Thyroxin'i annus pärast kilpnäärme eemaldamist. 30.03.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.
Novembris 2019 eemaldati kilpnääre kuna sõlmede suurenemise tõttu oli tekkinud ületalitus.
Elan Soomes, siin on edaspidi annust määranud erinevad arstid, kes saadavad sõnumi.
Lõikuse järgselt määras kirurg Thyroxini annuse 125 mg.
29.11 analüüs: P -T4-V 22 pmol/l, P -TSH 0.01 mU/l, - soovitus oli jätkata Thyroxini võtmist 100mg päevas.
20.01 analüüsi näitajad :P-T4-V 30 pmol/l, P -TSH 0.01 mU/l- uus soovitus jätkata võtmist 2x nädalas 50 mg Thyroxini.
3.03 analüüs näitas: P-T4-V 9,4 pmol/l , P -TSH 9.35 mU/l- arst määras jätkata 1x nädalas 50 mg ja 6 x nädalas 100mg Thyroxini.

Enne operatsiooni võtsin Tyrazol 'i siis läks korda sooletegevus ja kadus higistamine. Pärast operatsiooni tuli tagasi higistamine ja vahepeal on ka kõhulahtisus ja uneprobleemid.
Sooviksin teada teie arvamust miks on vere näitajad nii suure kõikumisega ja miks mul ületalitusele omased sümptomid on tagasi tulnud.
Kas vereanalüüsi ei võiks tihedamini teha, et saaks mulle sobiva asendushormooni annuse paika?
Kas viimane annuse soovitus on viimase analüüsi põhjal OK.

P.S.
Operatsiooni järgselt määrati ka Kalcipos - D 500 mg/10mikrog 1 tabl 2 x päevas.
Kas seda annust ei peaks nüüd 4 kuud hiljem muutma?
Vereanalüüs:
29.11.2019 S-Ca-Ion 1,19 mmol/l/pH7,4; S-Ca-IonA 1,17 mmol/l; S-pH 7,44
Tänan.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Viimaste analüüside alusel on Teil kilpnäärme ületalitlusest saanud mõõdukas alatalitlus. Kui on naasnud varasemad vaevused, võib seda ehk teatud määral seostada L-türoksiini esialgse üleannustamisega, kuid praeguseks peaksid kõik tõepoolest hüpertüreoosist tingitud vaevused olema möödunud. Kui mõni vaevus püsib, ei olnud selle põhjuseks ületalitlus. Kõhulahtisusel ja unehäiretel on ka palju teisi võimalikke põhjuseid.
03.03 tehtud analüüside alusel on arsti viimane soovitus adekvaatne. Võimalik, et edaspidi võite võtta ka lihtsalt 100 mcg L-türoksiini iga päev. Liiga sageli pole hormoonanalüüse mõtet teha, sest TSH muutub peale ravi korrigeerimist väga aeglaselt - ravi muutuse mõju toob kaasa TSH muutumise paar kuu jooksul. Nii ongi mõtet analüüse teha 2-3-kuulise intervalliga, mitte sagedamini.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

L - Thyroxin

Võtan L - Thyroxin'i 150 mikrogrammi päevas.
Umbes kuu aega tagasi sai tehtud analüüsid, S - TSH - 25,85
Nüüd aga küsimused: Millest võib olla tingitud selline tõus?
...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mitte, et L-türoksiin pole aidanud, vaid ravimi annus pole piisav olnud. L-türoksiini annusel pole ülemist piiri, võtta tuleb nii palju, kui vaja, et analüüsid korras oleksid. Kui 150 mcg ...

Loe edasi

Kilpnäärme lõikus

Tere!
Olen käinud seoses struumaga kontrollil ca 6 aastat. Viimase korral selgus, et parem sagar on oluliselt suurenenud. Sooviksingi küsida Teie arvamust, et kas lõikusega on väga kiire või võib ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme parem sagar on oluliselt suurenenud ja operatsioonile on soovitav minna (kui sel aastal ei lähe, tuleb minna järgmisel). Tõenäoliselt on plaanis eemaldada kilpnäärme parem sagar ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja dieediga saavutatud kaalulangus

Tere
Mul on diagnoositud kilpnäärme alatalitlus ja võtan 50 mikrogrammi L-THYROXIN'i päevas. Vähendasin oma menüüs süsivesikuid ja võtsin kaalust alla üle 10kg ning nüüd olen enam-vähem normaalkaalus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui saate kilpnäärme alatalitluse tõttu asendusravi, on kord aastas hormoonanalüüside tegemine igati asjakohane. Soovitan pöörduda selles asjas oma perearsti poole.
L-türoksiini annus ...

Loe edasi

L-thyroxin'i soodustus

Tere!
Minu emal on tekkinud probleem, mis seisneb selles, et tema perearst kirjutatab välja L-thyroxin'i soodustusega vaid 50 protsendi, kuid:
1. Tal on kilpnäärme alatalitlus ( diagnoos E03 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Peaksite oma küsimuse esitama Teie ema perearstile. Kui Teie emal on diagnoositud kilpnäärme alatalitlus, on perearstil õigus väljastada L-türoksiini retsepti 100%-lise soodustusega.
...

Loe edasi

kilpnääre ja rasedus

Tere. Olen 34 aastane ja mõned aastas tagasi otsustanud lapse saada kuid tulutult. Kuna uuringute järgi on kõik OK soovitati kannatlik olla. Pool aastat tagasi avastati kilpnäärme suurenemine ja praeguseks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme suurenemine on üks asi, talitlushäired teine asi. Suurusega kilpnääre viljatust põhjustada ei saa. Kui aga suurenemisele kaasnes alatalitlus, võis see tõepoolest mõju avaldada. ...

Loe edasi

TSH tase

Püüan nüüd juba kolmandat aastat pärast kilpnäärme eemaldamist oma TSH-d normis hoida, tavaline kogus on 125, aga suvel ja ka lõunamaareiside ajal olen võtnud huupi vähem. Selle sügise proov näitas 0,4. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Türoksiinasendusravi pole pooltki nii problemaatiline kui Teile tundub. Kui adekvaatne asendusravi annus (Teil 125 mcg päevas) on teada, võib seda julgelt pidevalt võtta, nii suvel kui talvel, ...

Loe edasi

kilpnäärme rohust

Tere!
L-Thyroxini tuleb võtta hommikul enne sööki, tühja kõhuga. Kuidas toimib L-Thyroxin, kui ma panen ta hoopis keele alla, mitte ei neela alla? Seda õpetas mulle üks vana tohter, kellel ka endal ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei ole kuulnud ühestki uuringust, kus võrreldaks L-türoksiini imendumist suu limaskestalt ja mao-sooletraktist. Arvan siiski, et ka suu limaskestalt ravim imendub, kuid toime on ikka ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Tere,
seoses suurte sõlmedega minul eemaldatakse kilpnääre täielikult. Mul on plaanis sünnitada last. Kas võib juhtuda nii, et seoses alatalitusega, mis tekib minul seoses kilpnäärme eemaldamisega, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei või. Peale kilpnäärme eemaldamist alustate koheselt asendusraviga ja Teie hormoonanalüüsid peaksid vaatamata lõikusele kogu aeg normis püsima. Ka raseduse ajal peaksite kindlasti asendusravi ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere,
kas pärast kilpnäärme täieliku eemaldamist on võimalik saada lapsi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Peale kilpnäärme eemaldamist on vajalik pidevalt võtta sünteetilist kilpnäärmehormooni L-türoksiini piisavas annuses, et säilitada normaalne kilpnäärmehormoonide tase organismis. Asendusravi ...

Loe edasi

hüpotüreoidism?

Tere!
Olen 20-aastane noormees. Mind saadeti haiglasse kõrgenenud vererõhu põhjuseid uurima (endokrinoloogia osakond). Kõikvõimalikud näitajad olid ideaalses korras, välja arvatud türeotropiin (TSH) ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie poolt kirjeldatud analüüside põhjal (TSH ja TPO-AK) on Teile pandud diagnoos ja määratud ravi täiesti õiged. Soovitan soojalt L-türoksiini võtta, et kilpnäärme alatalitluse sümptomeid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: