Beebi vaimne areng 25.09.20 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Tere. Küsimus 7 kuuse piiga vaimse arengu ja oskuste kohta. Esiteks on mure et piiga on väga vaikne. Suuremosa ajast häält teeb siis nutt või nutujorin. Ei ole ta väga kooganud ega lalisenud. Kui mängib siis on ka suht vaikne, temaga rääkides, vastu ei räägi. Mingeid hääli ikka teeb aga vähe. Teine mure on mängimise oskus. Kõik asjad võtab kätte ja kõik läheb suhu. Ei ta uuri neid, ei kopsi asju vastu põrandat, ei kukuta maha, kui kukub, ei vaata kuhu kukkus. Kui näitan torni ladumist või muud mänguasjade kasutamist siis nagu pole huvigi selle vastu. Oleme iga hommik ka lehvitamist näidanud aga ei midagi ja jälle nagu ei huvitagi. Kui lugeda mida 7 kuune beebi peaks tegema siis tema ei tee seda, just vaimse poole pealt, füüsiline areng on nagu ok. Kui mures peaksin olema või kelle poole pöörduma, et teada saada kas areng normaalne või mitte?

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere ja aitäh pöördumast!
Tundub, et muretsete liigselt, aga perearstiga vestelda asjadest, mis Teile muret teevad, võiksite küll.
Edu Teile!
Lugupidamisega
Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

Beebi aeglane motoorne areng

Minu 10,5-kuune beebi (sündis u kuu enne tähtaega) ei oska veel neljakäpukil käputada ega liigu ka ise istesse. Ka ilma toeta istuma pannes vajub kiiresti kõhuli ära. Tean, et iga lapse arengukiirus võib ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Arvan, et lapsega pole muret tekitavat probleemi. Füsioterapeudi vastuvõtule oleks siiski soovitav pöörduda. Tavaliselt suunab sinna neuroloog või taastusravi arst.
Lugupidamisega,
Loe edasi

Beebi unefaaside vahetamine

Beebi ei suuda unefaase ärkamata vahetada ja ise uuesti uinuda.
Tegemist 1 elukuust alates RPA lapsega, kes magas väga hästi ja palju. Magab alates 2. kodusviibimise päevast oma voodis. Magama jääb ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast!
Lapse arenedes, kasvades muutub ka tema unereziim. Lapse aju töötab magades ümber kogu informatsiooni, mida ta on päeval kogunud. ning seetõttu võib uni saada häiritud, ...

Loe edasi

Lapse kõne areng

Laps ei räägi veel. Ütleb üksikuid sõnu ja hiljuti on hakanud natuke järele kordama. Asjadest saab aru kui seletada ja oma soovid on ka. Lasteaias saab hakkama toimetamistega ja kasvatajad temaga. Esimese ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Soovitan pöörduda lapsega kõrvaarsti juurde, et täpsustada kuulmist kuna ta on palju kõrvapõletikke põdenud. Kui elate Tartu piirkonnas, siis parim koht on TÜK Kuulmiskeskus. ...

Loe edasi

10 ja poole kuuse beebi areng

Tere.
Mul peagi saava 11 kuuse poisslapse pärast mure.Nimelt minu poja ise ei taha istumisasendisse minna,vaid väga üksikutel juhtudel ta suudab end ise istuma ajada.Kui istuma paned ,siis istub ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast! Foto minuni pole jõudnud.
Teie kirjelduse alusel võib öelda, et lapse areng on veidi aeglane, aga nõuandeid saab siiski anda alles last nähes ning mõnikord on vajalikud ...

Loe edasi

Jalgade ületoonus imikul

Tere,
Sünnitusmajas täheldati tütrel jalgade ületoonust. Kui ämmaemand sirged jalad uurimislauale surus, tõusis 2-päevase lapse ülakeha õhku. Lisaks sellele on jalad spastilised. Seda oli tunda juba ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Teie kirjelduse alusel on lapse areng hea. Lihastoonuse tõusu tõsidus sõltub selle väljendatuse astmest. Mingil määral on spastilisus normaalse arengu komponent. Ka värinad ...

Loe edasi

Spastilisus

Tere. Meil on 8,5 kuune poiss kes ei rooma ega istu. Lastearst ütles,et meil kerge spastilisus. Kandsime ka 1 kuu pavliku rihmasi puusaprobleemide pärast. Sünnitus lõppes vaakumiga sünnitusteede nõrkuse ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Mõned lapsed jätavad tõesti roomamise faasi vahele, kuid lapse arengus on roomamine siiski tähtis, samuti võiks laps selles vanuses istuda. Füsioterapeut oma oskusliku tegevusega ...

Loe edasi

lihastoonus

Probleem siis selline.... Laps sündis 41. rasedusnädalal, kaalus3120kg ja pikkus52cm.Tal oli hapniku puudus,ei hinganud kohe!Viibisime peaaegu kuu aega tallinna lastehaiglas.Kuni kolmanda elukuuni oli ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Teie kirjast saan aru, et Teie lapsel on lihastoonus oluliselt tõusnud. Lapse liigutused saavad areneda siis kui kujuneb kindel pea hoid. Teie laps vajab kindlasti praktiliselt ...

Loe edasi

Spastilisus

Mure 5 kuuse poja pärast.Sünnitus oli raske,peale sündi oli beebi mõned tunnid hapniku all ja sünnihinne oli 6-8.Siiani areng korralik ,keerab vabalt mõlemat pidi ,pöörleb ümber oma telje.Koogama hakkas ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Hapnikupuudus oli lühiajaline, lapse areng siiani normaalne. Ei näe põhjust muretsemiseks. Pea kasvamine on samuti toimunud normaalselt. Soovitan siiski lapsega võimlema ...

Loe edasi

agressiivne laps

Tere, mul selline probleem, et 2,7 aastane poeg, on kuidagi väga agressiivne!
Ta kogu aeg olnud üliaktiivne, ja seetõttu tal vaimne areng nagu nats maas, ei räägi palju ja ei saa ka nii hästi aru, ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! Kuna Teie lapsel on mitu probleemi, siis soovitan lasteneuroloogi vastuvõtule minna.
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Loe edasi

10,5kuuse imiku "sammukesed"

Tere.
Minu beebi saab 10. okt. 11 kuuseks, kuid ta ei tee veel sammukesi kui ma tal kätest kinni hoian. Samas ta roomab ja tugede najal liigub natuke edadi. Sünnijärgselt oli tal lihaspinge, massaaži ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! Teie lapse areng antud momendil on täiesti eakohane. Kui laps on närviarsti poolt terveks tunnistatud, s.t. lihaspinget enam pole, siis pole vaja muretseda. Kui närviarst Teie ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: