Näo õhetamine/paistetamine 21.01.13 / Nahahaigused

Külastaja küsib:

Tahaksin väga teada, et miks mul nägu koguaeg õhetab ja põsesarnade pealt paistes on, kas selle vastu miski aitab?
Nägu on mul hommikuti paistes, tulikuum ja higine/niiske. Mõne tunniga natukene see taandub, kuid nägu jääb ikkagi kuumaks (vahel ka selline tunne nagu nägu tuksuks). Külmas õhus pikalt viibimine leevendab seda. Päeval nägu sügades või hõõrudes on tunda nagu nägu oleks niiske ja limane.
Väga ebameeldiv tunne igaljuhul.
Suurem õhetus tuleb tavaliselt peale sööki, pesust tulles, kuuma ilmaga, sporti tehes, kummardamisel, ka raskema töö tegemisel. Õhetus ja punetus on stabiilselt igapäevane, olen täheldanud, et on kordi (2-3 korda kuus),
kus tunnen et nägu on jahe ega õheta päev läbi.
Alkoholi tarbides muutun näost ülipunaseks, nägu ning silmaalused lähevad julmalt paiste. (Kuid on ka kordi kus tunnen juba päeval et mu nägu on korras ega puneta ning õhtul alkoholi tarbides et juhtu midagi).
Näost näen välja nagu tõsine alkohoolik, kuid viimast tarbin ainult kord nädalas/üle nädala ja väikeses koguses.

Arst vastas:

Kristi Abram

dr Kristi Abram

Dermatoveneroloog

Tere!
Selline näo õhetus on omane inimestele, kelle näo veresooned reageerivad aktiivsemalt mitmesugustele sisemistele ja välistele stiimulitele (täpselt nii nagu Te kirjeldasite). Osaliselt on see ka pärilik. Kindlasti tuleb vältida situatsioone, mil õhetus süveneb (päike, tuul, temperatuuri kõikumine, teatud toidud, alkohoolsed joogid jms). Spetsiaalseid ravimeid õhetuse vähendamiseks ei ole, kuid apteegis on osadel nahahooldustoodete sarjadel (nt. Avene, Bioderma jt) olemas spetsiaalseid punetust leevendavaid kreeme. Efekti saamiseks tuleb neid kasutada regulaarselt pika aja vältel. Osad patsiendid saavad leevendust laserravist, kuid ka laser ei aita 100%-l juhtudest. Soovitan kindlasti ka perearsti juurde pöörduda, et välistada õhetuse põhjusena kõrgenenud vererõhk.
Lugupidamisega,
Kristi Abram

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nahahaigused

Pidev põskede õhetamine

Tere,
Mulle valmistab probleemi pidev põskede õhetamine. Pole isegi oluline mis sündmus aset on leidnud ikkagi lähevad need punaseks ja mõnikord püsivad punased terve päeva. Täiesti normaalsed pole ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Põskede punetus on sageli seotud sellise nahaprobleemiga nagu rosaatsea.
Tavaliselt selline punetus ise üle ei lähe, kuid ka väga tõhusaid ravimeetodeid on üsna kasinalt. Võimaluse korral ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi