Mure neutrofiilide vähesuse üle 25.09.20 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Mulle tehti kevadel 2020 hemogramm ning nüüd sügisel tehti uus hemogramm (enne operatsiooni vajalik). Kui kevadel oli verenäidud enamvähem piirides või väga vähe alla normi, siis nüüdse vastuse järgi näidud veelgi kukkunud (sügisproovide tulemus kaasa lisatud).

Kevadel saadud näitudest teen lühikokkuvõtte:
Hemoglobiin 124 g/l; Ferritiin 10,5 (10-150); CV, MCH ja MCHC, kõik normi sees.
Hct 36,9 % (37-47)
WBC 3,6 E9/L (4,1-9.4)
RBC 4,14 E12/L (4,0-5.10)
Plt 169 E9/L (150-450)
Neut% 41,6 (40-80) ja neut 1,5 E9/L (1,50-6,70)
Lymph% 47,2 (20-45) lymph 1,7 E9/L (1,30-3,60)
(EO, Baso, Mono ettenähtud normis)

Mure ongi just neutrofiilide pärast, kuna suvega on nende näidud veelgi kukkunud:
neutr 1 E9/L (1,90-6,70) ja
lymph 1,94 E9/L (1,30-3,10) veidike ka tõusnud aga siiski piirides.
lisaks on kukkunud ka hüübimine veres: kevadel oli 169, nüüd 159 järel.
Lisaks on tekkinud kuskil suve lõpust alates võhma puudus (ja see nagu süveneb ajaga), ei jõua treppidest käia, pulsi lööb u 160-170 peale aga nii kui maha istun või seisan, siis pulss hakkab kohe langema. Samas kõndimas saan käia - pulss 120-130. Vererõhk oli korras 129/87 aga pulss ka istudes liiga kõrge 95, varem jäi ikka sinna keskmiselt 65-75 kanti.
Perearsti seisukohalt ei ole verel häda midagi ja valgeliblede vähesus polevat võhma puudumisega seotud. Aga kirurg operatsiooni teha ei soovita (enda valikul tasuline op), kui veri pole normide piiris, eriti rõhutas ta leukotsüütide tähtsust.
Kas Neutrofiilid mida peaks olema 1,9-6,7 aga on minul vaid 1 järgi jäänud, ei näita juba mõõdukat immuunpuudulikkust vms? Kas mul on suurem oht nakatuda bakter- ja viiruinfektsioonidesse ning põdeda ka neid haigusi palju raskemalt läbi? ja kas soovitate operatsiooni hetkel ära jätta? ja pöörduda koheselt hematoloogi juurde? Perearst ütleb et näidud nii vähe kukkunud ja et need pole isegi olulised.
Naistearst diagnoosis nüüd sügisel mul ka bakteriaalse vaginoosi, mis on mul juba eeldatavasti 2020a algusest sees olnud (kuna ei teadnud et see mul on ja ravi pole seega saanud), aga kuna see pidi lokaalne bakter olema, siis see vereproovi ei pidavat mõjutma.

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Teie vereanalüüsis esineb tõesti mõõdukas neutropeenia ja leukopeenia. Ei saa eitada, et selle foonil on suurem oht infektsioonidesse nakatumiseks ning ka võimalus, et põdemine tuleks keerukam.
Bakteriaalne vaginoos selle põhjus olla ei tohiks.

Kuna kaebate ka halba enesetunnet, siis vajaksite ilmselt põhjalikumaid uuringuid, et välistada võimalikud kroonilised põletikud. Ikkagi soovitan perearstiga konsulteerida ja võimalusel plaanilised operatsioonid edasi lükata, kui nende põhjus seda kannatab.

Samas, kui leukotsüütide ja neutrofiilide arv püsib teil alumisel referentspiiril, siis ei saa välistada ka seda, et teie individuaalne väärtus ongi madalam ja alati ei ole see ka haiguse tunnuseks. Seda kinnitaksid korduvates analüüsides samad numbrid.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Vereanalüüs

Tere. Olen 30 aastane naine, mitte suitsetav, alkoholi mitte tarbiv. 169cm/83kg. Lasin omale teha terviseriski verepaketi. Lisasin tulemused failina. Kas saaksite kommenteerida? Eriti teevad muret normist ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Lugupeetud patsient

Kahjuks märgistab teid uurinud labor alarmmärkega üksikuid parameetreid uuringu kohta üldist hinnanut andmata. Teie kliinilise vere analüüs on korras. Kuna neutrofiilide ...

Loe edasi

Hemogramm

Tere

Palun vaadake üle vereanalüüs. Kas on viiteid verehaigustele, mis selgitaksid tekkinud nahaprobleeme- kapillaaride laienemine ja värvi muutumine lillakaspunaseks, veenilaiendite ja verevalumite ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teie hematoloogilise uuringu parameetrid on normi piirides ja põhjust kahtlustada hematoloogilist haigust selle analüüsi alusel ei ole.
Kui teie kaebuseks on verevalumid ja kapillaarsed ...

Loe edasi

Vereanalüüsi tulemused

Tere

Olen 30 aastane mees, kaal: 82 kg, mittesuitsetaja.

Oleksin tänulik kui vaataksite üle ja annaksite hinnagu järgmiste vereanalüüsi näitajate osas:

Hemoglobiin ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teie uuringuvastused on referentspiirides ehk vastavad ootuspärastele tulemustele. Kontrollitud on kliiniliste verd, puuduvad aneemiua ja põletiku tunnused. Neerufunktsioon normis. Kolesterool ...

Loe edasi

Neutrofiilide arv veres

Tere
Mida tähendab, kui neutrofiilide arv veres on kasvanud? Ei ole üle 2. juuni 2013 oli neutrofiilide arv 2.6 ja 20 detsembril võetud vereproov näitas 5.3. Ülejäänud verenäidud olid väga sarnased ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Ainult sellise numbri põhjal on tegelikult raske otsustada, oleks vaja näha ka mõõtühikuid ja vastava labori referentspiire.
Aga neid teadmata tundub, et mõlemad tulemused on referntspiirides ...

Loe edasi

Vereanalüüs

Tere,
mure on selline, et lasin teha umbes kuu aega tagasi analüüsid kus LYMPH#3,94 LYMPH%57,9 NEUT%35,7. Nüüd küsimus selline, et kas nende näitajate põhjal peaksin laskma teha põhjalikumad uuringud. ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere!

Sain aru, et teil on probleemiks luuvalud, hematoomid nahal ja kõhupuhitus. Teid nägemata ja ainult paari labori parameetrit lugedes on keeruline soovitada, kas peaksite pöörduma hematoloogi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: