Ioniseeritud kaltsiumi näit kõrgem

11.05.10 / Endokrinoloogia

Pöördusin lapsega (tüdruk, 4 a) perearsti poole, kuna laps käis tihti pissil. Iseenesest uriini tal eriti ei tulnud, kuid midagi teda nagu häiris, mis sundis potile istuma minema. Hetkeseisuga on potil käimine vähenenud, kuid murelikuks tegi mind lapse analüüsi vastused. Perearst ütles, et kõik korras, kuid kui vaatasin analüüsi lähemalt, siis leidsin, et ioniseeritud kaltsiumi näit on kõrgenenud: 1,485 mmol/l (referentsvahemik 1,17 - 1,29). Perearst täiendavaid uuringuid ega kordusanalüüsi vajalikuks ei pidanud. Kuna aga lugesin internetist häirivat informatsiooni, et ioniseeritud kaltsiumi kõrgenenud näit võib viidata mitmetele tõsistele haigustele (hüperparatüreoidism, kasvajad jne), siis tekkis mure. Kuidas peaksin edasi toimima? Laste eriarstide juurde on järjekorrad mitu kuud pikad ja ega ma ei teagi täpselt, millise spetsialisti poole peaksin pöörduma (saatekirja paluma).
Lisan ka ülejäänud verenalüüsi näidud. Uriinianalüüsi näidud olid väidetavalt korras, ainult valku rohkem (2x järjest). Samuti võeti häbememokkade vahelt aeroobne külv (kuna aeg-ajalt esineb punetust), kuid sealt midagi ei leitud.
Hemoglobiin: 125 g/L
Hematokrit 36,7 %
Leukotsüüdid 7,4x10 9/L
Erütrotsüüdid 4,54x10 12/L
MCV 80,9 fL
MCH 27,7 pg
MCHC 342 g/L
RDW 14,9%
Trombotsüüdid 331 x 10 9/L
Trombokrit 0,25%
MPV 7,6%
PDW 46,1%
%Neutrofiilid 33,9%
%Eosinofiilid 3,6%
%Basofiilid 0,9%
%Monotsüüdid 5,5%
%Lümfotsüüdid 52,6%
Abs.arv Neutrofiilid 2,5x10 9/L
Abs.arv Eosinofiilid 0,3 x 10 9/L
Abs.arv Basofiilid 0,1 x 10 9/L
Abs.arv Monotsüüdid 0,4 x 10 9/L
Abs.arv Lümfotsüüdid 3,9 x 10 9/L

Biokeemilised uuringud:
Glükoos plasmas: 4,2 mmol/L
ALAT 11 U/L
Kreatiniin 26 mkmol/L
Ioniseeritud kaltsium 1,485 mmol/L

Kaltsiumi näidu võttis perearst kontrolliks tegelikult seetõttu, et laps ei joo piima, kuna alla aastasena piimaasendajat saades tekkisid tal väljaheite sisse verelibled, mis kadusid, kui vahetasime piima välja allergialaste piimaasendjaga. Hetkel sööb piimatoodetest juustu, jogurtit, jäätist.

Suured tänud ette vastuse eest.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kõigepealt soovitaksin analüüsi korrata. Ioniseeritud kaltsiumi väärtuse erinevus normist on Teie lapsel suhteliselt väike ja kaltsium on nn. kapriisne analüüs, mille puhul võib väärtust mõjutada ka näiteks vere võtmise tehnika. Kui ka kordusanalüüs on normist kõrgem, tuleks ette võtta põhjalikumad uuringud, määrates kõrvalkilpnäärme hormooni, D-vitamiini sisaldust organismis, hematoloogilised näitajad ja konsulteerida lastearstiga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik? Jah Ei

Jaga
Sarnased teemad Valdkonna arstid

Nõustamised samal teemal

liighigistamine

17.02.15
 

Tere!
Mul on juba mitu aastat liighigistamine, higistamine on kogu aeg, mitte ainult spordi tegemise ajal. Peale sünnitust on natuke vähem aga ikka häirib. Proovisin igasugused antipersperandid (lavelin, ...Loe edasi

Tere!
Endokriinhaigustest põhjustab liighigistamist kilpnäärme ületalitlus. Seega oleks kindlasti vajalik kilpnäärme talitlust kontrollida. Seda saab teha ka perearst. Loomulikult võite tulla ka ...Loe edasi

kilpnääre

23.01.15
 

2004 a.ultrahelis avastat iparemas kilpnäärmes sõlm 13x12x17mm.Saadeti hiiule aga mina ei läinud.2015 a.tegin uued uuringud.Vastuse kirjeldus järgmine:parem sagar64x21x20mm,maht13,9cm3 Vasak sagar56x19x22mm,maht12,1cm3 ...Loe edasi

Tere!
Teie kilpnääre on mõõdukalt suurenenud (maht 26ml). Selline suurenemine veel endast olulist mahulist probleemi ei kujuta ja lõikuse näidustuseks ei ole. Kui kilpnäärme paremas sagaras on ka ...Loe edasi

Tabletid

15.01.15
 

Tere.
Mul on või õigemini leiti kilpnäärme ületalitlus.Olen nüüdseks juba aastaid tarbinud L-Thyroxini 100 mikrogrammi.Enne seda ,pea kolm aastat tagasi sain radioaktiivse joodi kapsli.Kuid kuna ...Loe edasi

Tere!
TSH 11 mIU/l on tõesti liiga kõrge. L-türoksiini annust võiks suurendada 150 mcg-le päevas (poolteist tabletti päevas). Aprillis minge kindlasti ka endokrinoloogi vastuvõtule, siis oleks taas ...Loe edasi

1astme diabeet ja lchf dieet

13.01.15
 

Olen 29 aastane naine ja põen 1 astme diabeeti. Peale lapse sündi kehakaal tõusis 35 kg. Sooviksin teada, kas esimese tüübi diabeedik võib pidada lchf dieeti, mis sisaldab 10g süsivesikuid ja palju rasva ...Loe edasi

Tere!
Nii nagu Soome arstki, ei tea ka mina sellisest dieedist midagi. Kui väidate, et selle dieediga on päevases menüüs ainult 10g süsivesikuid, siis on selge, et 1. tüüpi diabeetik lõpetab seda ...Loe edasi

veepeetus

07.01.15
 

Tere! Mul on olnud 2 rasedust, mõlemad alagsid juba esimesest raseduskuust veekogumisega. Olin turses, paistes. peale sünnitust väljus vesi max nädalaga ja olin isegi saledam ja kergem kui enne sünnitust. ...Loe edasi

Tere!
Kahjuks ei selgu Teie kirjast, mis rühmatreeninguga tegemist on. Igal juhul arvan, et ju see treening Teile ei istu ja tuleb leida teine viis enda vormis hoidmiseks. Raseduse ajal on vedelikupeetus ...Loe edasi

Rasvik

29.12.14
 

Tere! Sooviksin teada, kas kõhurasvikul on inimese jaoks mingi tähtsus ja funktsioon? Mul eemaldati munasari ja koos sellega ka igaks juhuks rasviks vist sel põhjusel, et kasvajarakud seal levima ei hakkaks.Nüüd ...Loe edasi

Tere!
Kõhuõõne rasvkoel ehk nn. vistseraalsel rasvkoel on oma ülesanded organismis kindlasti olemas, ainult meie teadmised sellest pole veel piisavad. Liigse kõhurasva tähendus on tervise seisukohast ...Loe edasi

kurgus pidev takistus tunne,köhatan pidevalt

13.11.14
 

kurgus pidev takistus tunne,köhatan pidevalt, kas see ravi on piisav?Loe edasi

Tere!
Kui numbrid, mida olete esitanud, vastavad tõele s.t. TSH on olnud tõepoolest 61,2 mIU/l, seejärel 21,2 mIU/l ja viimati 17,6 mIU7l, on ravi ebapiisav ja L-türoksiini annust tuleb suurendada. ...Loe edasi

Väga madal hea kolesterooli väärtus

09.04.13
 

Tere!

Sain arstilt vastuse, et mul on väga madala hea kolesterooli väärtuse. Millest see võiks tulla ja milliseid tagajärgi sellega võib saada? Kuidas seda muuta?

Heade soovidega!Loe edasi

Tere!
Tegemist on tõenäoliselt päriliku kolesterooliainevahetuse iseärasusega, mis sageli esineb nn. metaboolse sündroomiga isikutel, keda keskeast alates ohustavad ülekaal, vererõhu tõus, suhkurtõbi ...Loe edasi

Suur väsimus

30.01.13
 

Väsimus vaevab juba 2012 suve lõpust. Algul oli vahelduvalt, kergem ja raskem päev. Püüan hoida oma elurütmi, aga see muutub juba nagu sunnitööks. Õhku ei ole, ainevahetust nagu polekski.
Tegin ...Loe edasi

Tere!
Tõenäoliselt on tegemist kilpnäärme alatalitlusega, mille tõttu on Teile määratud ka asendusravi L-türoksiiniga. Kui asendusravi foonil on kilpnäärmehormoonid korras (nagu aru sain, saate ravi ...Loe edasi

Tugev iiveldus

29.01.13
 

Umbes eelmise aasta juulis-augustis algasid iiveldushood. Praeguseks vaevab peaaegu pidevalt tugev iiveldus. Absoluutselt mitte mingeid seedehäireid ei esine ja iiveldus ei ole ka kuidagi seotud söömisega, ...Loe edasi

Tere!
Soovitan küll pigem neuroloogi poole pöörduda. Iiveldus ei ole ühegi endokriinhaiguse juhtivaks sümptomiks. Igaks juhuks võite nõu pidada ka endokrinoloogiga, kes Teil diagnoosis hüpotalaamilist ...Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

20.12.10

Tere. Minul on väga suur mure. Nimelt avastati hiljuti kilpnäärme alatalitlus. Läksin perearsti juurde, kuna tuli palju juukseid peast ja meeletu väsimus oli. Perearst tegi analüüsid ja kõik muu oli korras ...Loe edasi

Tere!
No mida siin kosta!
Esiteks TSH 3,29 mIU/l on täiesti korras ega põhjusta mingil juhul hüpotüreoosi, mis võiks tekitada kõiki Teie kirjas esinevaid hirmsaid vaevusi. Pole ime, et L-türoksiin ...Loe edasi

Veresuhkru norm

02.04.10
 

Tere!
Minu perearst väidab, et hommikul tühja kõhuga võetud veeni veresuhkru norm on kuni 6.1 sõrmest võetult 5.5 Mõnda aega tagasi olin haiglas ja küsisin seal arstilt, tema ütles, et norm on ...Loe edasi

Tere!
3,3-5,5 mmol/l on tühjakõhu veresuhkru normväärtus täisverest määratuna (plasma+vere vormelemendid). Täisveres määravad glükoosisisaldust enamus glükomeetreid (kapillaarveri näpuotsast).Loe edasi

Kilpnäärme probleemid

21.01.15
 

Laboris võeti kilpnäärmehormoonide analüüs günekoloogi saatekirja alusel (menstruatsioonitsükli häired), kuna günekoloogiline läbivaatus asjasse selgust ei toonud. Analüüside vastustes oli T4 piiri peal ...Loe edasi

Tere!
Kõrge TPO tiiter näitab, et Teil on tegemist tugeva päriliku eelsoodumusega seisundiga - kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga. TPO-AK = türeoperoksüdaasi vastased antikehad. Seisund kujuneb ...Loe edasi

kilpnääre

23.01.15
 

2004 a.ultrahelis avastat iparemas kilpnäärmes sõlm 13x12x17mm.Saadeti hiiule aga mina ei läinud.2015 a.tegin uued uuringud.Vastuse kirjeldus järgmine:parem sagar64x21x20mm,maht13,9cm3 Vasak sagar56x19x22mm,maht12,1cm3 ...Loe edasi

Tere!
Teie kilpnääre on mõõdukalt suurenenud (maht 26ml). Selline suurenemine veel endast olulist mahulist probleemi ei kujuta ja lõikuse näidustuseks ei ole. Kui kilpnäärme paremas sagaras on ka ...Loe edasi

kilpnäärme ületalitluse ravi ja kehakaal

17.07.06
 

tere!
Kahju on tülitada, kuid ikka ei anna rahu üks asi: kui loen siin teie vastuseid inimestele, siis väidate alati, et kilpnäärme ravimid ei põhjusta kaalutõusu.
Panin sarnase teema üles ...Loe edasi

Tere!
Kilpnäärmehormoonide toime inimese organismis on suunatud energia kulutamisele, nende mõjul tõuseb kehatemperatuur, kiireneb südame ja soolte tegevus, suureneb higieritus, muutub labiilseks ...Loe edasi

kurgus pidev takistus tunne,köhatan pidevalt

13.11.14
 

kurgus pidev takistus tunne,köhatan pidevalt, kas see ravi on piisav?Loe edasi

Tere!
Kui numbrid, mida olete esitanud, vastavad tõele s.t. TSH on olnud tõepoolest 61,2 mIU/l, seejärel 21,2 mIU/l ja viimati 17,6 mIU7l, on ravi ebapiisav ja L-türoksiini annust tuleb suurendada. ...Loe edasi

liighigistamine

17.02.15
 

Tere!
Mul on juba mitu aastat liighigistamine, higistamine on kogu aeg, mitte ainult spordi tegemise ajal. Peale sünnitust on natuke vähem aga ikka häirib. Proovisin igasugused antipersperandid (lavelin, ...Loe edasi

Tere!
Endokriinhaigustest põhjustab liighigistamist kilpnäärme ületalitlus. Seega oleks kindlasti vajalik kilpnäärme talitlust kontrollida. Seda saab teha ka perearst. Loomulikult võite tulla ka ...Loe edasi

Suur väsimus

30.01.13
 

Väsimus vaevab juba 2012 suve lõpust. Algul oli vahelduvalt, kergem ja raskem päev. Püüan hoida oma elurütmi, aga see muutub juba nagu sunnitööks. Õhku ei ole, ainevahetust nagu polekski.
Tegin ...Loe edasi

Tere!
Tõenäoliselt on tegemist kilpnäärme alatalitlusega, mille tõttu on Teile määratud ka asendusravi L-türoksiiniga. Kui asendusravi foonil on kilpnäärmehormoonid korras (nagu aru sain, saate ravi ...Loe edasi

Käte-jalgade tuimus, higistamine , külmatunne ja peavalud

28.01.10

Tere, ma isegi ei tea, kuhu poole pöörduda sellise küsimusega, loodan et kui olen sattunud valesse kohta, siis ehk soovitate õiget arsti, kellele see küsimus esitada. Olen viimasel aastal pidevalt hädas ...Loe edasi

Tere!
Kiri oli pikk, kuid vastus tuleb üsna lühike. Ühelegi endokriinhaigusele Teie vaevused otseselt ei viita. Igaks juhuks võiks ju kilpnäärme talitlust kontrollida - külma- ja tuimustunne võiks ...Loe edasi

Tabletid

15.01.15
 

Tere.
Mul on või õigemini leiti kilpnäärme ületalitlus.Olen nüüdseks juba aastaid tarbinud L-Thyroxini 100 mikrogrammi.Enne seda ,pea kolm aastat tagasi sain radioaktiivse joodi kapsli.Kuid kuna ...Loe edasi

Tere!
TSH 11 mIU/l on tõesti liiga kõrge. L-türoksiini annust võiks suurendada 150 mcg-le päevas (poolteist tabletti päevas). Aprillis minge kindlasti ka endokrinoloogi vastuvõtule, siis oleks taas ...Loe edasi

Mis peaks olema hommikune veresuhkru näit?

25.02.15

Tere
Küsimus tuleneb sellest, et ootan oma esimest last (21. nädal) ning nüüd pean jälgima oma veresuhkrut. Nimelt mul tehti detsembris 3 tunni glükoositest, kus mul esimene näit oli 5,28 mmol/L ...Loe edasi

Tere!
Rasedatel peab hommikune tühjakõhu veresuhru näit olema tõepoolest alla 5,1 mmol/l. Kui näit on kõrgem, on tegemist nn. rasedate diabeediga. Probleem ilmnebki enamasti raseduse lõpukuudel, ...Loe edasi

Kandade probleem

19.02.15

Tere.
Olen palju kordi teile kirjutanud,kuigi seekord on alateema teine.Võtsin seni L-Thyroxini 100mk,nüüd juba pea kuu aega 1,5 mk,sest TSH OLI 11.mul on ka diabeet.KUid probleemiks on kannalõhed,mis ...Loe edasi

Tere!
Nii kilpnäärme alatalitlus kui diabeet muudavad nahka kuivemaks ja nii polegi imestada, et kandadele koguneb paks sarvestunud nahk ja tekivad ragaadid (lõhed). Kui kilpnäärme alatalitlus polnud ...Loe edasi

Toitumine kilpnäärme alatalitlusega

19.02.15

Tere! Mul on kilpnäärme alatalitlus. Perearst ütles, et see on sünnitusjärgne. Ultraheli põhjal öeldi, et pean 3 kuud võtma rohtu topelt ehk 100mg (L-Thyroxin) ning siis uuesti kontrollima minema. Kas ...Loe edasi

Tere!
Mingit erilist toitumisreziimi kilpnäärme alatalitluse puhul järgida pole vaja. Peaasi, et L-türoksiini võtmist ära ei unusta. Kohvi võib juua. Järgida võiks üldiseid tervisliku toitumise põhimõtteid.Loe edasi

Kilpnääre

19.02.15

Kuidas saan teada kas mul on hüpotüreoos?Loe edasi

Tere!
Tuleb teha kilpnäärme hormoonanalüüs veeniverest. Tavaliselt teeb seda perearst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.Loe edasi

Kilpnäärme uuring

19.02.15

Tere!

Lasin eile teha tasulise kilpnäärme uuringu ITK-s. Tundub et enamik näitudest on normi piires, kuid kas seda on ka türeoidperoksüdaasivastane IgG seerumis/plasmas, kui minu näit on 13? ...Loe edasi

Tere!
Kahjuks ei tea ma peast TPO vastase IgG normväärtusi ITKH laboris.Pigem tundub väärtus samuti normis olevat. Igaks juhuks võiks loomulikult perearstiga konsulteerida. Kui kõik on korras, on ...Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

17.02.15

Mõni nädal tagasi võtsin teiega ühendust ja palusite , et ma käiksin perearsti juures, et teha ultraheli ja sai ka tehtud vereanalüüs. Ultraheli ei näidanud suurenemist kilpnäärmele, aga vereanalüüs näitas ...Loe edasi

Tere!
Kahjuks ei tea ma, mida tähistavad lühendid DSH, FDH, CCP, ega milline näidik on kolm korda normist suurem. Kahjuks ei saa ma niimoddi küll mingit asjalikku nõu anda, ammugi mitte operatsiooni ...Loe edasi

liighigistamine

17.02.15
 

Tere!
Mul on juba mitu aastat liighigistamine, higistamine on kogu aeg, mitte ainult spordi tegemise ajal. Peale sünnitust on natuke vähem aga ikka häirib. Proovisin igasugused antipersperandid (lavelin, ...Loe edasi

Tere!
Endokriinhaigustest põhjustab liighigistamist kilpnäärme ületalitlus. Seega oleks kindlasti vajalik kilpnäärme talitlust kontrollida. Seda saab teha ka perearst. Loomulikult võite tulla ka ...Loe edasi

Punane,valutav keel ja punetavad ja valulikud suu limaskestad

15.02.15

Tere,mul on viimased paar nädalat keel väga punane ja kipitavalt valus,servadest krobuline ja teraline,üla- ja alahuule limaskest verevalt punane ja valutab,kipitab,ülemise huulesisemisel limaskestal herneterad-mügarikud,suu ...Loe edasi

Tere!
Tõenäoliselt on tegemist suu limaskesta põletikuga. Mingit seost kilpnäärmega sellel ei ole. Teie kilpnäärme hormoonanalüüsid on täiesti korras ja L-türoksiini annus seega paigas.Millest on ...Loe edasi

TSH, antikehad ja rasestumine

09.02.15

Tere, olen proovinud oma elukaaslasega rasestuda üle 2 aasta, kuid seni tulutult. Naistearst lasi minult võtta erinevad analüüsid ja kõik peale kilpnääre omade olid korras. TSH näitas 5,7 ja antikehade ...Loe edasi

Tere!
Kilpnäärmevastased antikehad rasestumist ei takista ja nende sisalduse vähendamiseks ei ole endal võimalik midagi ette võtta. See, mis rasestumist võib mõjutada, on algav kilpnäärme alatalitlus ...Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

08.02.15

Seoses kilpnäärmega, võtan ravimit 100mg. Nii väga häirib mõnel päeval kilpnääre, et hingataki raske, ahmin õhku vahel. Ajad kõigil arstidel ja teil kinni, olen ise teie juures ka käinud. Mis võimalused ...Loe edasi

Tere!
Ravim, mida võtate, on tõenäoliselt L-türoksiin ja annus on 100 mcg päevas. Kui on tekkinud hingamisraskused, tuleks teha ära kilpnäärme ultraheliuuring (sinna saab suunata perearst). Kui kilpnääre ...Loe edasi

 

Pildilised ravijuhised: