Munasarjatsüst 13.04.11 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere.

Mul lõhkes poolteist kuud tagasi munasarjatsüst (kollaskeha hematoom, vähene vaba veri). Käisin kõhuvaluga erakorralises. Mingit ravi seal ei antud, öeldi, et tuleb minna oma günekoloogile näitama. Kahe nädala pärast saingi uuesti arstile, kes tegi ultraheli ning määras raviks vähemalt kaks kuud antibeebipillide kasutamist. Nüüd arstilkäigust kuu aega hiljem alustasin nende võtmisega. Kuid kuna mul on varem olnud pillidega halvad kogemused (depressioon, kogu aeg iiveldus jm), siis ei tahaks neid üldse enam võtta. Siit küsimus - kas lõhkenud tsüsti raviks tuleb kindlasti beebipille kasutada? Mis saab siis, kui ei tee seda kahekuulist tabletikuuri? Kuna ma ei kavatse pikemalt pille võtma jääda, siis kas on mõte sellel lühikesel võtmisel - pärast ju taastub jälle algne olukord ja tsüstid võivad uuesti tekkida? Hetkel olen juba esimese tabletilehega alustanud, kuid mõtlen, kas jätta võtmine siiski pooleli.

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Tere. Reeglina ravi on küll pillidega ja just lühiajaline 2-3 kuud. Kui te ei soovi pille võtta, siis vähemalt ühte kuud ärge pooleli jätke, uut karpi ärga avage. Vastasel juhul tekib veritsus ja uuesti võivad tekkida tsüstid. Võimalus on ,et tsükkle reguleerub ise ja polegi muud vaja. Kindluse mõttes muidugi oleks hea vähemalt 2 kuud pille siiski võtta, samas vastutahtmist neid pille võtma ei pea. Ülle Kadastik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Tihe menstruatsioon

Tere.

Minu mure on selline, et soovin teada, kas peaksin laskma ikka midagi täpsemalt uurida. Sünnitasin 1aasta ja 5 kuud tagasi loomuliku sünnituse teel ( kiire ja kerge) tütre. Peale seda ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Sünnituse järgselt taastub menstruatsioonitsükkel peale rinnaga toitmise lõpetamist. Esialgu võivad menstruatsioonid olla ebaregulaarsed, kuid tsükkel taastub tavaliselt juba 2-3 kuu jooksul. ...

Loe edasi

Munasarjatsüst

Tere. Mul selline mure. Olen 42. Umbes aasta on alakõhus tuim valu. Päevad käivad normaalselt, tehti kõik vereproovid, mis olid korras. Munasarjad normis. Kuna oma arstile oli 3 kuud järjekord, vahetasin ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
nagu ma teie kirjeldusest aru saan, ei selgunud operatsioonil kroonilise alakõhuvalu põhjus. 1cm suurune müoomisõlm valu ei põhjusta, samuti ei põhjusta see ka teisi kaebusi. Ka väikesed tsüstid ...

Loe edasi

munasarja tsüst

Tere!
Olen 32.a, lapsi ei ole.
Ultraheli näitas ,et vasakus munasarjas on tsüst.
Mis on endometrioos ( võimalik, et kirjutasin sõna valesti)?
Kas ainus väljapääs on operatsioon ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Munasarjatsüstid tekivad siis,kui küps folliikel ei lõhke.Nad on alati healoomulised ja tavaliselt leitakse juhuslikult günekoloogilisel läbivaatusel.Ultraheliuuringul näeb ühekambrilist tsüsti.Ravi ...

Loe edasi

valusad rinnad

Tere!
Olen 35 aastane, 2 lapse ema. Juba mitu aastat lähevad mu rinnad iga kuu enne menstruatsiooni valusaks, tursesse ja tükiliseks. Käin korrapäraselt ultrahelis, seal öeldakse, et see on paratamatus, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Suure tõenäosusega on tegemist premenstruaalse sündroomiga. Õnneks on nüüd käsimüügis väga hea ravim Prefemin, mis on spetsiaalne looduslik ravim PMS raviks. Ostke apteegist ja ...

Loe edasi

Munasarjatsüst

Mis põhjustel tekib munasarjatsüst?

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tavaliselt tekivad follikulaarsed tsüstid siis,kui küps folliikel ei lõhke.Nad on alati healoomulised ja leitakse juhuslikult,ja kaovad ise paari kuu möödudes.Piisab jälgimisest ,ravi tsüst ei vaja.Kollaskehatsüsti ...

Loe edasi

Munasarjatsüst

LP.Doktor,juba pikemat aega on mind vaevanud alaselja valud,mis kohati annavad tunda ka puusas.Päeval ei ole valu tuntav,aga vastu hommikut,kui põis täitub,on tunne nagu miski rõhub seljale ja veel pool ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Irja!
Munasarjade funktsionaalseid tsüste ~4 cm jälgitakse. Sageli kaovad nad ise ilma ravita.
Munasarja tõelisi kasvajaid ehk tsüstoome, mis on üle 6 cm, opereeritakse.
Vähi ...

Loe edasi

tsüst

kuivõrd võib munasarjatsüst takistada rasedaks jäämist?

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Kõige sagedamini esinevad follikulaarsed munasarja tsüstid tekivad menstruaaltsükli jooksul ja kaovad iseenesest 1-2 kuu jooksul. Rasestumist nad ei takista.
dr. Seemen

Loe edasi

polütsüstilised munasarjad.

Tere!

Selline lugu, et kevadel oli mul munasarjatsüst,mis tegi hullumoodi haiget,see opereeriti.Sellel ajal selgus, et olen rase, aga rasedus katkes, ilmselt ongi nii parem.

Nüüd ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Tere Kati!

On oluline, kui vana Te olete ja kas Teil on olnud veel tõestatud rasedusi?

Tundub, et Teil opereeriti munasraja healoomulist vesikasvajat ehk tsüstoomi.

Polütsüstilised ...

Loe edasi

munasarjatsüst

Mul avastati perempoolsel munasarjal kaks tsüsti ,üks suurem ja teine väike.Käesoleval ajal saan hormoonravi ja viimane mentsruatsioon oli juuni lõpul. Kas tsüst on ravitav ka ilma operatsioonita? Kas ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Kindlasti paljud munasarja tsüstid on hormonaalselt ravitavad. Reeglina tehakse teatud tingimustel ravi 2-3 kuud ja kui tsüst ei kao, siis peab mõtlema operatsioonile. Halvaloomulisi tsüste ei ravita hormonaalselt, ...

Loe edasi

muna

Tere

Olen 24a. Kui olin 17 läksin arsti juurde kuna menstruatsioon oli täiesti ebakorrapärane. Avastati munasarjatsüst ja soovitati hormoontablette võtta. Võtsin Rigevidoni. Peale seda käisin ...

Vastas dr Aire Sekavin

Pöörduge uuesti naistearsti poole. Kui see on Barthollini näärme tsüst, mis aegajalt läheb põletikku, tuleb ta operatiivselt eemaldada. Ilma leidu nägemata ,on raske soovitusi anda. Suure tõenäosusega ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi