Pseudotsüst ja närv koeline sagar rindades 25.09.15 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Leidsin paar kuud tagasi rindu kompides paremast rinnast (asukoht: nibust üleval ja paremal pool, mitte kaenlaaugus ikka rinnas) herne suuruse palli/muna. Muud kaebused peale väsimuse puuduvad. Samas olgu öeldud, et imetan ca 4 kuust beebit ja uni pole ka terviklik.
Käisin 21.09 PERHis, kus pärast kontrolli saadeti mind 22.09 UH-sse. Mulle tehti selgeks, et midagi ohtliku minus pole ja tuleb end jälgida iga 1-1,5 aasta tagant. Ent tulemusteks öeldi, et paremas rinnas see pall/muna on närv koeline sagar ja lisaks leiti veel vasakus rinnas pseudotüst (väidetavalt on selle torkimisest rohkem kahju kui sel lasta olla). Kahjuks mulle rohkem neist midagi ei räägitud!
Süda aga ei anna rahu. Kuna aga pean elu väga kalliks, seda eriti kahe lapse kõrvalt, sooviksin väga teada, millega on mul siiski tegu.
Mis on närv koeline sagar ja psedotsüst? Miks/millest need tekivad (nii pseudotsüst kui ka närvkoeline sagar) ja kas need ka kunagi kaovad või hoopis kasvavad? Tuleb nende ravimiseks midagi teha või millestki loobuda ning kui ohtlikud need on?

Ette tänades
mures patsient

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 27-aastane.

Olen raviarstidega nõus, tegemist ei ole vähihaigusega, ega ka sellele viitavale.
Rinnaga toitnud naistel ja imetamise ajal muutub piimanäärmete kude füsioloogiliselt, ka need muutused on füsioloogilised.
Alla 40-aastastele naistele on rinnauuringute valikmeetodiks rindade ultraheliuuring.
Arvan, et meditsiiniline termin võiks olla pisut teistsugune, aga igaljuhul on koeline sagar rinnakoe füsioloogiline nähtus. Pseudotsüst on vedelik rinnakoes, mis suure tõenäosusega on nii väike, et tema punkteerimine, süstlanõelaga vedeliku eemaldamine ei ole hetkel mõttekas ja see ei viita rinnavähile. Enamasti need kaovad rinnaga toitmise järgselt ja menstruaaltsükli normaliseerumise järgselt.
Kui mõtlete vähiennetust, siis ei peaks suitsetama, peaks käima günekoloogilises kontrollis teie vanuses vähemalt 2,5 aasta järel kaebuste puudumisel ja sama partneri korral, kasutada kaasaegset kontratseptsiooni, soovitavalt madalama östrogeenide sisaldusega, tuleks end vaktsineerida emaka kaela vähki põhjustavate kõrge riski papiloomiviiruste vastu HPV.ee, 30-aastaselt algavad tasuta sõeluuringud emaka kaela vähi ennetuseks.
Toitke rinnaga vähemalt 6 kuud, mis on lapsele ülioluline ja kuni 10 kuud, mis on teile oluline. Lihtsalt väljendades, on rinnaga toitmine rinnavähi vastane tegevus just hormonaalse seisundi tõttu.
Saatke minu töömeilile glitter@naistearst.ee oma isikukood, saan tutvuda rinna ultraheliuuringu vastusega, terminitega, vastan täiendavalt.
Ärge liigselt muretsege, rõõmustage, et teil on 2 last, aidake neil kasvada, lapsed vajavad enim (muretu)ema hoolt kuni koolini.

Galina Litter naistearst.ee
Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Veritsus menstruatsiooni vahel

Tere,

Olen 49a naine. Menstruatsiooni vahepeal esineb kerge veritsus. Märkan seda kui peale duši all käimist end kuivatan vôi tualetis käies. Pesu määrimist on esinenud vaid korra, seega on ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Jah soovitan külastada günekoloogi. Lihtsalt kirja alusel ei ole võimalik diagnoosi panna. DRKadastik

Loe edasi

Emakakaela rakumuutused, HPV ja rasedus

Mul on juba pikka aega olnud emakakaelal rakumuutused (ASCUS, CIN I-II) ja samuti on leitud kaks keskmise riskiga HPV tüve. Olen olnud mitu aastat jälgimisel ja pidanud tegema iga poole aasta tagant kolposkoopia ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane

Rasedaid ei vaktsineerita HPV viiruste vastu ega teostata ka konisatsioone. Nii, et jääte jälgimisele kuni raseduse lõpuni, siis ...

Loe edasi

Munasarja tsüst

Tere!
Günekoloogi vastuvõtul avastati paremas munasarjas paksuseinaline tsüst 5 x 4 cm vaba vedelik 8mm. Analüüsides CA 125 ja HE4 tõusu ei ole. Peale analüüside võtmist paar päeva hiljem algas verejooks ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 52-aastane

Tsüst ehk vedelik munasarjas ehk munasarja (healoomuline)kasvaja on leitud munasarjast ja see lähtub munasarja koest. Tsüsti ...

Loe edasi

Kõrge FSH, normaalne LH

Nägin siin otsinguga üht teemat, kus kommenteerisite, et kõrge LH suhe FSH-sse viitab PCOS-ile. Minul on olukord vastupidine. FSH tsükli 4.päeval mõõdeti 15,5. Samas LH oli normaalne (7,8). Olen kodutestidega ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
FSH on folliikuleid stimuleeriv hormoon, tänu FSH-le folliiklid munasarjas kasvavad ja nendes olevad munarakud hakkavad küpsema. LH ( luteiniseeriv hormoon hormoon) mõjul toimub folliiklite ...

Loe edasi

beebipillid ja depressioon

Hakkasin Jeanine pille võtma märtsis (esimest korda elus). Algselt oli kõrvaltoime vaid iiveldus, arsti sõnul pidavat see kaduma kahe esimese kuuga. Kolm nädalat oli väga tugev, siis taandus ja nüüd tuleb ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Lõpetage palun praegu nende pillide tarvitamine,kui võimalik siis tehke kaks kuud vahet. Sellel ajal hoiduge rasestumisest mehhaanilisel teel . Ka teistel noortel naistel on sageli pillide tarvitamise ...

Loe edasi

Päevade edasi lükkamine

Tere,

Mure ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Pikk menstruatsiooni tsükkel


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

uroinfektsioonid


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Emaka müoom


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Emakakaelavähi sõeluuring

Tere!


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 40-aastane

Järgmised PAP sõeluurungud ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: