Pseudotsüst ja närv koeline sagar rindades 25.09.15 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Leidsin paar kuud tagasi rindu kompides paremast rinnast (asukoht: nibust üleval ja paremal pool, mitte kaenlaaugus ikka rinnas) herne suuruse palli/muna. Muud kaebused peale väsimuse puuduvad. Samas olgu öeldud, et imetan ca 4 kuust beebit ja uni pole ka terviklik.
Käisin 21.09 PERHis, kus pärast kontrolli saadeti mind 22.09 UH-sse. Mulle tehti selgeks, et midagi ohtliku minus pole ja tuleb end jälgida iga 1-1,5 aasta tagant. Ent tulemusteks öeldi, et paremas rinnas see pall/muna on närv koeline sagar ja lisaks leiti veel vasakus rinnas pseudotüst (väidetavalt on selle torkimisest rohkem kahju kui sel lasta olla). Kahjuks mulle rohkem neist midagi ei räägitud!
Süda aga ei anna rahu. Kuna aga pean elu väga kalliks, seda eriti kahe lapse kõrvalt, sooviksin väga teada, millega on mul siiski tegu.
Mis on närv koeline sagar ja psedotsüst? Miks/millest need tekivad (nii pseudotsüst kui ka närvkoeline sagar) ja kas need ka kunagi kaovad või hoopis kasvavad? Tuleb nende ravimiseks midagi teha või millestki loobuda ning kui ohtlikud need on?

Ette tänades
mures patsient

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 27-aastane.

Olen raviarstidega nõus, tegemist ei ole vähihaigusega, ega ka sellele viitavale.
Rinnaga toitnud naistel ja imetamise ajal muutub piimanäärmete kude füsioloogiliselt, ka need muutused on füsioloogilised.
Alla 40-aastastele naistele on rinnauuringute valikmeetodiks rindade ultraheliuuring.
Arvan, et meditsiiniline termin võiks olla pisut teistsugune, aga igaljuhul on koeline sagar rinnakoe füsioloogiline nähtus. Pseudotsüst on vedelik rinnakoes, mis suure tõenäosusega on nii väike, et tema punkteerimine, süstlanõelaga vedeliku eemaldamine ei ole hetkel mõttekas ja see ei viita rinnavähile. Enamasti need kaovad rinnaga toitmise järgselt ja menstruaaltsükli normaliseerumise järgselt.
Kui mõtlete vähiennetust, siis ei peaks suitsetama, peaks käima günekoloogilises kontrollis teie vanuses vähemalt 2,5 aasta järel kaebuste puudumisel ja sama partneri korral, kasutada kaasaegset kontratseptsiooni, soovitavalt madalama östrogeenide sisaldusega, tuleks end vaktsineerida emaka kaela vähki põhjustavate kõrge riski papiloomiviiruste vastu HPV.ee, 30-aastaselt algavad tasuta sõeluuringud emaka kaela vähi ennetuseks.
Toitke rinnaga vähemalt 6 kuud, mis on lapsele ülioluline ja kuni 10 kuud, mis on teile oluline. Lihtsalt väljendades, on rinnaga toitmine rinnavähi vastane tegevus just hormonaalse seisundi tõttu.
Saatke minu töömeilile glitter@naistearst.ee oma isikukood, saan tutvuda rinna ultraheliuuringu vastusega, terminitega, vastan täiendavalt.
Ärge liigselt muretsege, rõõmustage, et teil on 2 last, aidake neil kasvada, lapsed vajavad enim (muretu)ema hoolt kuni koolini.

Galina Litter naistearst.ee
Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Polütsüstilised munasarjad

Mure selles, et viimane ovulatsioon oli aprilli alguses, seega 7 kuud ei ole ovulatsiooni olnud.

Varasemalt on mul menstruatsioon olnud korrapäratu (ovulatsioonide vahe oli vahepeal ~60 päeva). ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, teile sobiks tõesti ovulatsiooni stimulatsioon, kuid selleks peab olema mees uuritud. Ei ole mõtet enne stimuleerida (seda ei tehta lõpmatuseni), kui mehe kohta info puudub. Meestearstile suurt ...

Loe edasi

Põletik peale vahekorda

Tere, oled 21aastane noor neiu ning viimased 2 kuud on peale vahekorda esinenud tupes põletik.( välistel suguelunditel limaskesta peal). Esimene kord juhtus nii umbes 1,5 kuud tagasi (siis oli viimasest ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Kindlasti soovitan günekoloogi kontrolli ja partner võiks samuti ennast kontrollida meestearsti juures.

Raske öelda, kas on mingi põletik või lihtsalt tupe mikrofloora muutus. DRKadastik

Loe edasi

Pakitsus tupes

Tere
Olen nii meeleheitel juba, et ei oska enam kuskilt abi paluda.Olen oma murega pòòrdunud korduvalt nii naistearsti kui ka uroloogi poole.Augustis 2017 tuli mul pòiepòletik, sain 7p Berolcidi ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 39-aastane

Kindlasti saab teha uusi uuringuid ja tuleb mõelda harvadele juhtumitele, nagu DIV, allergiline vaginiit, tsütolüütiline vaginoos, ...

Loe edasi

Peavalud koos iiveldusega ja pidev ärrituvus, väsimus. Kas hormoonidest?

Tere, olen naisterahvas,
vanus 43,
pikkus 162cm,
kehakaal 75kg, kilod kogunenud põhiliselt kõht-rinnad piirkonda.

Põhimureks on tohutu ärrituvus ja peavalud koos iiveldusega.

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Premenstruaalne sündroom ( PMS) on sage kaebus ja eriti 40+ vanuses naiste hulgas. Premenstruaalse meeleoluhäire ( PMDD) korral on sümptoomid raskemad kui tüüpilise premenstruaalse sündroomi korral ja ...

Loe edasi

Veritsus

Tere!
Võtsin sos pilli esmasp ja veritsus algas kolmapäeval ja siiani veritseb üsna tugevalt. On see normaalne ja kaua kesta võib?

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Ebakorrapärased veritsused on SOS pillide sage kõrvaltoime. Veritsus peale SOS pilli võtmist algab sageli 1 nädala jooksul ja vereerituse hulk võib olla erinev ( määrimisest kuni menstruatsioonitaolise ...

Loe edasi

Rasestumise soov

Tere,
olen 25 aastane naine ja olen abielus 28 aastase mehega. Oleme üritanud rohkem kui aasta juba rasestuda. Rohkem kui aasta tagasi jätsin ära antibeebipillid ja käisin günekoloogi vastuvõtul. ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Ka mina arvan,et momendil ei ole vaja kiirustada. Kuna Teil ei ole positiivset ovulatsioonitesti tulemust,võiks apteegi käsimüügist osta Inofolic pulbreid ja iga päev lahustada üks pulber soojas ...

Loe edasi

Raseduse peetumine ja kirurgiline puhastus.

Tere!

Mure seisneb selles, et saime abikaasaga 01.11.2017 teate, et 9+4 vanuses loote südametöö on peatunud ja määras kirurgilise puhastuse 03.11.2017. Emotsionaalse poole peal ei hakka ma ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Veritsus peale emakaõõne abrasiooni võib kesta kuni nädal. Kui on tekkinud tugevam verejooks,peab mõtlema,et emakas ei ole täielikult tühjenenud ja soovitan minna naistekliiniku valvegünekoloogi ...

Loe edasi

TSH 5,8 - kas on vaja ravimeid võtta?

Tere doktor Maie!
Vajan Teie nõu.
Tegin vere analüüsi ja kilpnäärme ultraheliuuringut.
Sain järgmised tulemused:

TSH 5.80
TPO IgG 25
fT3 ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Teie kilpnäärme funktsioon on normis,kilpnäärme vabad hormoonid on korras (Ft3 ja Ft4).Samuti ei esine kilpnäärmevastaseid antikehi ( TPO IgG).
Kui Teil jääb ikkagi kahtlus subkliinilisele ...

Loe edasi

Milles on asi, erinevaid ravimeid on võetud aga kordub uuesti ja uuesti

mure selles et tupe voolus on tükiline vahepeal sügeleb ja on ebamugav. Sama partner on olnud 4 aastat. Partnerile tegib suguelundile otsa peale punased täpid. Kahe viimase aastaga on asi eriti hulluks ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 24-aastane

Suure tõenäosusega on tegemist sageli korduva tupe seeninfektsiooniga, ing k recurrent, mis reeglina vajab nii süsteemset(suukaudset) ...

Loe edasi

HPV51

tere käisin günekoloogi juures mul tehti pap test ja leiti ureaplasma urealyticum ja HPV 51,urealyticumi raviks kirjutati kümme päeva antibiootikume mida võtan praegu.kui rohud võetud kästi uus proov viia ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

HPV kandlus nagu ka teil on esineb igal kolmandal naisel. Reeglina see ei põhjusta mingeid kaebusi. See viirus võib ka mingil hetkel ise kaduda ja jääb närvikkgandlionitesse jua tule kunagi ilmsiks. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi