Munasarjatsüst

13.04.11 / Naistehaigused

Tere.

Mul lõhkes poolteist kuud tagasi munasarjatsüst (kollaskeha hematoom, vähene vaba veri). Käisin kõhuvaluga erakorralises. Mingit ravi seal ei antud, öeldi, et tuleb minna oma günekoloogile näitama. Kahe nädala pärast saingi uuesti arstile, kes tegi ultraheli ning määras raviks vähemalt kaks kuud antibeebipillide kasutamist. Nüüd arstilkäigust kuu aega hiljem alustasin nende võtmisega. Kuid kuna mul on varem olnud pillidega halvad kogemused (depressioon, kogu aeg iiveldus jm), siis ei tahaks neid üldse enam võtta. Siit küsimus - kas lõhkenud tsüsti raviks tuleb kindlasti beebipille kasutada? Mis saab siis, kui ei tee seda kahekuulist tabletikuuri? Kuna ma ei kavatse pikemalt pille võtma jääda, siis kas on mõte sellel lühikesel võtmisel - pärast ju taastub jälle algne olukord ja tsüstid võivad uuesti tekkida? Hetkel olen juba esimese tabletilehega alustanud, kuid mõtlen, kas jätta võtmine siiski pooleli.

Vastab:

Ülle Kadastik
Ülle KadastikGünekoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere. Reeglina ravi on küll pillidega ja just lühiajaline 2-3 kuud. Kui te ei soovi pille võtta, siis vähemalt ühte kuud ärge pooleli jätke, uut karpi ärga avage. Vastasel juhul tekib veritsus ja uuesti võivad tekkida tsüstid. Võimalus on ,et tsükkle reguleerub ise ja polegi muud vaja. Kindluse mõttes muidugi oleks hea vähemalt 2 kuud pille siiski võtta, samas vastutahtmist neid pille võtma ei pea. Ülle Kadastik

Kas see arutelu oli kasulik? Jah Ei
 

Jaga
Sarnased teemad Valdkonna arstid

Nõustamised samal teemal

Tsüklihäired ja Duphaston

26.02.15
 

Tere! Pöördusin jaanuarikuus tsüklihäiretega naistearsti juurde, kus määrati Duphastoni kuur tsükli 15.-25. päevale. Tookord arvestasime viimase menstruatsiooni alguseks 18. jaanuari ning ravimeid pidin ...Loe edasi

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 28-aastane.
Menstruaaltsükli häirete ravi sõltub sellest, kas soovite praegu rasestuda ja sünnitada või soovite praegu hoiduda.
Kui sooviksite ...Loe edasi

polüübi kahtlus

24.02.15
 

Tere,
käisin naistearsti juures ja kontrolli käigus ütles arst, et mul tundub olevat emaka polüüp, aga kindel ta polnud. Uuris, kas mingeid sümptomeid on mul, ntks nagu rohke verejooks päevade ajal ...Loe edasi

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 28-aastane.
Kuna kaebused puuduvad ja olete noor, siis kiiret ei ole ja võib rahulikult seisundit jälgida, mitte kohe kirurgiliselt -traumaatiliselt ...Loe edasi

Emakakaela haavand

13.01.15
 

Tere!
Minu mure seisneb selles, et tava kontrolli käigus avastas arst mul emakakaelal haavandi. Võeti ka pap- test, mis oli korras. Kuna test oli korras, siis edasi selle haavandiga ei tegeleta ...Loe edasi

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 32-aastane.
Sünnitusjärgsed emaka kaela haavandid on sage nähtus.
Kindlasti vaktsineerige end emaka kaela vähki põhjustavate kõrge riski ...Loe edasi

Päevade edasilükkamine

07.01.15
 

Tere, Katrin!

Mul tekkis küsimus , kas oleks võimalik päevi edasi lükata ka neil, kes
ei ole võtnud rasestumisvastaseid tablette?

Mul on kohekohe tulemas väga oluline sündmus ...Loe edasi

Tere!
Menstruatsiooni saab edasi lükata vaid siis, kui alustada pillidega tsükli esimestel päevadel ja jätkata nende võtmist peale 21-päevast tsüklit nii pikalt, kui soovitakse päevi edasi lükata. ...Loe edasi

Coli bakter

06.01.15
 

Tere, olen väga mures oma 4 aastase tütre pärast. Pool aastat tagasi suvel oli tal kaks korda järjest neeruvaagna põletik ja sellest ajast peale on tal koguaeg pissu vahelt punane ja valus ning tihti ka ...Loe edasi

Tere!
Tüdrukutel on välisgenitaalide põletik ( punetus, kipitus) seotud sageli erinevate bakteritega ( E.coli jt.). Soovitan pesta 2 korda päevas intiimpesugeeliga ( näiteks Gyntima intiimpesugeeliga ...Loe edasi

Valulik nahaalune sõlm

03.01.15
 

Tere, otsin selgust ja abi järgmistele nähtustele siit, kuna olen veel pikemat aega välismaal, kus kohaliku eriarsti abi saamine võtaks hulgaliselt aega.

Mure: voolus on muutunud tugevalt ...Loe edasi

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 22-aastane.
Kuna tarvitate kombineeritud antibeebipille, siis kaebused on tüüpilised tupeseene ägenemisele, mis võib põhjustada ka ebamugavust ...Loe edasi

vagisan piimhape tuppeküünlad

01.01.15
 

Tere mul selline küsimus.Kasutasin vagisan piimhape tuppeküünlaid 5 päeva .Kas see on normaalne et ta teeb tuppe seest kuivaks ja mingid valged tükid on ka tuppe seesLoe edasi

Tere, reeglina antud preparaat parandab just tupe mikrofloorat. , mitte ei põhjusta tupekuivust. Valged tükid olid suure tõenäosusega ehk preparaadi jäägid. Võimalik, et antud preparaat teile ka lihtsalt ...Loe edasi

Vaktsineerimine

30.12.14
 

Tere!
Günekoloogilise läbivaatluse tulemusel diagnoositi mul emakakaela krooniline põletik. Ravi ei määratud, kuid aasta pärast paluti uuesti uuringutele tulla. Arst soovitas igaks juhuks emakakaelavähi ...Loe edasi

Tere! PAP- test tehakse iga kolme aasta järel alates suguelu alustamisest kuni 70 eluaastani.PAP-testiga avastatud muutused ei oli alati vähimuutused. Test näitab ka põletikulist seisundit.Olenevalt ...Loe edasi

Pillid

29.12.14
 

Võtan pille 21 päeva siis on 7päevane pillivaba nädal. Ehk siis võtsin viimase pilli pühapäeval kas ma siis alustan uut lehte uuel pühapäeval või esmaspäeval?Loe edasi

Tere!

Pillide 21+7 korral on iga uue 21-päevase tsükli alustamise päev alati sama nädalapäev. Kuna võtsite viimase pilli pühapäeval, siis alustate uue karbiga peale 7-päevast pausi, seega ...Loe edasi

Müoom

29.12.14
 

Tere, mul on hulgisõlmeline emakas kust veebruar.2013 kaks sõlme eelmaldati. Viimase pooleteise aasta jooksul on äralõigatud müoomi asemele tekkinud kaks müoomisõlme, millest üks kasvab . Arst soovitab ...Loe edasi

Tere. Kui müoomisõlmed eemaldatakse emaka säilitamisega, siis sageli tuleb neid ikka jälle ja jälle juurde uutesse kohtades. Kui naine soovib veel sünnitada, siis me eemaldamegi müoomisõlmed ja soovitame ...Loe edasi

Tupe sügelus ja voolus

19.01.15

Tere! Pöördun Teie poole murega, et tupes on peale viimast kaitsmata vahekorda tekkinud sügelus, pruunikas punakas tükiline voolus ja ka wc paberiga pühkimine on muutunud peaaegu et vōimatuks. Sügelus ...Loe edasi

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 21-aastane.
Loen kirjast, et "tupes on peale viimast kaitsmata vahekorda tekkinud sügelus, pruunikas punakas tükiline voolus..."
Sugulisel ...Loe edasi

Lima ja alakõhuvalud

27.12.12

Mul selline küsimus, et mind piinab kogu aeg alakõhuvalu ja selline limane voolus. Olen kahe lapse ema. Esimene oli keisrilõige, teine ise sünnitus. Pole varem sellist probleemi olnud kui praegu. Kogu ...Loe edasi

Lugupeetud Küsija! Andmetest selgub, et olete 25-aastane. Keiserlõige on patoloogiline ja operatiivne sünnitus, mille järgselt enamasti tekivad väikevaagnasse liited, mis on alakõhuvalu põhjustajad.Loe edasi

Sügelemine intiimpiirkonnas

16.05.12

Tere!
Olen 24, seksuaalelu on 4 aastat, on ainult üks partner-abikaasa, menstr. 27-33 p. 1 aasta olin kasutanud hormoonplaastreid, edasi kondoome. Umbes 16 a. oli anuse piirkonnas pappiloom (aga ...Loe edasi

Lugupeetud Küsija! Andmetest selgub, et olete 24-aastane ja olete külastanud 5 erinevat arsti. Kuna teil on olnud kondüloomid, siis kas ikka vaktsineerisite end koheselt genitaalkondüloomide ja emaka kaela ...Loe edasi

polüübi kahtlus

24.02.15
 

Tere,
käisin naistearsti juures ja kontrolli käigus ütles arst, et mul tundub olevat emaka polüüp, aga kindel ta polnud. Uuris, kas mingeid sümptomeid on mul, ntks nagu rohke verejooks päevade ajal ...Loe edasi

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 28-aastane.
Kuna kaebused puuduvad ja olete noor, siis kiiret ei ole ja võib rahulikult seisundit jälgida, mitte kohe kirurgiliselt -traumaatiliselt ...Loe edasi

Pidev väsimus ja unisus.

19.01.11

Tere!

Hiljuti pöördusin perearsti juurde, sest olen alatasa väsinud ja uimane, tihti ka iiveldab.
Perearst võttis hulgi vereanalüüse, mis kõik olid korras. Suunas edasi endokrinoloogi ...Loe edasi

Tere! Kindlasti on Teil ainevahetushäired,mis ei pruugi väljenduda ainult kilpnäärme alatalitluses.Tuleks kontrollida ka süsivesikute ainevahetust ja selleks on vaja teha glükoosi tolerantsustest koos ...Loe edasi

Tsüst vasakus rinnasd.

11.02.15
 

Mul avastati juulis 2014 mammograafia uuringul vasakus rinnas tsüst. Mõõdud 0,7*2,5 .ultrahelis käisin järel kontrollis septembris 2014. Olen käinud kontrollis regulaarselt.jõulude ajal käisin suusatamas ...Loe edasi

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 43-aastane.
Loen kirjast, et " ravimitest tarvitan estrofem2mg 1-28 tsüklipäev ja duphaston 18-28 tsüklipäev.Hormoonasendusravi tarvitan juba 18 ...Loe edasi

HPV 45

17.01.15
 

Mul diagnoositi 2 aastat tagasi hpv 45, mis on kõrge tüvega. Käin regulaarselt kontrollis ja pap oli korras, nüüd 2 a hiljem tekkisid rakumuutused ja vaja minna kloposkoopiasse. Olen palju lugenud ja otsinud, ...Loe edasi

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 29-aastane.
Vastan küsimuste esitamise järjekorras:
1. Jah, vaktsineerige nii kiiresti kui võimalik, kahju et seda veel ei ole tehtud ja ...Loe edasi

Ureaplasma parvum

02.04.13

Tere
Probleem on selles, et ureaplasma parvum ei taha kuidagi ravile alluda. Minul tekkisid kaebused juba suvel (pidev urineerimise vajadus ja pitsitav valu alakõhus, imelik suurenenud valgevoolus ...Loe edasi

Tere. Naise ureplasma reeglina ei vaja ravi kui pole kaebusi. Teil ja ka partneril kaebuste esinmisel kindlasti ravi oli vajalik. Sain aru, et olete teinud korduvaid kuure ja ja kasu on sellest vähe. ...Loe edasi

Emakakaela konisatsioon ja histoloogilise uuringu tulemus

06.02.15

Tere! Käisin septembris emakakaela konisatsioonil. Põhidiagnoos: MKta raske emakakaela düsplaasia
Kaasnev diagnoos: Papilloomviirus MK haiguse tekitajana (tüvi 16)

Düsplaasia alates: ...Loe edasi

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 25-aastane.
Kirurgia eesmärk on elukvaliteedi parandamine. Nii ka teil: kahjustatud kude on eemaldatud koos muutustega.
Koheselt peale konisatsiooni ...Loe edasi

Päevade edasilükkamine

07.01.15
 

Tere, Katrin!

Mul tekkis küsimus , kas oleks võimalik päevi edasi lükata ka neil, kes
ei ole võtnud rasestumisvastaseid tablette?

Mul on kohekohe tulemas väga oluline sündmus ...Loe edasi

Tere!
Menstruatsiooni saab edasi lükata vaid siis, kui alustada pillidega tsükli esimestel päevadel ja jätkata nende võtmist peale 21-päevast tsüklit nii pikalt, kui soovitakse päevi edasi lükata. ...Loe edasi

Tsüklihäired ja Duphaston

26.02.15
 

Tere! Pöördusin jaanuarikuus tsüklihäiretega naistearsti juurde, kus määrati Duphastoni kuur tsükli 15.-25. päevale. Tookord arvestasime viimase menstruatsiooni alguseks 18. jaanuari ning ravimeid pidin ...Loe edasi

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 28-aastane.
Menstruaaltsükli häirete ravi sõltub sellest, kas soovite praegu rasestuda ja sünnitada või soovite praegu hoiduda.
Kui sooviksite ...Loe edasi

polüübi kahtlus

24.02.15
 

Tere,
käisin naistearsti juures ja kontrolli käigus ütles arst, et mul tundub olevat emaka polüüp, aga kindel ta polnud. Uuris, kas mingeid sümptomeid on mul, ntks nagu rohke verejooks päevade ajal ...Loe edasi

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 28-aastane.
Kuna kaebused puuduvad ja olete noor, siis kiiret ei ole ja võib rahulikult seisundit jälgida, mitte kohe kirurgiliselt -traumaatiliselt ...Loe edasi

kysimus

23.02.15

Olin hiljuti naistearsti vastuvötul kuna juba mönda aega oli tupe ymbruses hirmus sygelus. Ei saanud mingit vastust millega on tegemist. Arst soovitas määrida hydrokortisoni salviga ja ytles, et on vaja ...Loe edasi

Tere! Kui arst otsustas võtta koeproovi ja see laborisse saata,siis on ilmselt tegemist limaskestade leukoplaakiaga. see on olukord,kus verevarustus selles piirkonnas on häirunud ja limaskestade värvus ...Loe edasi

Päevad ei lõppe

16.02.15

Tere!
Pöördun Teiepoole oma murega. Nimelt olen 44 aastane naine ja mul hakkasid päevad 07.02 ja kestavad tänaseni (16.02). Tavaliselt on mul väga verevaesed päevad ja nüüd ikka tuleb sellist punast ...Loe edasi

Tere!
Ebakorrapärased veritsused ( kord pikemad, kord lühemad menstruatsioonid, tsüklihäired) võivad olla seotud premenopausi perioodil esinevate hormonaalsete muutustega. Pikkade ja vererohkete ...Loe edasi

Valud alakõhus

13.02.15

Tere,

Olen 28-aastane naisterahvas ja soovin veidi nõu enne, kui arsti juurde torman. Nimelt soovist rasestuda lõpetasin 3 nädalat tagasi rasestumisvastaste tablettide võtmise. Algas menstruatsioon ...Loe edasi

Tere!
Peale pillide võtmise lõpetamist taastub tsükliline munasarjade töö ja esimesed ovulatsioonid võivad olla valulikud. Selline valu tekib tsükli keskel ja kestab tavaliselt mõned päevad, kuid ...Loe edasi

Tsüst vasakus rinnasd.

11.02.15
 

Mul avastati juulis 2014 mammograafia uuringul vasakus rinnas tsüst. Mõõdud 0,7*2,5 .ultrahelis käisin järel kontrollis septembris 2014. Olen käinud kontrollis regulaarselt.jõulude ajal käisin suusatamas ...Loe edasi

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 43-aastane.
Loen kirjast, et " ravimitest tarvitan estrofem2mg 1-28 tsüklipäev ja duphaston 18-28 tsüklipäev.Hormoonasendusravi tarvitan juba 18 ...Loe edasi

valged laigud häbememokkadel

09.02.15

Tere, palun nõu. Avastasin kuu aega tagasi häbememokkade peal ja ureetri ümber valged nahast kõrgemal kuivad ümmargused laigud . Piirdunud. Ei sügele. Näeb välja nagu vahel tekivad keha peale valged kuivad ...Loe edasi

Tere, suure tõenäosusega on see välisgenitaalide naha piirkonna keratoos, mis pole mingi suguhaigus. Kui kaebusi pole, siis midagi tegema ei pea. Võib sügeleda, sel juhul raviks õrnemad kortikoidsalvid. ...Loe edasi

Cerazette lõpetamine ja veritsus

07.02.15
 

Tere, mul on selline probleem. Laps on 10 kuune, toidan rinnaga. Ardt kirjutas mulle cerazette pillid radestumuse vältimiseks. Vōtsin pille 3 nädalat ja umbes kogu see periood oli mul veritsys. Ma lõpetasin ...Loe edasi

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 27-aastane.
Kuna toidate rinnaga, siis hormoonpreparaatidest kontratseptsiooniks on lubatud vaid minipillid ehk ühefaasilised antibeebipillid, ...Loe edasi

Emakakaela konisatsioon ja histoloogilise uuringu tulemus

06.02.15

Tere! Käisin septembris emakakaela konisatsioonil. Põhidiagnoos: MKta raske emakakaela düsplaasia
Kaasnev diagnoos: Papilloomviirus MK haiguse tekitajana (tüvi 16)

Düsplaasia alates: ...Loe edasi

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 25-aastane.
Kirurgia eesmärk on elukvaliteedi parandamine. Nii ka teil: kahjustatud kude on eemaldatud koos muutustega.
Koheselt peale konisatsiooni ...Loe edasi

Metforali lõpetamine ja naha ja juuste järsult halvenenud olukord

06.02.15

Lugupeetud doktor Väli, käisime teie vastuvõtul jaanuaris ja tegime analyysid et leida vastus kuidas edasi elada ja kas jätkata Metforali ravi nagu dr Kerge soovitas ja nagu tytar 6 kuu jooksul ka tegi ...Loe edasi

Tere! Saan aru,et olete Grete ema ja seetõttu kõik meil tehtud analüüsid saatsin Gretele meili teel . Seal on määratud nii maksa kui neerude funktsioon,mis on täiesti korras.Võtke need analüüsid kaasa,kui ...Loe edasi

 

Pildilised ravijuhised: