Munasarjatsüst 13.04.11 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere.

Mul lõhkes poolteist kuud tagasi munasarjatsüst (kollaskeha hematoom, vähene vaba veri). Käisin kõhuvaluga erakorralises. Mingit ravi seal ei antud, öeldi, et tuleb minna oma günekoloogile näitama. Kahe nädala pärast saingi uuesti arstile, kes tegi ultraheli ning määras raviks vähemalt kaks kuud antibeebipillide kasutamist. Nüüd arstilkäigust kuu aega hiljem alustasin nende võtmisega. Kuid kuna mul on varem olnud pillidega halvad kogemused (depressioon, kogu aeg iiveldus jm), siis ei tahaks neid üldse enam võtta. Siit küsimus - kas lõhkenud tsüsti raviks tuleb kindlasti beebipille kasutada? Mis saab siis, kui ei tee seda kahekuulist tabletikuuri? Kuna ma ei kavatse pikemalt pille võtma jääda, siis kas on mõte sellel lühikesel võtmisel - pärast ju taastub jälle algne olukord ja tsüstid võivad uuesti tekkida? Hetkel olen juba esimese tabletilehega alustanud, kuid mõtlen, kas jätta võtmine siiski pooleli.

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Tere. Reeglina ravi on küll pillidega ja just lühiajaline 2-3 kuud. Kui te ei soovi pille võtta, siis vähemalt ühte kuud ärge pooleli jätke, uut karpi ärga avage. Vastasel juhul tekib veritsus ja uuesti võivad tekkida tsüstid. Võimalus on ,et tsükkle reguleerub ise ja polegi muud vaja. Kindluse mõttes muidugi oleks hea vähemalt 2 kuud pille siiski võtta, samas vastutahtmist neid pille võtma ei pea. Ülle Kadastik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Tupepõletik

Tere olen 18 aastane ja juba ka sünnitanud ema. Küsimus oleks siis, et kuu aega tagasi hakkas mul peale vahekorda jõle kipitav ja valus tunne. Arvatavasti siis tupepõletik? Mees kirjutas ka meeste arstile, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Eesnaha põletiku põhjuseks meestel on peamiselt mõni sugulisel teel leviv infektsioon ( s.t. on seotud naise suguteede põletikuga). Kõige sagedamini on tegemist kas seen- või bakteriaalse ...

Loe edasi

Provera

Tere, olen naine 51a. Aprilli lõpus alanud menstruatsioon ei tahtnud kuidagi lõppeda ja käisin arsti juures 12.mail, läbivaatusel avastati müoom ja tsüst.
Kirjutati rohtudest välja cyklokaprom ja ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Tegemist on tüüpilise üleminekuea, mis on 45-55, kaebusega. Mentsruaaltsükli häireid põhjustavad nii emaka müoom, kui ka hormoonide langus jm.
Raviskeeme on erinevaid, kollakeha ...

Loe edasi

Munasarja tsüst

Menstruatsiooni hilinemine, avastatud munasarja tsüst, kahe menstruatisooni vaheline määrimine.

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetset selgub, et olete 29-aastane.

Tähtsaim oleks küsimus kas soovite hetkel hoiduda või soovite hetkel rasestuda ja sünnitada?
Kui soovite hoiduda, siis ...

Loe edasi

Pillid ja vaheveritsus

Tere!
Olen 33aastane, ei suitseta, vererõhk on normis. Mul on mure pidevate vaheveritsuste/määrimistega. Olen pille tarvitanud 15 aastat. Neist esimesed 8 aastat probleeme ei esinenud (kasutasin ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere,te olete tõesti küllalt kaua võtnud pille. Üks põhjus olekski, et organism lihtsalt reageerib niiviisi. Parim soovitus oleks vahepeal sünnitada, aga nagu sain aru,te ei plaani seda. Suurema tõenäosusega ...

Loe edasi

Veritsus suguühte ajal

Tere,
Kaotasin süütuse käesoleval aastal 33. aastasena. Vahekorras olen olnud 5 korda. 3x aprillis ja nüüd 2 korda juunis. Vahekordade vahel on olnud nädalaid vahet+ mai kus üldse midagi ei toimunud.

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere !Arvan,et praegu ei ole vajalik veel günekoloogi vastuvõtule minna. Ilmselt oli neitsinahk küllalt paks ja rigiidne,mis ikka veel vahekorra ajal veritsust annab. Soovitan kasutada enne suguühet libeaineid,mis ...

Loe edasi

Määrimine.

Tsükli u. 14ndast päevast hakkab määrima (päeviti vahest rohkem, vahest vähem, suures osas tuleb pruuni eritist aga ka punast) ja see lõppeb alles tsükli lõppemsega, kui menses läbi. Kasutades rasestumisevastaseid ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 35-aastane.

Tegemist on menstruaaltsükli häiretega, millel omakorda on palju põhjusi.
Välistada tuleks iga kord urogenitaalsed infektsioonid, ...

Loe edasi

Glamüüdia.

Tervist, mul on selline mure. Nimelt magasin ühe poisiga kui läksin laevale tööle ning Olime ise joogised ja kasutasime kummi, seda ma kahjuks ei mäleta kas kumm läks katki või ei. See oli siis 5 Veebruar ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane.

Tegemist on urogenitaalse klamüüdiainfektsiooniga.
Sageli ongi selle klassikalise suguhaiguse korral ainukeseks kaebuseks ...

Loe edasi

punane uriin

Tere!
Eile pärast vahekorras olemist oli uriin muutunud tulipunaseks. Uriin oli tulipunane ka hommikul aga päeva jooksul läks üle ja enam ei ole punast värvi. Uriinida ei olnud valus aga pärast uriini ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Uriini värvust punaseks võivad põhjustada erinevad faktorid: toit( peet, marjad jt.), mitmed ravimid ( antibiootikumid jt.) ja vere sattumine uriini. Vereseguse uriini tekkepõhjuseks on eelkõige ...

Loe edasi

Tsükkel

Alates detsembrikuust on menstruatsioonitsükkel püsivalt 40-45 päeva. Kasutasin varasemalt 7 a pille, lõpetasin aasta eest. 7 kuud oli tsükkel korrapärane ja normaalse pikkusega kuid nüüd on vahed hirmutavalt ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 29-aastane.

Tegemist on menstruaatsükli häiretega. Normaalsed menstruaaltsüklid on 21-35 päeva.
Pikemate menstruaaltsüklitega on ...

Loe edasi

soovin arvamust

Tere.
Nende tulemuste peale saatis arst mind emaka puhastuse protseduurile. Olen VÄGA arg ja tundlik :) , ühesõnaga põgenesin haiglast viimasel minutil. Ma sooviks teada kui ohtlik praegune olukord ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Uhs väikesed müoomisõlmed, mis ei tohiks probleemi põhjustada. Ka emaka limaskest õhuke ja kasvajamarkerid korras. Ainuke , mida peaks jälgima on munasarja tsüst, mis võib olla seotud üleminekueaga. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi