Ioniseeritud kaltsiumi näit 29.11.21 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
nov laguses oli ioniseeritud kaltsiumi tase 1,35 ja 3 nädalat hiljem 1,44
PTH on 7,23
Näidud on mõlemad üle normväärtuste aga kas liiga palju? D vitamiini tase oli ka veidi üle normi 121,5 ja esialgu jätsin D vitamiini tarbimise ära.
Mis täiendavaid uuringuid võiksin küsida?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Esimene ioniseeritud kaltsiumi väärtus on normi ülemisel piiril, teine normist kõrgem. PTH väärtus on mõõdukalt tõusnud. D-vitamiini tase liiga kõrge ei ole ja seda ära jätma ei pea. Võimalik, et tegemist on kõrvalkilpnäärme ületalitlusega. Diagnoosi täpsustamiseks tuleb analüüse korrata, määrata ka üldkaltsiumi väärtus, fosfor ja magneesium. Paha ei teeks luudensitomeetria. Tõenäoliselt planeerib endokrinoloog edaspidi ka kõrvalkilpnäärmete stsintigraafia ja kaela ultraheli või kompuuteruuringu. Kui kõrvalkilpnäärme ületalitluse diagnoos kinnitub, võib Teid oodata operatsioon (kõrvalkilpnäärme heaooomulise kasvaja eemaldamine).
Tervitades,
dr-. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitus ja tabletiravi.

Mul diagnoositi juunis 2018 kilpnäärme alatalitus (TSH 17.48 mIU/L). Kolm kuud võtsin 50mg L-Thyroxin tablette. Kontrollimistel oli TSH näit aga endine. Hetkel võtan 100mg L-Thyroxini, kuid ka viimane ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tablettravi peaksite siiski jätkama. L-türoksiini tuleb võtta hommikul pool tundi enne sööki ja kindlasti ei tohi seda rohtu võtta koos raua või kaltsiumi preparaatidega. Endokrinoloog teeb ...

Loe edasi

mure kaltsiumiga

mul on opereeritud kilpnäärme kõrvalnääre,mis reguleerib kaltsiumi.ioniseeritud kaltsium on nüüd koguaeg madal hetkel 0,943.Tahaksingi teada kuidas seda tõsta,kaltsiumi tabletid ei mõju,võimalik,et see ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui ioniseeritud kaltsiumi tase on alla 1 mmol/l, tekib spontaanne krambivalmidus - tekivad tahtele allumatud tõmblused esialgu näo- ja käte lihastes, raskematel juhtudel üle kogu keha.
Loe edasi

hüperparatüreoos

Tere!

Mul tekkis küsimus kaltsiumi preparaatide kasutamise kohta.
Põdesin hüperparatüreoosi. Kõrvalkilpnäärme adenoomid opereeriti juunis 2016.
Kas nüüd võin jälle kaltsiumi preparaate ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hetkel on Teie kaltsiumi väärtused normi piires, D-vitamiin veidi alla normi. Parathormooni tase on samuti normi piirides, kuigi võib-olla Teie kaltsiumi väärtusi arvestades sutsuke liiga kõrge. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Tere! 2008. aastal on mul diagnoositud kilpnäärme alatalitus ja sellest ajas saan ka ravi L-Thyroxini näol 100 mg igal hommikul, nüüd vereproovi tehes TSH näit vaatamata ravimi pidevale tarbimisele tõusnud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Igaks juhuks soovitan meelde tuletada, ega Te pole võtnud L-türoksiini koos rauapreparaadiga. Nimelt takistab raud L-türoksiini imendumist ja seeläbi võib alatalitlus süveneda. Kui rauapreparaati ...

Loe edasi

Parathormooni tase normist kõrgem

Tere!
Otsustasin hiljuti kontrollida oma tervist ja lasin teha Synlab-is vereanalüüsid. Ostsin paketi "Terviserisk" ja "50+naise lisapakett".
Terviseriski analüüsid olid üldiselt normi piires, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Siin ongi põhjus, miks analüüse peab alati määrama arst, kes teab, miks neid tehakse ja suudab patsiendile ka tulemused ja nendest johtuva ära seletada. Ega Teil nüüd muud üle jää kui oma ...

Loe edasi

kilpnääre

seest pidevalt iiveldab,vahel päris tugevalt ja just peale sööki,raske on huingata,mõlemad käed valutavad alates küünarliigesest

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie vaevused ei ole küll ühegi endokriinhaiguse tunnuseks. Igaks juhuks võiks perearst määrata kaltsiumi. Kui kaltsiumi tase on üle normi, võiks endokrinoloogiga konsulteerida.
Tervitades,
Loe edasi

Hormonaalsed muutused pärast imetamise lõpetamist

Tere!
Nüüdseks on imetamisest möödas 6 kuud ning menses taastus ca 1 a tagasi. Pärast imetamise lõpetamist algasid probleemid. Üldjuhul iga kuu ca 10 päeva enne oodatavat mensest on kuuti erinevaid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik Teile tehtud hormoonanalüüsid on korras ja ka vaevustes ei ole midagi endokriinhaigusele viitavat. TPO tõus on vähene ja selle alusel autoimmuunset kilpnäärmehaigust kindlalt diagnoosida ...

Loe edasi

Ioniseeritud kaltsiumi näit kõrgem

Pöördusin lapsega (tüdruk, 4 a) perearsti poole, kuna laps käis tihti pissil. Iseenesest uriini tal eriti ei tulnud, kuid midagi teda nagu häiris, mis sundis potile istuma minema. Hetkeseisuga on potil ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt soovitaksin analüüsi korrata. Ioniseeritud kaltsiumi väärtuse erinevus normist on Teie lapsel suhteliselt väike ja kaltsium on nn. kapriisne analüüs, mille puhul võib väärtust mõjutada ...

Loe edasi

Stuuma ja õhuionisaator

Tere!

Tööruumi toodi õhuionisaator. Kohe esimesel päeval tundsin tugevat kvartsi lõhna, kilpnäärmes pitsistust, raske on hingata. Lugesin masina kasutusjuhendi läbi; kõike on tehtud õigesti. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Õhuionisaatori ja kilpnäärme vahel seos puudub. Küll mõjutab ioniseeritud õhk suuõõne, neelu ja hingamisteede limaskesti. Võimalik, et sealt tuleb otsida Teie halva enesetunde põhjust.
Loe edasi

sõlmeline struuma

Põen sõlmelist struumat. Biopsia võtmisel tuli välja, et on tegemist normaalse koega. Kust siis tulevad need sõlmed? Kliiniline veri on korras. Mida tähendab ion.Ca näit 1.30 mmol/l ja mis asi on TPOAB ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TPOAB näitab kilpnäärmevastaste antikehade tiitrit, mis on Teil normist 3 korda kõrgem. Seega on Teie puhul tegemist kroonilise autoimmuuunse türeoidiidiga ja see on ka sõlmeliste muutuste ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: