Lapse silmamunad liiguvad ebaloomulikult 17.04.20 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Tere,
Lapsel 2a8k on viimasel kahel päeval tekkinud silmade pööritamine, mis väljendub selles, et silmamunad liiguvad nii üles, et neid pole enam peaagu näha. See õnnestus ka videosse saada, aga kuna pole kindel, kas videot näete, siis kirjeldan olukorda. Magama jäädes enne uinumist liiguvad silmamunad umbes 2 sekundiks üles, samas laps ise tundub sel ajal kontaktne ja "ei kiilu kinni". Ühel korral juhtus see ka süües, kui laps seljaga vastu tooli seljatuge kõõlus, pea natuke kuklasse suunatud ja silmamunad liikusid üles. Ise ütles pärast seda "tuttu". Küsisin, kas tahd magama minna, vastas"ei".
Taustaks lisan, et 5kuuselt käisime Lastehaiglas uuringutel kuna esinesid paari-kolme sekundi pikkused värinad süües ja magama jäädes, sagedusega ca 2 korda kuus. Lastehaiglas tehti UH ja EEG peast, kõik oli normi piires ja epilepsiat ei leitud, muus osas oli areng eakohane. Värinad kadusid umbes aastaselt.
Lisan veel, et kõne areng on olnud aeglane, praeguseks on sõnavaras umbes 30 sõna, mida kasutab üksikult ja moodustab 2-sõnalisi lauseid. Viimase kuuga on hakanud sõnu lisanduma, viimase kuuga ehk 5 sõna juurde tulnud. Muidu on terve ja rõõmus laps.

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere ja aitäh pöördumast!
Tegemist võib olla loomuliku silmamunade reaktsiooniga-silmade sulgemisel silmamunad pöörduvad, tikkidega või epilepsiale viitava sümptomiga. Pigem mõtleksin esimese variandi peale. Kui silmamunade pöördumine jääb Teid häirima, siis tuleks tulla neuroloogi vastuvõtule kui olukord seda võimaldab.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

Suureamplituudilised kloonilised tõmblused beebil jalas

Tere!

Beebi 1,5 kuune. Perearst saatis seoses ühe jala tõmblustega neuroloogile. Saatekirjal on kirjas, et suureamplituudlised kloonilised tõmblused jäsemetes. Mida see tähendab? Kas see võib ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Teie kirjelduse alusel saan öelda, et lapse areng on eakohane. Unes teevad lapsed nn uneliigutusi ja häälitsusi, mis on täiesti normaalsed ning seegi, et lapse silmad mõnikord ...

Loe edasi

beebi tõmblemine

Mu tütar saab mõne päeva pärast kuuseks. Kui ta polnud veel kahenädalanegi, avastasin ükskord öösel, et ta tõmbles, see ei lasknud tal rahulikult magadagi, vaid ajas teda nagu ägisema ja asendit muutma, ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Et asjasse selgust saada, soovitan siiski lasteneuroloogi konsultatsioonile pöörduda.
Edu Teile!
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Loe edasi

hemangioom

Tere!
Minu 11-kuusel tütrel on terve nina täis hemangioomi, nina on ebaloomulikult suur, sinakat värvi ja punaste laikudega. Umbes pool aastat pole see ei suurenenud ega ka kahanenud. Kaela peal ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! Tavaliselt on hemangioomid lastel healoomulised ja isetaanduvad. Kui hemangioom ei suurene, siis võib jääda ootele. Kui 3.eluaastaks nina hemangioom ei ole vähenenud, siis soovitan ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: