S,P-PTH 76,8 16.11.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Olen paar kuud kõrvalkilpnäärme talituse kõrge näidu tõttu (76,8 pmol/l) võtnud Cinacalcet Teva 60mg tablette. Ca 2,03 mmol/l.
Olen nefroloogias arvel neerupuudulikkusega. Kas tablettidega ravi võib mind päästa operatsioonist?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kõrge PTH tase neerupuudulikkusega patsiendil on sagedane nähtus, nefroloogidele tuttav ja tingitud kõrgest fosfori ja madalast kaltsiumi tasemest. Kõrvalkilpnäärme kasvajat sel juhul ei esine ja opereerida pole vaja. Mõnikord haruldastel juhtudel võib hüperstimulatsiooni tingimustes kõrvalkilpnäärme kasvaja tekkida, kuid sellisel juhul tõuseb ka kaltsiumi väärtus üle normi ja pigem on see seotud neeru siirdamise järgse olukorraga.
Paluge veelkord selgitusi oma nefroloogilt ja võtke ravimeid, mida ta Teile olukorra leevendamiseks on määranud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Tere!
Olen 65. aastane naine. Viimased kilpnäärme näidud - TSH 8,448 (eelmine 6,275), fT4 - 9,7 (eelmine 10), PTH 11,4 (eelmine 6,6). Kas vaktsineerimine võis mõjutada tulemusi? Kas ravi on vajalik?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on kilpnäärme alatalitlus, mis oli tegelikult olemas juba varasemate analüüside tegemise ajal. Viimaste analüüside alusel on alatalitlus süvenenud ja kaaluda tuleks asendusravi alustamist ...

Loe edasi

Thyroxin'i annus pärast kilpnäärme eemaldamist.

Tere.
Novembris 2019 eemaldati kilpnääre kuna sõlmede suurenemise tõttu oli tekkinud ületalitus.
Elan Soomes, siin on edaspidi annust määranud erinevad arstid, kes saadavad sõnumi.
Lõikuse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Viimaste analüüside alusel on Teil kilpnäärme ületalitlusest saanud mõõdukas alatalitlus. Kui on naasnud varasemad vaevused, võib seda ehk teatud määral seostada L-türoksiini esialgse üleannustamisega, ...

Loe edasi

Kilpnäärme proovid

Tere,

Kirjutan, sest sünnitasin 35. nädalal enneagse lapse, kuna raseduse ajal tekkis hepatogestoos. Eelmisel nädalal pöördusin arstile, kuna tundsin, et keha on nõrk (lisaks higistamine, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on tõepoolest kilpnäärme ületalitlusega - mõõdukaga küll, kuid siiski selgelt ületalitlusega. Suure tõenäosusega on nõrkus ja higistamine sellega seotud. Kõrge antikehade tiiter näitab, ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Minul avastati kilpnäärme ületalitlus peale sünnitust. Näitaajad on S,P-TR IgG 7,63, S,PTPO IgG 19,49 ja S,P fT3 19,74 ning S,P-TSH 0,005. Arst ütleb, et see on üsna tõsine ületalitlus. On ka see nii? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ületalitlus on tõsine. Enesetunde normaliseerumine võtab aega, ravi kestab 6-12 kuud. 4-5 nädalat peale ravi alustamist tuleb teha korduv hormoonanalüüs ja siis on näha kui oluliselt näitajad ...

Loe edasi

Kõrvalkilpnäärme haigus

Sisearst tegi bariaatrilisele operatsioonile minekuks vereproovid ja esines kõrvalekaldeid: Vitamiin D (S-VitD) 23,2; Parathormoon (S-PTH) 9,89; Kaltsium (S-iCa) 1,51; Kaltsium (S-Ca) 2,78. sonograafia ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegelikult tuleb Teil minna hoopis endokrinoloogi vastuvõtule, sest vajate lisauuringuid. Ravi pole tingimata vajalik, võite jääda ka aastateks lihtsalt jälgimisele. Kui kõrvalkilpnäärmes siiski ...

Loe edasi

Glükoosi taluvuse test P-GTT

Tegin glükoosi taluvuse testi (suukaudne) plasmast, enne glükoosi manustamist (0t), tulemus 5,06, 2 tunni pärast 4,06
S-TSH tulemus 2,89
S-Fol tulemus 3,55
Kuidas toimida edasi?
Ette ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suukaudse glükoosi taluvuse testi tulemus on täiesti normipärane. Suhkurtõbe Te ei põe. Ka kilpnäärmehormoonid on korras.
Foolhappe väärtus on madalavõitu, kuid teadmata analüüsi teinud ...

Loe edasi

Kas saaks selgitada analüüside vastust?

Tere taas,
tänan vastuse eest, sain nats järjekordselt targemaks. Arvasin kogu aeg, et mul on alatalitlus, kuna mingid näitajad olid nii madalad ning kui sai küsitud, mis ta mul on, siis öeldi, et ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kliiniline vereanalüüs on korras. Hormoonanalüüsides on võrreldes varasemaga oluline paranemine. Tiotiili annuse vähendamine arsti poolt oli kõigiti asjakohane. Ka ületalitlusest tingitud vaevused ...

Loe edasi

hüperparatüreoos

Tere! Minu diagnoosiks on täpsustamata hüperparatüreoos, mida see haigus endast kujutab? Analüüsid on kaltsitoniin 0,09 ning PTH 8,4. Milliseid vaevusi see haigus põhjustab ning kas seda pole võimalik ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hüperparatüreoos tähendab kõrvalkilpnäärme ületalitlust, mis põhjustab kaltsiumi taseme tõusu veres. Hüperparatüreoosi põhjuseks on enamasti kõrvalkilpnäärme healoomuline kasvaja (adenoom). ...

Loe edasi

kõrvalkilpnääre

Mul on PTH normist kõrgem (9, 71). Kõrvalkilpnäärme ületalituse puhul on kaltsiumi sisaldus veres niigi normist kõrgem, kas sellisel juhul on ikka vajalik või soovitav võtta kaltsiumipreparaate?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrvalkilpnäärme hormooni taseme tõus on Teiel suhteliselt tagasihoidlik. Teie kirjast ei selgu, milline oli samal ajal kaltsiumi sisaldus veres. Võimalik, et Teil oli see normis või isegi ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere!
Raseduse 32 nädalal avastasin kaelal muna.Analüüsid olid p/s 5,27;v/s27,72ml;sõlm 2cm.
Siis kästi mul tagasi tulla kahe kuu jooksul peale sünnitust.Nii ma tegin ja analüüsid näitasid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui on tegemist halvaloomulise kasvajaga, on probleem tõsine ja kasvaja väljaravimiseks tuleb kasutada kõiki võimalikke abinõusid (operatsioon, peale operatsiooni radiojoodravi jne). Siiski ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: