8-kuuse areng 05.03.20 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Lgp Anu Sööt

Laps sündis kerge hapniku puudusega, 3' hingas ilma lisa hapnikuta. Lapsel on ka kerge lihastoonus, süles olles või istudes hoiab käsi üleval enda ees või kõrval. Oleme käinud neuroloogi juures(kontrollitud kolju röntgen ja b12), kes ütles, et lapsega kõik korras. Muret teeb aga see, et laps ei rooma ega käputa, ainult pivoteerib. Lamamis- või söögitoolis istudes ajab käed veel rohkem ette ja pingesse ja väristab neid. Aktiivselt hakkas keerama 5 kuuselt, pivoteerima 6.kuu lõpus. Sirgetele kätele lükkab natukene. Kas oleks vajalik edasine uurimine?

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere ja aitäh pöördumast!
Vabandan, et vastan hilja, aga Teie kiri ei jõudnud minuni varem.
Arvan, et Te ei peaks muretsema, aga kui mure püsib, siis pöörduge uuesti neuroloogi vastuvõtule.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

14-kuune harjutab vale hääldusalust

Tere!

Mind paneb muretsema minu 14-kuuse tütre lalin, kus ta kasutab vale hääldualust: susistab s-i ja põristab r-i. Kõik muud häälikud on seetõttu samuti vildakad, sest hääldusalus on vale. ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast!
Kui Teile tundub, et lapse kõne-eelne areng on oluliselt muutunud ja ta ajab keelt palju suust välja, siis tuleks pöörduda laste neuroloogi vastuvõtule.
Lugupidamisega
Loe edasi

10 ja poole kuuse beebi areng

Tere.
Mul peagi saava 11 kuuse poisslapse pärast mure.Nimelt minu poja ise ei taha istumisasendisse minna,vaid väga üksikutel juhtudel ta suudab end ise istuma ajada.Kui istuma paned ,siis istub ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast! Foto minuni pole jõudnud.
Teie kirjelduse alusel võib öelda, et lapse areng on veidi aeglane, aga nõuandeid saab siiski anda alles last nähes ning mõnikord on vajalikud ...

Loe edasi

Helesinised skleerad ja motoorne mahajäämus

Laps sündis ajalisena, ülekandluse tunnustega (rohelised looteveed) ja nõrga sünnitegevuse tõttu vaakumiga, Apgar 8/9/9.
Pediaater tunnistas ta "rahutuks lapseks". Kõhuli olla pole ta kunagi tahtnud, ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast. Lapsed ja nende areng on tõesti erinevad, kuid soovitan siiski pöörduda laste neuroloogi vastuvõtule.
Lugupidamisega,
Anu Sööt

Loe edasi

Pea ümbermõõt ja aju uh

Minu laps 2,5 kuune. Sündid 38+4 ja apgar oli 8-8. Sündides kaal 2700, pikkus 49cm ja peaümbermööt 35 cm. 1,5 kuuselt oli peaümbermõõt 39,4 cm, ja nüüd 2,5 kuuselt 41 cm. Lapse pikkus on praegu 64 cm ja ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! Kuna lapse pea kasvas esimese 1,5 kuuga natuke üle keskmise kiirusega, siis oli UH kindlasti näidustatud kuigi lapse areng on eakohane. Kui 1k möödudes on lapse areng hea, pea ...

Loe edasi

Lapse füüsiline areng

Tere.
Käisime täna 3-kuuse pojaga laste neuroloogi vastuvõtul. Arsti vastuvõtu aeg sattus kokku ajaga, mil poja on harjunud magama. Arstitädist ta eriti välja ei teinud, ei naeratanud talle ega "jutustanud". ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh küsimast,
arvan, et muretsemiseks ei ole põhjust. Pea ümbermõõt on normis ning lapse areng samuti eakohane. Inimeste kehapoolte lihastoonus pole kunagi täpselt võrdne.
Arvan, ...

Loe edasi

2,5 kuune näitab keelt

Tere!
Käisime oma 2,5 kuuse tütrega perearsti soovitusel neuroloogi vastuvõtul, kuna käed ja jalad on spastilised - käsi hoiab rusikas, pöialt ei kipu peopesast välja võtma, varbad kronksus, jalgu ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast, kuid ma tõesti ei tea, mida arst sellise väljendusega silmas pidas kui laps on hästi arenenud. Arvan, et Teil pole vaja asjata muretseda-selguse saamiseks pöörduge uuesti sama ...

Loe edasi

Lihasdüstoonia diagnoos 5,5 kuusele lapsele?

Tere. Olen 5,5 kuuse poja ema. Poiss on igati tubli, keerab mõlemat pidi, teeb põrandal täisringe, haarab mänguasju, üritab jõuda oma teid pidi mänguasjadeni. Ta ei rooma veel. 4,5 kuuselt osutasin perearstile, ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Viga on tõenäoliselt selles, et arstid kasutavad vahel meelevaldselt lihastoonusega seotud termineid. Kui lapse areng on eale vastav, siis ei ole praegu mingit põhjust arvata, ...

Loe edasi

Spastilisus

Mure 5 kuuse poja pärast.Sünnitus oli raske,peale sündi oli beebi mõned tunnid hapniku all ja sünnihinne oli 6-8.Siiani areng korralik ,keerab vabalt mõlemat pidi ,pöörleb ümber oma telje.Koogama hakkas ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Hapnikupuudus oli lühiajaline, lapse areng siiani normaalne. Ei näe põhjust muretsemiseks. Pea kasvamine on samuti toimunud normaalselt. Soovitan siiski lapsega võimlema ...

Loe edasi

lihashaigused

Millised võimalused on Eestis ravida väikelapsel lihaste jäikust? Või tuleks otsida abi välismaalt?
Kas kõne areng võib olla eelnevaga seotud?

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Tõenäoliselt mõtlete spastilisust. Ka kõne areng võib olla sellega seotud. Soovitan pöörduda Tallinna Lastehaiglasse dr. Valentin Sanderi juurde.
Lugupidamisega,
Loe edasi

LAPSE ARENG

MEIL ON AASTANE TÜTAR, KELLELE DIAGNOOSITUD NELJA KUUSELT NEUROLOOGI POOLT SPASTILINE DIPLEEGIA KESKMISE RASKUSEGA, SAI RAVIVÕIMLEMIST, MASSAAZI, KUID TÜDRUKU ARENG IKKA VÄGA AEGLANE, EI TAHA ISE RONIDA, ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast!
Teie lapse areng antud momendil on täiesti eakohane Teie jutule toetudes. Kas Teie laps on spastiline? Ei tea. Spastilist dipleegiat diagnoositakse Eestis ülearu- see ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: