okserefleks 05.02.02 / Gastroenteroloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Olen 40a naine, (ei suitseta ja täiskarsklane, 160cm pikk ja 84kg). Üldiselt olen terve elu olnud tundlik kõiksugu lõhnade suhtes ja ka hommikune hambapesu ajab öökima. On olnud ka perioode, kus enesetunne ütleb, et tuleb paar päeva süüa putru ja kõik läheb korda. Pole vahet mida söön, gaase tekib alati ja vahel, kui ei ole võimalik minna tualetti tekitavad gaasid teravaid ja tugevaid valusid.Olen mõned aastad tagasi pärast laproskoopiat (PCOS) läbi elanud soolesulguse, mis õnneks lahenes ilma operatsioonita. Olen ka märganud, et kui tõstan mingeid raskusi ja pean neid kõrgemale upitama, siis järgnevatel päevadel on rindade all kolmnurgas valus ja olen eriti tundlik söömise suhtes. Praegu -umbes paar nädalat on seis selline, et hommikul pärast sööki pesen ainult esimesi hambaid ja hoidun igasugu lõhnadest-kohe tekib okse refleks, siiani olen pääsenud sügava sisse ja väljahingamisega päris oksendamisest, aga öökinud olen küll. Viimase poole aasta jooksul on vahel olnud ka kõrvetised, aga mitte väga tugevad (kasutasin Rennie tablette)Täna öösel ärkasin sellepeale, et kurku tuli maomahla. Tugevad krooksud pärast sööki on ka tavaline. Kõht käib läbi normaalselt 1x päevas tavaliselt pärast hommikusööki. Vahel harva on esinenud äkkkõhulahtisust, aga see on tavaliselt siis ,kui joon kanget kohvi. Viimase aja kohvi tarbimine piirdub hommikukohviga, millele on lisatud ohtralt koort. Eile käisin ultrahelis ja kõik, mis seal üle vaadati oli korras ja normaalne. Olen lapsena põdenud kollatõbe, hiljem sapipõiepõletikku, aga see oli 27 aastat tagasi. Viimase paari nädala jooksul on jälle kõik sümptomid olemas. Võtan neljandat kuud rasestumisvastaseid tablette Diane-35. Varem pole rasestumisvastaseid tablette kasutanud. Kas kõik see võib olla tingitud nendest tablettidest ja mis võib olla selliste sümptomite taga? Tean küll, et peaksin minema arsti juurde ,aga juba mõte ,et tuleb mingite proovide jaoks midagi neelata viib mind paanikasse. Ette Tänades!!

Arst vastas:

dr Triin Remmel

Gastroenteroloog

Eesti Meremeeste Haigla

Tere!



Vaevalt, et kõiki neid nähte võiks ajada Diane-35 süüks. Iiveldust põhimõtteliselt võiks ta põhjustada, sagedasemaks on aga ikkagi tromboemboolilised tüsistused (õnneks needki üliharva). Hetkel ma ei näe ka selliseid tunnuseid, mis peaks kiiresti viima gastroenteroloogi juurde ja seedetrakti endoskoopilisele uuringule. Nii mõnigi kord võib selliste kaebuste puhul kasu olla antidepressandist.



TR.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Gastroenteroloogia

düsbakterioos ja ärritunud soole sündroom

Tere!
Olen 27 aastane naine. Mind on uuritud paar aastat (probleemid algasid 2.5 aastat tagasi) ja erinevad arstid arvavad, et tegemist on kas düsbakterioosi või ärritunud soole sündroomiga. Mõlema ...

Vastas dr Toomas Kariis

Tere.
Tegu on üsna raskesti uuritavate ja ravitavate seisunditega. Põhimõtteliselt peaks düsbakterioos ja ärritatud soole sündroom olema erinevad haigused. Nenede vahel võib olla seos. Tegu võib ...

Loe edasi

verine väljaheide

Tere! Olen 22 aastane naine. Olen terve elu tegelenud aktiivselt liikumisega, nüüd viimasel aastal jäi "hooaeg" vahele. Viimastel kuudel on hakanud esinema verist väljaheidet. Harva, kuid siiski. Ja pigem ...

Vastas dr Toomas Kariis

Tere
Tegu on arvatavasti pärakupiirkonna haigusega, eeskätt päraku veenikomudega või lõhega.
Täpsustada aitab vastava piirkonna endoskoopiline uuring ehk rektoskoopia.
Dr Kariis

Loe edasi

toitumine

25.aug röntgenis tuvastati mao erosiooni ja 30.aug. diagnoositi EMOs metorism.Arsti soovitusel jõin kummeliteed ja sõin ainult keedetud kaerahelbeid veega 10 päeva. Kõht pole ikka veel korda saanud. Kas ...

Vastas dr Toomas Kariis

Tere
Kiirest vastusest ei tulnud midagi välja, aga ega sellest kirjast selget ülevaadet olukorrast ei tekigi kuna pole täpsustatud, mis kaebustega on tegu.
Dr. Kariis

Loe edasi

maoprobleemid

Olen 33 aastane naine.Minu probleemid seedimisega algasid kevadel kui olin põdenud mõnepäevast kõhuviirust.Peale seda esinesid aegajalt teravad iiveldushood ja valuaisting maos,samuti oli tihti kõht nagu ...

Vastas dr Toomas Kariis

Tere.
Kui on ülakõhuvaevused, siis soovitan ikkagi gastroskoopiat diagnoosi täpsustamiseks. Ka negatiivne leid on väärtuslik ja aitab raviplaani koostada.
Dr Kariis

Loe edasi

Kaksteistsõrmiku haavand

Tere Doktorid!
Kevadel avastati kaksteistsõrmikus kaks suudlevat haavandit.Tuvastati ka H.täheline bakter.Olen saanud kolmik ravi.Kuid sümptomid jäid vahelduva eduga püsima.Juulis tegin veel kuu ...

Vastas dr Toomas Kariis

Tere

Tuleks täpsutada, kas helikobakteri hävitamine ka õnnestus. Selleks võetakse mao limaskestast proovitükid, ehk tehakse gastroskoopia uuesti.
Viin jms kange alkohol võtab ikka valu ...

Loe edasi

kaalujälgimine, pillid ja kõhulahtisus

Tere.
Mul on mure kõhulahtisusega juba oma kuu aega. Olen poolteist kuud olnud kaalujälgija, ja kaotanud olen 5,7 kg (nyyd 73 kg). Kõik oleks nagu hästi, kuid igal hommikul tööle jõudes vaevab kõhulahtisus. ...

Vastas dr Toomas Kariis

Tere
Küsimus on olnud kaua vastuseta kaunite sügispäevade tõttu, mis andsid mulle võimaluse olla "levist väljas."
Teie probleemil võib olla kaks põhjust. Esiuteks olete muutnud oma toitumistava ...

Loe edasi

Ainevahetushäired,kõhnumine

Minu abikaasa on nelja aasta jooksul kaotanud kehakaalust 10kg.Vanus 54,pikkus 187,kaal 67kg.Koln aastat tagasi tehti soolestiku uuringud(ka koe proov).Diagnoosiks oli soolte ärritus.On esinenud kõhulahtisust,tihti ...

Vastas dr Toomas Kariis

Tere,
Kaua oodatud vastus ei saa siiski olema sisuline. Kõhulahtisus ei ole enamasti süüdi kaalu languses. Kehakaal sõltub eeskätt toidu kaloraazist ehk siis toitumisharjumustest. Mõnedele haigustele ...

Loe edasi

refluks

Tere ja vabandan tülitamast, mõtlesin, et kasulik kuulata nn second opionion´it
ALGUS novembris: hommikul iiveldust ja kõht lahti, järgnes periood, mil suhu tuli periooditi mädamuna maitset, magu ...

Vastas dr Toomas Kariis

Tere.
Korrektsuse huvides ei saa anda "second opinioni" nii ühekülgse informatsioni alusel. Puuduvad objektiivsed andmed (uuringute vastused) ja haige läbivaatustulemused. Tähtis koht arsti töös ...

Loe edasi

Sapikivi eemaldamine

Mul oleks paar küsimust sapikivi eemaldamise osas. Kui on leitud sapikivi mis tuleb eemaldada,siis olen kuulnud et eemaldatakse kogu sapp.Kuna mul on eemaldatud ka põrn,mismoodi see võib mõjutada minu ...

Vastas dr Toomas Kariis

Tere

Vastan meeleldi, et naps ei ole tervisetoode, aga mõnele mõnus ja kui tervis kannatab, siis miks mitte. Sapikivitõbe alkoholi tarvitamine otseselt ei mõjutaja ja ägenemise risk ei suurene ...

Loe edasi

Veritsus

Juba mõnda aega on ilmnenud "raskemat" häda tehes pärast pühkides väike veritsus. See veritsus on näha ainult esimesel pühkimisel, pärast tavaliselt enam mitte. Väljaheidet vaadates on verega segunemist ...

Vastas dr Toomas Kariis

Tere
Tegu on päraku kanali haigusseisundiga. Diagnoosi aitab täpsustada rektoskoopia või proktoskoopia. Probleem on ka iseparanev, aga täpsustada tasub kuna kaebused kipuvad korduma.
Dr Kariis

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi