hemangioom 27.08.04 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Minu 11-kuusel tütrel on terve nina täis hemangioomi, nina on ebaloomulikult suur, sinakat värvi ja punaste laikudega. Umbes pool aastat pole see ei suurenenud ega ka kahanenud. Kaela peal on ka üks laik 1 korda 2 cm, kuid see on märgatavalt heledamaks läinud ja kahanenud, kas on lootust, et ka nina pealt ükskord samamoodi ise ära läheb? Ma mõtlen, et kas nad on ehk ühe iseloomuga?
Eriala arst on meid mitmeid kordi vaadanud, pakkus ka laserravi, kuid seda tehakse narkoosi all. Kui kahjulik võib olla narkoos? Olen kuulnud narkoosi tekitatud ajukahjustustest, on see võimalik?
Samas on hirm, et äkki sellise vahelesekkumise tagajärjel hakkab hemangioom hoopis hullemini vohama, kas seda on kellegagi juhtunud?
Oleme dilemma ees, kas lasta praegu juba varakult ravida, et kooliks nina korda saada või oodata, et äkki siiski läheb ise ära, et siis ei jää vähemalt arme - kui neid üldse eriti jääb???
Palun andke nõu ja jagage kogemusi, ehk oskame siis midagi otsustada.
Suur tänu!

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere,
aitäh küsimast! Tavaliselt on hemangioomid lastel healoomulised ja isetaanduvad. Kui hemangioom ei suurene, siis võib jääda ootele. Kui 3.eluaastaks nina hemangioom ei ole vähenenud, siis soovitan kindlasti ravi, sest kui healoomuline protsess saab traumeerida(nohu, nina näppimine), siis võib ta muutuda pahaloomuliseks.Üldjuhul narkoos ei kahjusta lapse aju, kuid 100% garantiid ei saa anda ükski arst. Ajukakjustuse tõenäosus narkoosi tagajärjel on siiski kaduvväike. Hemangioomi suurenemist vahelesekkumise tagajärjel ei maksa karta. Soovitan oodata maksimaalselt 3-nda eluaastani-kui siis taandumismärke ei ilmne, soovitan ravi. Kõige olulisem aga on, et käiksite regulaarselt hemangioomi näitamas ühe arsti juures.
Lugupidamisega ja edu soovides,
dr. Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

Lapseareng

Tere!

Laps on hetkel 1,5 vanune ja ei räägi ega näita näpuga, vahest käib kikivarvul. Mõni sõna on tal nagu “ema”, “isa”, leliseb oma keeles, aga ei korda sõnu. Ei vehi käega kui ütleme head ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Arvan, et Teie lapsega on kõik hästi.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

8 kuuseks saanud beebi liigutused

Tere!
Küsisin alles sama liigutuse kohta, et beebi teeb käte rusikatega kinni-lahti ja sirutab jalgu pulkadeks ja nüüd ka ringitab jalalabadega lisaks. Lisasin siia parema video. Kuna ta on seda ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast!
Beebi liigutused on täiesti normaalsed. Ka kõne-eelne areng on täiesti eakohane.
Edu Teile!
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Imikule löök pähe

Tere, hakkasin lolli peaga 1-kuune laps süles lamamistooli diivanilt maha tõstma ja laps sai tooli jalaosaga väikese löögi vastu pead, otsaesisest natukene kõrgemale. Pildilt on näha väike triip kus nahk ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh küsimast,
arvan, et kui lapse käitumine peale lööki ei muutunud, siis pole arstile vajadust näidata.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

4- aastane laps hakkas hiljuti hambaid krigistama- esineb päeval

Tere
4a tüdruku kõne areng kulgeb tuntava mahajäämusega. Hiljuti hakkas päeval hambaid krigistama. 3a esines kiireid, tihedaid käte liigutusi (küünarnukkidest käed kõverdatud, liigutab mitu korda ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast!
Neuroloogi konsultatsiooni vajadus olemas.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

3kuune nutab pidevalt

Beebi pidevalt tõmbleb ning nutab. Beebi läheb õhtul voodisse 20.00-20.30. Sööb voodis, siis teeb oma krooksud ja hakkab kogu trall pihta. Ta lihtsalt röögib ning on kägaras koguaeg. Ma olen vaikselt hullumas ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast!
Gaasivalud on paljude laste probleem, mida on ravimite tarvitamise ja kõhu masseerimisega võimalik leevendada. Olge kannatlik. Gaasivalud on ajutine nähtus,
Lugupidamisega
Loe edasi

6-kuune keerab unes kõhuli

Tere! 6-kuune laps (26näd) uinub külili lamades, peamiselt imetamise ajal või lutiga, ja pöörab sealt unesegasena unetsùkli vahetumisel kõhuli, ajades end sedasi üles. Ta õppis keerama 3 nädala eest (14. ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Lapse vanusega koos tema harjumused muutuvad. Kõhuli magamine pole lapsele ohtlik.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Uni

Tere,
Laps väga halvasti magab, nutab, karjub, joob, käib wc-s, lööb jaladega vastu voodi… mina juba nii väsinud sellest. Mis analüüsid võiks teha, vitamiinid vms? Tahaks normaalselt magada. Päeval ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Soovitan pöörduda lasteneuroloogi vastuvõtule.
Tervitades
Anu Sööt

Loe edasi

5 kuuse lapse lalisemine

Tere.
Laps saab 1 nädala pärast 5 kuuseks. Mure on selles, et laps on väga vaikne ja ei lalise.
Murest annab häälitsutega märku. Naerab kõva häälega, kui temaga nalja teha. Samuti reageerib ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh küsimast!
Arvan, et Teie lapse areng on eakohane. Soovitused; hoidke lutti vähem suus ja rääkige lapsega nii, et ta näeb Teie huuli ja kuuleb kõnet. Teised heliallikad kodus võiksid ...

Loe edasi

7 kuuse beebi liigutused kätega

Tere!
7 kuune beebi ajab oma jalgu sirgu kramplikult või nö tugevalt ja teeb rusikatega kinni-lahti kui on ekstaasis või on tal ülim emotsioon või vastupidi pahane vms. Lisasin ka video. Kas see ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh küsimast! Tegemist on täiesti normaalsete liigutustega.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Väristamine

Tere! Pingutades laps väristab jalgu ja käsi aegajalt, samuti lõuga.. kas see on normaalne? Samuti on lapsel 2 ndl selline tàpp nagu pildilt nàha.. algul arvasin et küünega tegi aga nagu ei kao àra? Vôi ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast!
Käte ja jalgade väristamine on normaalne. Täpike peaks samuti taanduma iseenesest.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: