Munasarjatsüst 02.05.22 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere

Üritan lühidalt oma probleemi sisu seletada: veebruari lõpus avastati munasarjatsüst u 3.7x5cm, ebaühtlase kujuga. Kuna ma pidin välismaale kolima järgmise 2 nädala jooksul, ei leidnud nad mulle vaba ultraheli aega nii kiiresti aga said nädala pärast MRT aja. Tulemused sain 06.03 hommikul, täpselt enne lendu: veresegune tsüst aga kasvajanäit oli normipiires.
Arst andis võimaluse, et võime kohe opereerida või vaatame uuesti 6 kuu pärast. Nüüd aga on mul hakanud igasugused sümptomid, mis tekitavad paanikat. Algas alaselja valudega. See mul normaalne menstruatsiooni ajal aga seekord ei läinudki ära, vaid annab pidevalt tunda. Vahepeal ka munasarja piirkonnas nn valutab või tuikab nagu päevade ajal. Nüüd on rinnad väga valulikud, kuumad ja kõht paistes. Selline tunne nagu puhitused oleks. Nüüd lisandus veel vasaku kaenlaalune on valus puudutada ja parem käsivars on valus (meenutab nagu lihasvalu aga tennis pole teinud).Ka jalad valutavad, on rahutumad rohkem. Palju sümptomeid ja vb pole kõik omavahel isegi seotud aga kõik on nüüd umbes viimase 2 nädala jooksul tekkima hakanud.
Kuigi arstiabi on siin kallis, siis ilmselgelt pean midagi ette võtma. Kardan, et võib lõhkeda. Ja samuti arst ei öelnud, millise tsüstiga tegu on. Siit aga loen et dermatoidtsüst on tavaliselt veresegune ja see halb. Arst aga mulle seda ei maininud.
Kas mu sümptomid viitavad millelegi väga hullule ja peaksin kiiremas korras arstiabi otsima?
Ette tänades

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere!
Munasarja tsüste on erinevaid, kuid kõige sagedamini on tegemist funktsionaalsete tsüstidega, mis kaovad iseenesest kuni paari kuu jooksul. Teil on info, et uuringul leiti vereseguse sisuga tüst, seega suure tõenäosusega on on tegemist kas kollaskeha tsüstiga või endometrioidse tsüstiga, aga mitte dermoidtsüstiga. Tsüst võib põhjustada tuikavat valu alakõhus või seljas, kuid võib olla ka ilma ühegi kaebuseta. Teised kirjeldatud kaebused nagu valu käsivarres, rindade ja jalgade valulikkus- pole kindlasti seotud tsüstiga. Rindade hellus ja kõhu paistetus on sage premenstruaalse sündroomi (PMS) tunnus, mille leevendamiseks soovitan hakata kasutama mungapipart ( Prefemin, Agnugaston). Vajalik on korduv ultraheli uuring paari kuu jooksul, et täpsustada tsüsti olemasolu ja suurus ( tsüst võib olla mõõtmetelt suurenenud või vähenenud). Erakorralisse vastuvõttu peab pöörduma koheselt juhul, kui tekib tugev kõhuvalu.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Munasarjatsüst ja nuvaring

Tere!
Küsimus selline, et mul on neli aastat endomtrioosne munasarjatsüst ja viimased paar aastat kasutan nuvaringi. Tsüst ise mulle suurt valu siiamaani teinud veel ei ole aga paar viimast tsüklit ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Endometrioidse munasarja tsüsti puhul on ravitaktikaid kaks: kas kirurgiline ravi tsüsti eemaldamisega või konservatiivne ravi ( dienogest või erinevad hormonaalsed rasestumisvastased preparaadid). ...

Loe edasi

MUNASARJATSÜST JA KASVAMARKERITE NÄIDUD

Olen iga aasta korra külastanud naistearsti, kuna minu perekonnas on palju esinenud just günekoloogilisi kasvajaid. Nüüd kontrollis käies tehti ka vaginaalne ultraheliuuring. Vastuseks siis: uteras anteversioonis ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 56-aastane

Suure tõenäosusega olete mures munasarja vähi pärast. Vastab tõele, seda haigust on raske, pea võimatu diagnoosida varakult.
Loe edasi

Lühenenud päevad

Tere! Päevad on viimastel kuudel jäänud lühikeseks. Nii oli ka eelmine kuu ja see kuu. Esimene ja teine päev olid rohkema verega, kolmandal määris ning neljandal ei olnud midagi. Varasemalt on olnud mensese ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Kui teil endomeetrium enne mensest 0.9, siis see on liiga õhuke tsükli II faasi jaoks. Sellest ka vähese verega menstruatsioonid . Juhul kui soovite rasestuda, soovitaks teha hormoonuuringud ja täpsusta ...

Loe edasi

Valu ja ebamugavustunne alakõhus. Kas munasarjatsüst või muu?

Tere!
Olen 37 aastane naine. Viimasest menstruatsioonist (algas 02. aprillil) alates on mul alakõhus pidev valu, sekka üksikud teravamad pisted, mis on läinud ajapikku sagedamaks. Lisaks valule ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Alakõhuvalu põhjuseid on palju erinevaid. Lisaks günekoloogilistele põhjustele ( tsüst munasarjas, väikse vaagna põletikud, endometrioos jne) võivad valu põhjused olla hoopiski seotud seedetrakti ...

Loe edasi

Munasarjatsüst

Tere.

Mul lõhkes poolteist kuud tagasi munasarjatsüst (kollaskeha hematoom, vähene vaba veri). Käisin kõhuvaluga erakorralises. Mingit ravi seal ei antud, öeldi, et tuleb minna oma günekoloogile ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Reeglina ravi on küll pillidega ja just lühiajaline 2-3 kuud. Kui te ei soovi pille võtta, siis vähemalt ühte kuud ärge pooleli jätke, uut karpi ärga avage. Vastasel juhul tekib veritsus ja uuesti ...

Loe edasi

munasarja tsüst

Tere!
Olen 32.a, lapsi ei ole.
Ultraheli näitas ,et vasakus munasarjas on tsüst.
Mis on endometrioos ( võimalik, et kirjutasin sõna valesti)?
Kas ainus väljapääs on operatsioon ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Munasarjatsüstid tekivad siis,kui küps folliikel ei lõhke.Nad on alati healoomulised ja tavaliselt leitakse juhuslikult günekoloogilisel läbivaatusel.Ultraheliuuringul näeb ühekambrilist tsüsti.Ravi ...

Loe edasi

Munasarjatsüst

Mis põhjustel tekib munasarjatsüst?

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tavaliselt tekivad follikulaarsed tsüstid siis,kui küps folliikel ei lõhke.Nad on alati healoomulised ja leitakse juhuslikult,ja kaovad ise paari kuu möödudes.Piisab jälgimisest ,ravi tsüst ei vaja.Kollaskehatsüsti ...

Loe edasi

Munasarjatsüst

LP.Doktor,juba pikemat aega on mind vaevanud alaselja valud,mis kohati annavad tunda ka puusas.Päeval ei ole valu tuntav,aga vastu hommikut,kui põis täitub,on tunne nagu miski rõhub seljale ja veel pool ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Irja!
Munasarjade funktsionaalseid tsüste ~4 cm jälgitakse. Sageli kaovad nad ise ilma ravita.
Munasarja tõelisi kasvajaid ehk tsüstoome, mis on üle 6 cm, opereeritakse.
Vähi ...

Loe edasi

tsüst

kuivõrd võib munasarjatsüst takistada rasedaks jäämist?

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Kõige sagedamini esinevad follikulaarsed munasarja tsüstid tekivad menstruaaltsükli jooksul ja kaovad iseenesest 1-2 kuu jooksul. Rasestumist nad ei takista.
dr. Seemen

Loe edasi

polütsüstilised munasarjad.

Tere!

Selline lugu, et kevadel oli mul munasarjatsüst,mis tegi hullumoodi haiget,see opereeriti.Sellel ajal selgus, et olen rase, aga rasedus katkes, ilmselt ongi nii parem.

Nüüd ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Tere Kati!

On oluline, kui vana Te olete ja kas Teil on olnud veel tõestatud rasedusi?

Tundub, et Teil opereeriti munasraja healoomulist vesikasvajat ehk tsüstoomi.

Polütsüstilised ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi