Vereanalüüsi tulemuste interpreteerimine 08.09.16 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere,

Lasin teha tasulise hematoloogilise uuringu, et kontrollida hemoglobiini taset (varasemalt sellega probleeme olnud ehk liiga madal). Uuringus on aga välja toodud veel rida näitajaid, millest osad jäävad normist välja (leukotsüüdid, eosinofiilide arv, lümfotsüütide arv). Analüüsi tulemused on lisatud eraldi failina. Kas oleks võimalik saada teie kommentaari nendele näitajatele? Kas on põhjust muretsemiseks? Kas analüüsi peaks mingi aja tagant kordama?

Toon siin lisaks võrdluseks välja eelmise vereanalüüsi tulemused (tehtud mais 2016):
B-CBC-5Diff tehtud
WBC 4 - 10*10*9/l 5.93
RBC M4,5-6,0; N:4,0-5,5 x 10*12/l 4.62
HGB N:120-160; M:130-180 g/l 132
HCT M:0,4-0,52;N:0,36-0,47 l/l 0.411
MCV 80 - 98 fl 89.0
MCH 28 - 34 pg 28.6
MCHC 320 - 360 g/l 321
RDW-CV 11 - 16 % 12.8
RDW-SD 37-46 fl 40.9
PLT 150 - 400 x 10*9/l 260
PCT 0,17-0,35 % 0.26
MPV 8-12 fL 9.9
PDW 9 - 14 % 10.6
P-LCR 15-35 % 23.3
LYM% 20 - 40 % 22.6
NEUT% 46 - 80 % 71.0
MONO% 2 - 10 % 5.6
EO% 1 - 4 % 0.3
BASO% 0 - 1 % 0.5
IG% - Ebaküps.granulotsüütide % 0 - 0,5 % 0.0
LYM# 1,0-3,6x10*9/l 1.34
NEUT# 2,2-7,6x10*9/l 4.21
MONO# 0,2-1,0x10*9/l 0.33
EO# 0,1-0,4x10*9/l 0.02
BASO# 0,0-0,1x10*9/l 0.03
IG - Ebaküpsed granulotsüüdid 0 - 0,03 10*9/L 0.00

Tänan juba ette vastuse eest!

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere!

Teie hemoglobiini tase on 2 korral olnud referentspiirides ehk normis, samuti on normi piirides erütrotsüütide indeksid (MCV, MCH). Põhjust kahtlustada algavat aneemiat hetkel ei ole. Kui Teil on varem olnud probleeme madala hemoglobiiniga, võiks pigem mõelda, millest see tingitud võis olla ja kas see probleem on tänaseks likvideeritud. Naistel on sageli aneemia põhjuseks menstruaaltsükli häired ja liiga suur veritsus, mida vahel õnnestub günekoloogi abil korrigeerida. Kuid see pole muidugi ainus võimalik põhjus.
Puukborrelioosi kõige alarmeerivam sümptom on punetav nahast veidi kõrgem laik puugihammustuse piirkonnas, nähtav mõni päev peale puugi rünnet. Kui seda ei olnud, siis loodetavasti te nakatunud ei ole. Kui siiski tegite puukborrelioosi uuringud, siis positiivne IgM võiks olla alarmeeriv juhul, kui see on Teil määratud esmakordselt elus. Kui esineb positiivne IgG, siis näitab ssee antikehade olemasolu ja võimalikku varasemat kokkupuudet tekitajaga. IgG üksi ei ole kindlasti haigestumise tunnus, seda leidu on meie geograafilises piirkonnas paljudel inimestel.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Vereanalüüside tõlgendamine

Sooviksin arvamust oma vereanalüüside tulemuste kohta.

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kahjuks olete unustanud vereanalüüsi kaasa panna. Saan aru, et küsimuse sisuks on palve hinnata vereanalüüsi just võimaliku rauapuuduse seisukohalt.
Soovitaksin selleks määrata ...

Loe edasi

Vereanalüüsi tulemuste tõlgendamine

Tere! Mind huvitaks vereanalüüsi tulemuste lugemine. Lasin teha tasulise kliinilise vereanalüüsi. Perearst ütles neid vaadates, et kõik korras, aga miks on pct ja basofiilid referentsväärtuses tsipa kõrgemad ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kahjuks ei ole te siiski pilti kaasa pannud, vähemalt keskkonnas seda ei leidu.
Aga kui kommenteerida teie kirjeldust, et basofiilide hulk on veidi kõrgem, siis soovitan vaadata, ...

Loe edasi

Vereanalüüsi tõlgendamine

Tere!

Soovin abi vereanalüüsi tulemuste tõlgendamisega.

Saan aru, et D-vitamiini oleks vaja juurde võtta, kuid mida tähendab MCV ja MCH normist pisut kehvem tulemus? Sama küsimus ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Jah, teil on õigus. MCV ja MCH madalam väärtus koos piiripealse hemoglobiini ja hematokriti väärtusega võib olla seotud rauavaegusega. Seega seoses pereplaneerimisega oleks kindlasti ...

Loe edasi

lapse verenalüüs

Tere.
Tegime täna korduva vereanalüüsi pojale, sest lapsel oli juuni lõpus seiklusrikka päeva õhtuks tugevam nõrkuse hetk koos kahvatumise
( huuled sinised ) ja kerge jala tõmblusega. Käisime ...

Liisa Kuhi

Vastas dr Liisa Kuhi

Tere!

Aitäh kirja eest!
Teie poja vastuses olev kommentaar on mõeldud labori poolt raviarstile ja tähendab tehnilist märkust proovimaterjali kohta. Vereproovi nõrk hemolüüs võib tekkida ...

Loe edasi

Vereanalüüs

Tere,

Sooviksin palun küsida järgmiste vereproovi tulemuste kohta:

Hematokrit 32,2%
Retikulotsüütide suhtarv 0,48%
Retikulotsüütide arv 21,7 E9/L
Retikulotsüütide ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Arvan, et teie vereanalüüs võib viidata vähe väljendunud rauapuudusaneemiale. Kahjuks ei ole kõiki näitajaid vereproovis. Soovitav oleks teha uuring ferritiinile, mis näitab organismi ...

Loe edasi

vereanalüüs

Tere sooviksin infot oma vereanalüüsi kohta ei saa aru peale hemoglobiini näidu

Liisa Kuhi

Vastas dr Liisa Kuhi

Tere!

Teie vereanalüüsi tulemused on täiesti korras.
Hemoglobiin, erütrotsüüdid, MCV, MCH, RDW ja MCHC on punaliblesid iseloomustavad näitajad. Tulemuste põhjal viiteid rauapuudusele ...

Loe edasi

Monotsüütide suhtarv ja teised näitajad

Tere!

Lasin maikuus teha vereanalüüsi, kuna muret tegid pikemat aega kestnud seedimisprobleemid. Analüüsis tulid välja järgmised näidud:
Maikuus tehtud proovi näidud:

neutrofiilide ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teie verenäitajad on tegelikult korras. Seda saate hinnata nii, et vaatate samade rakkude üldarve, mille järgi me patsiente diagnoosime ja ravime. Nagu näete, on need korras. Suhtarvud ...

Loe edasi

Rauasisaldus veres

Tegin perearsti juures vereanalüüsi, millega läksin nina-kurgu- ja kõrvaarsti vastuvõtule. Probleemiks on krooniline nohu. Nina-kurgu- ja kõrvaarst soovitas koheselt hakata võtma rauapreparaate, kuna rauasisaldus ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Vereanalüüsi põhjal võib öelda, et teil ei ole väljakujunenud rauavaegusaneemiat. MCH väärtus on piiripealne, mis viitab sellele, et punaverelibled on pigem väiksemad, mis ona rauavähesuse ...

Loe edasi

Vereanalüüsi näit

Treksaani ravi tõttu teeme iga 1,5 kuu tagant lapsele vereanalüüse. Analüüsides on näit P-LCR mis kogu aeg tõuseb -praegu on 51,1 %.MPV on 13,3fl ja HCT 40,2% Reumatoloog soovitas küsida P-LCR-i kohta ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Püüan teie küsimusele vastata. Kahjuks ei tea teie põhidiagnoosi, mille pärast on lapsele treksaanravi määratud. Arvan, et kaudne põhjus peaks olema just see diagnoos ja teile muret tegevad ...

Loe edasi

vereanalüüs

Olen 42-a. naisterahvas. Tarvitan Plaquenyli 1 tbl./päevas. Tegin perearsti juures vereanalüüsi, et vastustega minna reumatoloogile.
Mida need numbrid tähendavad - kas mõni normväärtusest väljas ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Nende tulemuste põhjal võiksite pöörduda hematoloogi või sisearsti poole aneemia e. kehvveresuse kinnitamiseks või ümberlükkamiseks, sest hemoglobiin 97 g/L on liialt madal ja ka punavereliblede ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: