine ja minu mureks on see, et väikese füüsilise puude tõttu ei kanna ma kunagi lahtiseid jalatseid. Suvel on see aga tõsine probleem, sest jalad higistavad ja hauduvad ...

Vastas dr Eero Merilind

Lugupeetud Gerli.



Kinnistes jalatsites kuuma ilmaga hakkavad jalad tõepoolest hauduma ning

tekib soodne pinnas jalaseene arenemiseks. Soovitan näidata oma jalga
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: