Düsplaasia ? 16.02.19 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere
Mure järgmine - gastoroskoopial avastati maos mingi jama. Või noh õigemini biopsiaga. Diagnoosiks sain :
K22 - Muud söögitoruhaigused.
Krooniline gastriit ja low grade düsplaasia.
Nagu aru saan on tegu päris halva ja ohtliku asjaga. Mu enda perearst midagi väga ei selgitand soovitas netist vaadata mis tähendab.
Ise saan siis niipalju aru et kasvaja on suht lähedal. Kas nii ongi et mingit ravi pole, lihtsalt tuleb oodatat kuni reaalselt kasvajaks välja areneb ?
Endast nii palju et mittesuitsetaja, alkoholiga probleemi pole, suht tervislik toitumine.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Mõistan muret. Tegemist on üsna sagedase seisundiga, Teie vanuses meestel võib seda esineda u 10%. On väga väike võimalus, et sellest areneb midagi halvemat. Muuseas ka Nexium jt maohapet vähendavad ravimid võivad sellist muutust põhjustada. Mida soovitan: elage muretult, umbes 3 kuu pärast võiks teha uue "mõõga" ja võtta ka biopsia. Eelnevalt aga ei tohiks vähemalt 1-2 kuud tarvitada nexiumi jt saranse toimega ravimeid, omeprazol jt. Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Valge katt keelel

Tere
Mure selles et kuidas saab seda valget katet keelelt ära ? sümptomid aind väsimus ja peavalu

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Ühest konkreetset vastust ei oska antud juhul anda. Katt keelel võib esineda teatud infektsioonide sh. kandidoos puhul, seedetraktihaiguste (näiteks maopõletik) puhul jne. Samas võib katt ...

Loe edasi

Parasiit

Tere taas

Tänan vastuse eest!
olen kindel, et toidujääk see ei olnud. Täpselt selline (nagu fotol) see oli. Ja tundus, et neid oli veel. Mis see siis saab olla?
Ka mu perearst ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Keegi ei naera. Soovitan väljaheite uuringuid parasiitidele.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

Parasiit

Tere taas

Kirjutan Teile taas sama murega, ehk oskate vastuse anda.
Eelmises kirjas kirjutasin roojas leitud parasiidist, perearstilt ma konkreetset vastust ei saanud, olen ka ise püüdnud ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Teie antud kirjeldus vastab solkmele, ehk ümarussile. Võimalik, et see oli lühem isend või oli läinud katki. Tuntuim ümaruss on vihmauss, kes võib olla erineva pikkusega. Sagedasem parasiit ...

Loe edasi

Parasiidid väljaheites

Tere
Avastasin väljaheites õõvastava parasiidi. Varasemalt sümptomeid/kaebusi ei ole esinenud.
Võtsin ühendust ka perearstiga, tema sõnul ei ole analüüsid vajalikud ja kirjutas välja Vermox. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Vastasin järgnevas kirjas pikemalt.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

Beebi naba

Tere

Olen mures oma kohe-kohe 2 kuuseks saava poja naba pärast, mis tundub liiga punnis ja ülejäänud nahast täiesti teist tooni (lillakas). Lisan ka pildi. Kas selline naba on normaalne? Kui ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Kui laps on heas üldseisundis ja kosub ilusasti, pole EMOsse pöördumine vajalik. Võite oodata järgmise lastearsti visiidini ja küsida siis täpsemaid soovitusi. Tegu võib olla väikese nabasongaga, ...

Loe edasi

Vereanalüüs

Käisin EMOS seoses valudega küljes, kus tehti vereanalüüs ning kompuuteruuring(kuna pikka aega probleem ja ära ei kao) mis oli korras. Aga uurides pärast vereanalüüsi vaatasin, et osad näidud on suurenenud ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Näen, et maksaproovid on tiba tõusnud, kõik muu on tõesti ilus. Ei selgu, millises küljes Teil valud on. Soovitan igaks juhuks teha mõned maksapõletike viiruste testid. Perearst annab rõõmuga ...

Loe edasi

Selja ja õla probleem.

Tere.
Probleemiks valu seljas ja õlas.Tehtud röntgen ja vastus siis selline,mille õde tel teel teatas.Seljas osteokondroos,L4/5/S1.Käimist see ei sega,aga kauem püsti seista võimatu.Selga tekib selline ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Õlavaevuste uurimine algab patsiendi küsitlusest, seejärel tehakse rida läbivaatusvõtteid, siis mõeldakse ja siis ehk mõni uuring. Röntgenipilt on tore, kuid standardiks on saanud MRT uuring. ...

Loe edasi

Punetav laik päraku juures

Pärakuaugu juures mingi punetav laik(kipitav, vahest valulik, sügelev) katsudes hell, mis see olla võiks ja mida peaks kasutama?

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Antud juhul ei saa küll midagi muud soovitada kui arstile pöördumist, sest ilma nägemata ei oska diagnoosi panna. Esmane kontakt võiks olla oma perearst, vajadusel konsulteerida proktoloogi ...

Loe edasi

Atroofiline gastriit

Tere, olen Teile varasemalt kirjutanud. Sain diagnoosiks siiski atroofilise gastriidi. Kui kiiresti võib areneda nüüd maovähk? Ja kas tõesti mingit leevendust sellele enam pole? Kas b12 vitamiinid imenduvad ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Ehkki atroofilist gastriiti loetakse maovähi riskifaktoriks, ei tähenda see kaugeltki seda, et kõikidel atroofilise gastriidi haigetel peaks arenema maovähk. Valdaval enamikul ei juhtu seda ...

Loe edasi

Laps on ülekaalus

Tere, mul on selline küsimus. Minu tütar on 10 aastane, kaalub 65kg ja on 153cm. pikk. Ta on tugevalt rasvunud ümber kõhu ja maks on rasvunud, selle info saime Tallinnas endokrinoloogi vastuvõtul käies ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Kaalu langetamine on teema, kus kiireid lahendusi ja imeravimeid ei ole. Edu toovad järjepidevad muutused elustiilis, toitumises, füüsilises aktiivsuses, mida inimene peab olema võimeline ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: