Ioniseeritud kaltsiumi näit kõrgem

11.05.10 / Endokrinoloogia

Pöördusin lapsega (tüdruk, 4 a) perearsti poole, kuna laps käis tihti pissil. Iseenesest uriini tal eriti ei tulnud, kuid midagi teda nagu häiris, mis sundis potile istuma minema. Hetkeseisuga on potil käimine vähenenud, kuid murelikuks tegi mind lapse analüüsi vastused. Perearst ütles, et kõik korras, kuid kui vaatasin analüüsi lähemalt, siis leidsin, et ioniseeritud kaltsiumi näit on kõrgenenud: 1,485 mmol/l (referentsvahemik 1,17 - 1,29). Perearst täiendavaid uuringuid ega kordusanalüüsi vajalikuks ei pidanud. Kuna aga lugesin internetist häirivat informatsiooni, et ioniseeritud kaltsiumi kõrgenenud näit võib viidata mitmetele tõsistele haigustele (hüperparatüreoidism, kasvajad jne), siis tekkis mure. Kuidas peaksin edasi toimima? Laste eriarstide juurde on järjekorrad mitu kuud pikad ja ega ma ei teagi täpselt, millise spetsialisti poole peaksin pöörduma (saatekirja paluma).
Lisan ka ülejäänud verenalüüsi näidud. Uriinianalüüsi näidud olid väidetavalt korras, ainult valku rohkem (2x järjest). Samuti võeti häbememokkade vahelt aeroobne külv (kuna aeg-ajalt esineb punetust), kuid sealt midagi ei leitud.
Hemoglobiin: 125 g/L
Hematokrit 36,7 %
Leukotsüüdid 7,4x10 9/L
Erütrotsüüdid 4,54x10 12/L
MCV 80,9 fL
MCH 27,7 pg
MCHC 342 g/L
RDW 14,9%
Trombotsüüdid 331 x 10 9/L
Trombokrit 0,25%
MPV 7,6%
PDW 46,1%
%Neutrofiilid 33,9%
%Eosinofiilid 3,6%
%Basofiilid 0,9%
%Monotsüüdid 5,5%
%Lümfotsüüdid 52,6%
Abs.arv Neutrofiilid 2,5x10 9/L
Abs.arv Eosinofiilid 0,3 x 10 9/L
Abs.arv Basofiilid 0,1 x 10 9/L
Abs.arv Monotsüüdid 0,4 x 10 9/L
Abs.arv Lümfotsüüdid 3,9 x 10 9/L

Biokeemilised uuringud:
Glükoos plasmas: 4,2 mmol/L
ALAT 11 U/L
Kreatiniin 26 mkmol/L
Ioniseeritud kaltsium 1,485 mmol/L

Kaltsiumi näidu võttis perearst kontrolliks tegelikult seetõttu, et laps ei joo piima, kuna alla aastasena piimaasendajat saades tekkisid tal väljaheite sisse verelibled, mis kadusid, kui vahetasime piima välja allergialaste piimaasendjaga. Hetkel sööb piimatoodetest juustu, jogurtit, jäätist.

Suured tänud ette vastuse eest.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kõigepealt soovitaksin analüüsi korrata. Ioniseeritud kaltsiumi väärtuse erinevus normist on Teie lapsel suhteliselt väike ja kaltsium on nn. kapriisne analüüs, mille puhul võib väärtust mõjutada ka näiteks vere võtmise tehnika. Kui ka kordusanalüüs on normist kõrgem, tuleks ette võtta põhjalikumad uuringud, määrates kõrvalkilpnäärme hormooni, D-vitamiini sisaldust organismis, hematoloogilised näitajad ja konsulteerida lastearstiga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik? Jah Ei

Jaga
Sarnased teemad Valdkonna arstid

Nõustamised samal teemal

kilpnaarme yletalituse ravi

25.06.15
 

Tere, Selle aasta Aprillis diagnoositi mul kilpn22rme yletalitus perearsi juures vereananalyyside p6hjal. M22rati 5 mg neomercazole 1 tablett kaks korda p2evas. Ravimid said l2bi ja tekkis n2dala ajane ...Loe edasi

Tere!
Teie kirja lugedes jääb mulle mulje, et elate väljaspool Eestit. Riigiti on ravitraditsioonid veidi erinevad, kuigi kõik kolm põhimeetodit - türeostaatiline ravi tablettidega, radiojoodravi ...Loe edasi

vere suhkur

24.06.15
 

Tere ,kas võib 2tüübi diabeediga.hommikul kolm süsti korraga Levemir45,victoosa 1,2,Novo Rapiid 8,+5tabletti ,kas kõik ikka mõjuda saavad.Suhkur hommikul 9.5.Ette tänades.Loe edasi

Tere!
Jah, võib. Kõigil kolmel süstitaval ravimil on oma ülesanne ja erinev toimeprofiil. 5 tabletti ei ole küll kindlasti kõik diabeediravimid, diabeediravim on nendest ikka ainult metformiin. Kui ...Loe edasi

Imelik kühm lüha all

18.06.15
 

Avastasin 2 nädalat tagasi lõua all oleva kühmu, katsudes kõva. Valu ei tekita, ei häiri. Ainult nii palju et varem ma pole seda märganud. Kas tegu võib olla kilpnäärmega?
Ning tahan teada, kas pean ...Loe edasi

Tere!
Kilpnääre päris lõua all ei asu, pigem kaela alaosas, nn. kõrisõlmest allpool.
Soovitan pöörduda perearsti poole ja teha kaela ultraheliuuring. Siis selgiub, millega on tegemist.
Tervitades,Loe edasi

Kasv/Pikkus

14.04.15
 

Tere! Tekkis selline huvitav küsimus, et tahaksin olla veel ca 5 cm pikem kui ma praegu olen, et kas see on üldse võimalik? Mõtlesin, et ehk saab seda stimuleerida kasvuhormooniga või oleks see liiga ohtlik ...Loe edasi

Tere!
Kordan veel ja veel: kui suguküpsus on saavutatud (tõenäoliselt 19-aastasel noormehel nii on), on toruluude kasvutsoonid sulgunud ja kasvuhormoon enam pikkuskasvu ei anna. Ei pane Teid kasvama ...Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja iiveldus

12.04.15
 

Tere.
Võtan alates 2014.a veebruarist 50 mikrogrammi L-Thyroxini päevas. Olen nüüd viimasel ajal tähele pannud, et mul on kuskil paari kuu tagant süda paha. Tavaliselt mind painab paaripäevane iiveldus, ...Loe edasi

Tere!
L-türoksiin seedekulglat ei ärrita ja iiveldust ei põhjusta. Maksimaalse biosaadavuse kindlustamiseks soovitatakse seda ravimit võtta hommikul pool tundi enne sööki. Enamust teisi ravimeid ...Loe edasi

Kilpnäärme näidud ja rasestumisvastased vahendid (sos-pill)

10.04.15
 

Tere!

Kas ainult S-fT4 (19.9 pmol/L) ja S-TSH (2.090 mlU/L) tulemuste põhjal saab kindlalt väita, et mul pole probleeme kilpnäärmega?

Kas SOS-pillide (Escapelle, Levonorgestreel ...Loe edasi

Tere!
Teie kilpnäärme talitlus on täiesti korras ja topeltkogus SOS-pille seda kindlasti ei mõjuta. Topeltkogus SOS-pille on aga võimeline mõjutama Teie enesetunnet, nagu ongi juhtunud. Seega pole ...Loe edasi

Estrofem ja HAR

08.04.15
 

Tere!
Probleem on menstruatsiooni puudumine 7 kuud. Menstr. olnud eluaeg ebaregulaarne, kuid kahel viimasel aastal vähenenud 6-7 korrani aastas. Vereanlüüsis on alla normi FT4 (vaba türoksiin) ja ...Loe edasi

Tere!
Teie poolt kirja pandud andmete alusel on tõepoolest tegemist nn. tsentraalse amenorröaga, mille põhjus on aga esialgu ebaselge. Estrofemi võite paari nädala jooksul võtta ka ilma Duphastonita. ...Loe edasi

Kilpnääre?

04.04.15
 

Tere.

Küsimus selline, et aegajalt esineb nõrkust kogu kehas lisaks kätevärinat ning pearinglust. Nüüd avastasin, et kehatemperatuur on tihti u 35,4 ( varem norm 36,5). Lisaks pidev väsimus ...Loe edasi

Tere!
Tahangi Teid julgustada oma probleemidega perearsti poole pöörduma. Kilpnäärme talitlust on lihtne kontrollida, selleks piisab veenivere analüüsist. Vaevustest ma kindlaid viiteid kilpnäärmehaigusele ...Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

23.03.15
 

Tere,
sain diagnoosiks autoimmuunne kilpnäärmehaigus ja kilpnäärme ületalitlus, raviks Thyrozol 30mg päevas. Nüüdseks olen rohtu võtnud 3 nädalat, aga muret teevad sümptomid - ärevushood ja rahutu ...Loe edasi

Tere!
Vaevused ongi väga iseloomulikud kilpnäärme ületalitlusele. Soovitan pöörduda perearsti poole ja paluda välja kirjutada kerge uinuti või rahusti, mida võtta mõned nädalad kuni thyrozoli ravitoime ...Loe edasi

Kaenlaalused higistavad pidevalt

17.03.15
 

Kaenlaalused higistavad pidevalt, pole ülekaaluline ega midagi, kasutan desperante aga ikkagi higistavad mingit füüsilist koormust ei tee nt sõidan autoga ringi ja kaenlaalused higistavadLoe edasi

Tere!
Kaenlaaluste higistamine ei ole küll ühegi endokriinhaiguse tunnuseks. Kaenlaalustes on rohkesti higinäärmeid ja see ongi üks koht, kus inimkehas kõige enam higi eritub. Haiguslikku selles ...Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

20.12.10

Tere. Minul on väga suur mure. Nimelt avastati hiljuti kilpnäärme alatalitlus. Läksin perearsti juurde, kuna tuli palju juukseid peast ja meeletu väsimus oli. Perearst tegi analüüsid ja kõik muu oli korras ...Loe edasi

Tere!
No mida siin kosta!
Esiteks TSH 3,29 mIU/l on täiesti korras ega põhjusta mingil juhul hüpotüreoosi, mis võiks tekitada kõiki Teie kirjas esinevaid hirmsaid vaevusi. Pole ime, et L-türoksiin ...Loe edasi

kilpnäärme ületalitluse ravi ja kehakaal

17.07.06
 

tere!
Kahju on tülitada, kuid ikka ei anna rahu üks asi: kui loen siin teie vastuseid inimestele, siis väidate alati, et kilpnäärme ravimid ei põhjusta kaalutõusu.
Panin sarnase teema üles ...Loe edasi

Tere!
Kilpnäärmehormoonide toime inimese organismis on suunatud energia kulutamisele, nende mõjul tõuseb kehatemperatuur, kiireneb südame ja soolte tegevus, suureneb higieritus, muutub labiilseks ...Loe edasi

Veresuhkru norm

02.04.10
 

Tere!
Minu perearst väidab, et hommikul tühja kõhuga võetud veeni veresuhkru norm on kuni 6.1 sõrmest võetult 5.5 Mõnda aega tagasi olin haiglas ja küsisin seal arstilt, tema ütles, et norm on ...Loe edasi

Tere!
3,3-5,5 mmol/l on tühjakõhu veresuhkru normväärtus täisverest määratuna (plasma+vere vormelemendid). Täisveres määravad glükoosisisaldust enamus glükomeetreid (kapillaarveri näpuotsast).Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja iiveldus

12.04.15
 

Tere.
Võtan alates 2014.a veebruarist 50 mikrogrammi L-Thyroxini päevas. Olen nüüd viimasel ajal tähele pannud, et mul on kuskil paari kuu tagant süda paha. Tavaliselt mind painab paaripäevane iiveldus, ...Loe edasi

Tere!
L-türoksiin seedekulglat ei ärrita ja iiveldust ei põhjusta. Maksimaalse biosaadavuse kindlustamiseks soovitatakse seda ravimit võtta hommikul pool tundi enne sööki. Enamust teisi ravimeid ...Loe edasi

Kasv/Pikkus

14.04.15
 

Tere! Tekkis selline huvitav küsimus, et tahaksin olla veel ca 5 cm pikem kui ma praegu olen, et kas see on üldse võimalik? Mõtlesin, et ehk saab seda stimuleerida kasvuhormooniga või oleks see liiga ohtlik ...Loe edasi

Tere!
Kordan veel ja veel: kui suguküpsus on saavutatud (tõenäoliselt 19-aastasel noormehel nii on), on toruluude kasvutsoonid sulgunud ja kasvuhormoon enam pikkuskasvu ei anna. Ei pane Teid kasvama ...Loe edasi

veresuhkru tase liiga madal?

05.01.05

tere,
olen 21aastane neiu ja mul on viimase kolme nädala jooksul tekkinud meeletud peavalud, käisin neuroloogi juures ja tehti kompuuteruuringud ajust ja põsekoobastest, mis olid mõlemad korras. ...Loe edasi

Tere!
Laske määrata oma veresuhkur hommikul tühja kõhuga. Kui veresuhkur on siis üle 3 mmol/l, on suhkruga kõik korras ja vaevuste põhjuseid tuleb otsida mujalt. Liigmadal veresuhkur on üsna haruldane ...Loe edasi

Kilpnääre?

04.04.15
 

Tere.

Küsimus selline, et aegajalt esineb nõrkust kogu kehas lisaks kätevärinat ning pearinglust. Nüüd avastasin, et kehatemperatuur on tihti u 35,4 ( varem norm 36,5). Lisaks pidev väsimus ...Loe edasi

Tere!
Tahangi Teid julgustada oma probleemidega perearsti poole pöörduma. Kilpnäärme talitlust on lihtne kontrollida, selleks piisab veenivere analüüsist. Vaevustest ma kindlaid viiteid kilpnäärmehaigusele ...Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

23.03.15
 

Tere,
sain diagnoosiks autoimmuunne kilpnäärmehaigus ja kilpnäärme ületalitlus, raviks Thyrozol 30mg päevas. Nüüdseks olen rohtu võtnud 3 nädalat, aga muret teevad sümptomid - ärevushood ja rahutu ...Loe edasi

Tere!
Vaevused ongi väga iseloomulikud kilpnäärme ületalitlusele. Soovitan pöörduda perearsti poole ja paluda välja kirjutada kerge uinuti või rahusti, mida võtta mõned nädalad kuni thyrozoli ravitoime ...Loe edasi

Autoimmuunne türeoidiit

01.10.13

Diagnoositi täna Autoimmuunne türeoidiit + E06.3. TSH väidetavalt normis, kuid aTPO üle 1300. Kilpnäärme struktuur ebaühtlane, sõlmi ja tsüste ei leitud. Parema sagara maht 5,7 ml ja vasema maht 6,7 ml. ...Loe edasi

Tere!
Autoimmuunne türeoidiit ei ole haigus, vaid suurenenud talitlushäirete riski näitaja nagu kõrgenenud kolesterool ei ole haigus, vaid on suurenenud südameveresoonkonna haiguste riski näitaja. ...Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus/ ravi

17.12.03

Tere! Radioaktiivne ravi on toodud mitmes kohas välja kui üks kolmest hüpertüreoosi ravimise viisist, kuid: Millised on antud ravi võimalikud tüsistused, millised on tema positiivsed pooled? Kust leida ...Loe edasi

Tere!
Radiojoodravi on kilpnäärme ületalitluse kõige populaarsem ravimeetod kogu maailmas.
Meetod põhineb asjaolul, et kilpnääre neelab aktiivselt joodi. Seega kogutakse kogu seedetraktist ...Loe edasi

Veresuhkur 12 a. lapsel

27.06.15

Kui kõrge on kõrge veresuhkur. Mu pojal on hommikuti üle 6-e.Alla 6 tal polegi olnud kui olen kodus kontrollinud. Kõige kõrgem on tal olnud 8 aga seda ainult korra. Veresuhkurt mõõtnud olen nüüd kuskil ...Loe edasi

Tere!
Soovitan minna ikkagi esmalt perearsti jutule. Glükomeeter ei ole piisavalt täpne riist, et selle näitude alusel haigust diagnoosida. Perearst teeb veeniverest täpsustavad analüüsid ja saab ...Loe edasi

Kilpnääre-türoksiinasendusravi kõrvalnähud

27.06.15

Tere, mitmekambriliste tsüstide tõttu eemaldati mul aprilli algul kilpnääre. Enesetunne oli hea kuni hormoonitase langes (kahe nädala pärast peale proovivastuste saabumist võis alustada L-Thyroxyn raviga ...Loe edasi

Tere!
Teie silmaprobleemid küll L-türoksiiniga ei seostu. Soovitan korduvalt silmaarstiga nõu pidada, eriti kui nägemisteravus langeb, mis küll ei ole iseloomulik ei allergilisele reaktsioonile ega ...Loe edasi

Diabetes ja neerupuudulikus

26.06.15

Olen 55-aastane mees. Olen I tüüpi diabeeti põdenud juba 45 aastat. Haigus on olnud hästi kontrolli all. Viimastel aastatel on olnud aneemiat ja vererõhk on ka hakanud tõusma. Hommikul on jalad olnud paistes ...Loe edasi

Tere!
Nii aneemia kui vererõhu tõus on tingitud süvenevast neerupuudulikkusest. Jääkainete tõusuga võib olla seotud ka nahasügelus.Tõenäoliselt olete jälgimisel nii endokrinoloogi kui nefroloogi ...Loe edasi

Kilpnäärme ultraheliuuring

25.06.15

Tere!

Mure on suur. Pikka aega on mul selline poomis tunne kurgus, vahel ka hääl kähises ( võis olla arvatavasti ka maohappest, sest on refluks haigus). aga suundusin siis uuringutele, arst ...Loe edasi

Tere!
Muretsema ei pea. Küll võiks igaks juhuks võtta istmuse sõlmest proovimaterjali pahaloomulisuse välistamiseks. Perivaskulariseeritud sõlm tähendab suure tõenäosusega healoomulist kasvajat.Loe edasi

kilpnaarme yletalituse ravi

25.06.15
 

Tere, Selle aasta Aprillis diagnoositi mul kilpn22rme yletalitus perearsi juures vereananalyyside p6hjal. M22rati 5 mg neomercazole 1 tablett kaks korda p2evas. Ravimid said l2bi ja tekkis n2dala ajane ...Loe edasi

Tere!
Teie kirja lugedes jääb mulle mulje, et elate väljaspool Eestit. Riigiti on ravitraditsioonid veidi erinevad, kuigi kõik kolm põhimeetodit - türeostaatiline ravi tablettidega, radiojoodravi ...Loe edasi

15 a poisil kasvavad rinnad .

24.06.15

Rinnad on tõesti juba suured ja ta häbeneb omavanustega suhelda. 15 a poisil kasvavad rinnad .on 180cm pikk ja tugeva kehaga.rinnad on nagu noorel tüdrukul nibud nagu imetaval emal.Kuhu pöörduda? .Loe edasi

Tere!
Puberteediealistel poistel esineb rinnanäärmete suurenemist suhteliselt sageli. Tegemist on mööduva nähtusega ja seepärast tavaliselt mingit ravi ei kohaldata. Igaks juhuks võib siiski teha ...Loe edasi

vere suhkur

24.06.15
 

Tere ,kas võib 2tüübi diabeediga.hommikul kolm süsti korraga Levemir45,victoosa 1,2,Novo Rapiid 8,+5tabletti ,kas kõik ikka mõjuda saavad.Suhkur hommikul 9.5.Ette tänades.Loe edasi

Tere!
Jah, võib. Kõigil kolmel süstitaval ravimil on oma ülesanne ja erinev toimeprofiil. 5 tabletti ei ole küll kindlasti kõik diabeediravimid, diabeediravim on nendest ikka ainult metformiin. Kui ...Loe edasi

Imelik kühm lüha all

18.06.15
 

Avastasin 2 nädalat tagasi lõua all oleva kühmu, katsudes kõva. Valu ei tekita, ei häiri. Ainult nii palju et varem ma pole seda märganud. Kas tegu võib olla kilpnäärmega?
Ning tahan teada, kas pean ...Loe edasi

Tere!
Kilpnääre päris lõua all ei asu, pigem kaela alaosas, nn. kõrisõlmest allpool.
Soovitan pöörduda perearsti poole ja teha kaela ultraheliuuring. Siis selgiub, millega on tegemist.
Tervitades,Loe edasi

Skisoafektiivne häire

18.06.15

Minu elukaaslasel on diagnoositud umbes 10a tagasi skisoafektiivne häire. Ta on hetkel 34a naine. Uurisin veidi sellise haiguse tekkepõhjusi ning tähelepanu tõmbas meeleoluhormoone tootvate sisenõrenäärmete ...Loe edasi

Tere!
Kahjuks ei ole asjad nii lihtsad, muidu raviksid skisofreeniat mitte psühhiaatrid, vaid endokrinoloogid. Jah, tõepoolest on skisofreenia oluliseks patogeneetiliseks mehhanismiks neuromediaatrorite ...Loe edasi

kuumahood , tasakaaluhäired ja pearinglus

17.06.15

Tere , mul selline mure , et pidevalt on mul kuumahood , ja siis hakkab pea ringi käima ja siuke jõuetuse tunne nagu ei jõuaks midagi teha pikali on vãhe parem olla ja tasakaalu häired on ka viimasel ajal ...Loe edasi

Tere!
Ühelegi endokriinhaigusele Teie vaevused ei viita. Perearst teeb vajalikud uuringud ja suunab eriarstile, kui vaja. Kui esimese hooga vaevused ei möödu, tuleb pöörduda korduvalt. Kilpnäärme ...Loe edasi

 

Pildilised ravijuhised: