Emakas 30.04.21 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere,ole Teie poole ka varem oma mure küsimustega pöördunud.Siis oli mul mureks ,et PAP testid olid korrast ära .Kõik vaktsiinid said tehtud ja seekord oli siis PAP test NILM ehk korras aga nüüd käisin arstil ja kuna mul oli märtsi algul puhastus ehk siis tableti puhastus (raseduse peetumine)17.03.tehti vaginaalne ultraheli ja siis oli kirjeldus järgmine:(Kirjeldus: Emakas retros mõõtmetega 6,4x 7,2x 5,8 cm.,maht 80 cm3 endomeetriumi läbimõõt 12 mm. ,õõnes ilmselt eesseinast lä'htunud koelisi elemente, milles pat. verevool sees P.O. ii.. . V.O. ii.. C.D. vaba, vaba vedelikku k.k. ei sedasta Järeldus: Vt. pildipank.)ja nüüd käisin järjekordselt vastuvõtul ja minu tohter ei olnud ultraheliga rahu ja nüüd 30.04.selline kirjeldus:(Kirjeldus: Emakas retros mõõtmetega 7,4x 8,1x 7,9 cm.,maht 251 cm3 , emakas väga kummalise str.-ga, sisaldab rohkelt ehhonweg. str. koos pat. verevooluga endomeetriumi läbimõõt 9 mm. ,ei sisalda pat.verevoolu ega lisastruktuure P.O. 3,4x 3,6x 2,9 cm,maht 12 cm3 . V.O. 3,8x 3,9x 2,0 cm,maht 15 cm3 C.D. vaba, vaba vedelikku k.k. ei sedasta Järeldus: Pts. kutsutud pealwe menstr. tafgasi- vajab kordusuuringut- ebaharilik emaka str. ja suuerus.)kui enne olin hirmul,et mul emakakaela vähk kas nüüd pean muretsema,et mul on emaka vähk.Kutsuti tagasi peale menstruatsiooni aga enam ei saa rahulikult elada.Tohutu stress ja paanika ! Kus see siis nüüd nii järsku võis tulla !Aitäh juba ette Teile !!

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 37-aastane

Tegemist oli tablettabordiga. Päris kindlasti ei kahtlustata emaka limaskesta vähki. Kahtlus on rasedusosiste peetumisele ehk retentsioonile. Kõike võib jälgida, kui ei teki erakorralise günekoloogia abi vajadust:
1) günekoloogiline verejooks 1 side või 1 tampoon tunnis;
2) palavik üle 38,5 kraadi;
3) apteegi käsimüügiravimitele mitte alluv alakõhuvalu.

Peale tablettaborti võib olukorda jälgida isegi siis, kui emaka limaskest ehk endomeetrium on kuni 2 cm. Teil on alla selle ja langustendentsiga. Üliharvadel juhtudel kasvab rasedus edasi ka peale aborti, kõik praktiseerivad günekoloogid teavad seda.
Hetkel jälgimine, alati on võimalik teha ka kirurgiline emaka õõne puhastus ehk abrasioon, mida kaasajal püütakse vältida.
Vajate kontratseptsiooni alast nõustamist: üle 35-aastastele on lubatud ka munajuhade sulgemine ja meestele vasektoomia kui enam ei soovi sünnitada; tervetel naistele antibeebipillid, EVRA plaastrid, NuvaRing. Haiguste puhul ühefaasilised vahendid, ka mittehormonaasled vahendid.

G.Litter M.D.
naistearst.ee, veebiregistratuur.ee 24/7

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Endometrioos

Tere! Olen 59 aastane ja mul eemaldati emakas 5 nädalat tagasi. Operatsiooni käigus leiti endometrioosi koldeid. Kas peaksin uuesti günekoloogi vastuvõtule pöörduma või pole see minu vanuses enam vajalik? ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Saan aru,et Te praegu kasutate hormoonravi. Kui ja ,siis millist? Kuna emakas on eemaldatud,siis võiks hormoonravi sisaldada ainult östrogeene. Soovitatav oleks ikka poole aasta möödudes günekoloogi ...

Loe edasi

emkas vasakule poole viltu

tere!
Olen 22 aastane neiu ja mul on mure, nimelt käisin augustis naistearsti juures vastuvõtul. Seal läbivaatusel selgus et mul on emakas viltu vasakule poole. Arst oli väga imestunud, et kuidas ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Kui emakas hoidub küljele või taha siis see on naise omapära. Enamuses hoidub emakas pisut ette ja on keskel. Küljele võib hoiduda emakas ka sel juhul kui on munasarja suur kasvaja ja nihutab ...

Loe edasi

allavajunud emakas


Tere.

Käisin günekoloogi juuures kontrollis ja sealt õeldi et on korras, ainult et emakas on natuke alla vajunt. Mida see tähendab ja mis sellega kaasneb.
Ise olen 36 aastane ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Kui teil selles osas kaebusi pole, siis ei pea midagi tegema. Kui olete sünnitanud , siis tupe seinad ongi natuke lõdvemad ja emakas võib olla pisut vajunud. Vanemas eas võib tekkida emaka süvenenud allavaje, ...

Loe edasi

Vererohke mens

Olen 31 a, laps kohe9a saamas.Menses alati väga vähese verega ja valutu aga nüüd viimasel ajal u 6 kuud lugu hoopis vastupidine.Valutab nii köht kui selg, alt upputab ja veri on klimpis.Millest selline ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere!Peaksite kindlasti pöörduma günekoloogi poole kontrollimaks,ega ei ole emakas suurenenud ( adenomüoos,müoomisõlmed)?oletades,et Teil spiraali emakas ei ole.Edu soovides,Maie Väli

Loe edasi

Emaka ja munasarjade operatsioon

Arst tegi ultraheliuuringuga kindlaks, et emakas on umbes 6-7 sõlme (üsna suured).Neli aastat tagasi eemaldati munasarjadest tsüste ja emakalt paar sõlme.Praegu vereproov emaka ja munasarjade kohta midagi ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Kui juhtub nii,et eemaldatakse emakas ja munasarjad,siis on käes varajane kliimaks ja suure tõenäosusega vajate siis hormoonasendusravi.Parimat soovides,Maie Väli

Loe edasi

emakas paksenenud

Käisin hiljuti arsti juures kontrollil ning arst ütles , et emakas on paksenenud. Ta ütles ,et see võib olla nii enne päevi ,kuid päevad algasid 9 päeva peale kontrolli. Kas see võis olla nii? Kui ei siis ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.
Kahjuks ei tea, mida Teie raviarst peab silmas 'emaka paksenemise 'all. Sellist menditsiinilist terminit ei ole. Arvan, et saate ammendava vastuse oma raviarsti käest.
Tervitades Aire ...

Loe edasi

Emakas

Tere!

Vahetasin hiljuti oma günekoloogi ning läbivaatlusel küsis kas mulle on enne mainitud, et mu emakas asetseb taga, kuid ei selgitanud kas sellega seoses võivad mingid probleemid tekkida ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Emaka asend vaagnas võib olla suunaga ette (antepositio),või tahapoole (retropositio).Mõlemad on normi variandid ja mingeid probleeme ei tohiks tahapoole asend Teile põhjustada. Edu soovides,Maie ...

Loe edasi

Emakas

Mida tähendab ,et emakas on vasakule poole viltu? Mis probleeme see kaasa võib tuua, nt viljastumisel jne?

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
See on Teie anatoomiline omapära.
Võib olla eelnevalt läbipõetud põletikke, kus liidete tõttu "tõmmatakse" emakas kroonilise põletiku poole (liidete poole).
Sellise ...

Loe edasi

tsüst

mul on kaks tsüsti emakas ja üks tupes. arst tahab eemaldada, kas need on ohtlikud ja vajavad kohest eemaldamist?

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Vähese informatsiooni tõttu ei ole võimalik otsuseid langetada.
Kas tsüstid on ikka emakas? ; see on vähetõenäoline.
Tupes esinevad tsüstid väga harva ja kui nad ei ...

Loe edasi

emakas

Tere,

Käisin arsti juures ja mulle öeldi, et mu emakas on retroversioonis. Mida see täpselt tähendab ja kas see mõjutab laste saamist?

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.

Retroversioonis emakas tähendab, et Teie emaka põhi/keha hoidub taha ( Teie selja) poole. Laste saamist emaka asend üldjuhul ei mõjuta.

Tervitades Aire Sekavin

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi