PCOS ja insuliinresistentsus 17.07.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Sain endale hiljuti PCOS ja insuliinresistentsuse diagnoosi. Minu esmased kaebused algasid mitu aastat tagasi, kui lõi välja akne, mis mind varem vaevanud ei ole. Toitumine oli tervislik, tegin trenni ja olen alati olnud hoolas nahahoolduses. Seetõttu pöördusin günekoloogi juurde ja senised Yasminelled vahetati Dianede vastu. Ka Dianet kasutades akne ei kadunud ja tõusis hoopis vererõhk (selleks on ka soodumus, olen võtnud varasemalt Nebileti, mis perearstiga kokkuleppel sai lõpetatud ning Dianedega vererõhutõusu ajal kasutusel ei olnud). Otsustasin pillidega mitte jätkata (lõpp 2019 a juulis) just selle kõrvaltoime tõttu. Pärast pillide lõpetamist oli tsükkel regulaarne ca 3 kuu jooksul kuni 2019 a lõpuni, misjärel hakkasid tekkima 2-3 kuulised vahed menseste vahel. Pillide võtmise ajal oli menses regulaarne. Pöördusin uuesti günekoloogile ning mind otsustati uurida PCOS osas ning tehti ka glükoositaluvustest. Esmalt tehtud ultraheli põhjal paistis kõik korras olevat ja ka pärast günekoloogi juures käimist tuli menses. Praeguseks on neid olnud käesoleva aasta jooksul kaks - veebruaris ja juunis. Glükoositaluvustestist ilmnes, et kuigi veresuhkrud püsisid igati normipiires ka GTT ajal, siis insuliini kogused (kui sain õigesti aru) olid üli suured. Seetõttu kirjutati välja sisehaigustearsti poolt (kes minuga isiklikult tegelenud ei ole vaid vaatas ainult üle GTT tulemused ja pani diagnoosi ja ravi) Metformin 500mgx2, mida aga talun halvasti. Sain ravimit tarvitada vaevu nädala. Esinesid erinevad seedehäired ja lisaks tohutu unisus ja jõuetus. Samuti iiveldas pidevalt, ühel korral ka oksendasin. Aeg-ajalt tulid külmavärinad ja külm higi. Enesetunne oli kergelt öeldes kehv. Praeguseks pole 2 päeva ravimit tarvitanud, enesetunne on tavapärane ja kaebused taandusid. Ka günekoloogiga jäi kokkulepe, et kui Metformin ei sobi, siis ei võta. Uus aeg on aga alles septembris, et midagi välja mõelda. Kas on võimalus, et Metformin ei hakkagi sobima ja tõmbab alla minu veresuhkru väärtusi (mis ilma ravimita on tegelikult ju normis), mistõttu tunnengi end halvasti? Kas oleks veel mingeid lahendusi, mis aitaksid insuliininäitusid normi piires hoida ilma veresuhkrut mõjutamata?
Olen akne tõttu ka nahaarsti vaateväljas, kasutan doksütsükliini 100mgx1 ja nahale määritavaid kreeme. Lisaks siis günekoloogilt Yasminelled uuesti ning Metformin 500mgx2. Kas on võimalik, et hoopis ravimid kokku tekitavad kehva enesetunde? Yasminelle ja doksütsükliini tarvitamisel enesetunne tavapärane.
Lisan, et kehakaalu on käesolevalt rohkem kui olla võiks (pikkus 174 cm, kaal 103 kg). Kui probleemid algasid, olin kergem ja paar aastat tagasi akne alguses lausa 24kg kergem (siis sai lõpetatud ka Nebilet). Langetasin eelnevalt omal käel kaalu toitumiskava abil, kuid kuna lasin end käest, siis on praeguseks ca 2 aasta jooksul see tagasi kogunenud. Praegu uuesti langetada püüdes ei liigu kaal praktiliselt üldse või väga-väga vähe. Mulle paistab, et kõik probleemid on kinni kusagil hormoonides (ka meessuguhormoon oli analüüsides tõusnud), aga ma ei oska end aidata või otsida abi, mis minu enesetunnet halvaks ei muuda. Hirm on Metformini mitte tarvitada, sest saan aru, et on risk II tüübi diabeebi tekkeks. Kas tuleks veel lisaks pöörduda ka endokrinoloogi vastuvõtule?

Suur aitäh vastuse eest!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teil on tõenäoliselt kaks omavahel seotud terviseprobleemi - PCOS ja rasvumine. Koos tekitavad need Teile mitmeid vaevusi - ebaregulaarne menstruaaltsükkel, akne, vererõhu tõus. PCOS-iga tegeleb ja neid patsiente jälgib Eestis enamasti günekoloog, rasvumisega pigem perearst. PCOS-i puhul toodetakse munasarjades ülemäärases koguses meessuguhormooni, mis soodustab akne teket ja liigset karvakasvu. PCOS-ist tingitud tsüklihäirete puhul on tavapärane soovitus kasutada hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid (Yasminelle, Diane), need hoiavad tsükli regulaarsena ja muudavad nais- ja meessuguhormoonide vahekorda organismis naissuguhormoonide kasuks, mis pikemas perspektiivis mõjub soodsalt ka nahale. Kehakaalu langetamisel beebipillid Teid ei aita, sellega tuleb eraldi tegeleda. Teada on, et nii PCOS kui rasvumine on seotud insuliinresistentsusega ja suurenenud diabeediriskiga. Mõningates uuringutes on metformiin aidanud insuliinresistentsust vähendada ja parandada PCOS-iga patsientide viljakusnäitajaid. Samas ei aita see ravim, eriti väikeses annuses, kehakaalu langetada ja kui kõrvaltoimed enesetunnet oluliselt halvendavad, pole vaja ennast seda rohtu võtma sundida. Olete noor inimene ja kaaluga järjepidevalt tegeledes saavutate kindlasti edu - negatiivne energiabilanss tuleb paika saada ja sellest ka piisava järjekindlusega kinni hoida (vähemalt 1-2 aastat, aga tegelikult pigem kogu elu). Retseptiravimitest on apteekides saadaval Xenical, mis takistab rasva imendumist sooles ja Mysimba, millel on tsentraalne isu vähendav toime. Ravimite efektiivsus pole kuigi kõrge, kuid koostöös perearstiga võite neid proovida. Nii PCOS kui rasvumine on päriliku tagapõhjaga kroonilised seisundid ja päriselt nendest vabaneda pole kahjuks võimalik, pigem on eesmärgiks nendega seotud terviseriske maandada ja olukorda kontrolli all hoides säilitada hea enesetunne.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

pcos ja metforal

Tere,

Mul diagnoositi mõni aeg tagasi pcos. Olen 27 aastane. Kaal 56kg, pikkus 164m. Määrati raviks Metforal 850mg 1 tab. päevas. Olen seda võtnud nüüd u kuu ja minu enesetunne kisub kehvemaks. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Metformiini kõrvaltoimeteks on kõhugaaside tekitamine, mille mõjul võib tekkida ka kõhupuhitus. Tavaliselt kaasneb pigem kõhulahtisus kui kinnisus. Sagedast urineerimist ega põietalitlushäireid ...

Loe edasi

insuliini mõju

Paar aastat tagasi diagnoositi minul 2.astme diabeet.Algul tabletid GLIBENESE ja METFORMIIN.Siis lisandus insuliin LANTUS.Et veresuhkrut normis hoida soovitas arst suurendada vajadusel annust.Nüüd olen ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Glibinese GITS, metformiin ja Lantus on asjakohased ravimid, kuid olete ära unustanud dieedi ja kehakaalu langetamise. Kui suudaksite kaalus 10kg alla võtta, paraneksid veresuhkrud kindla ...

Loe edasi

veresuhkur!

Tere Dr. Ambos!
Olen Kadri Dr. Maie Väli soovitusel kirjutan teile.
Kuna ma elan nüüd Tallinnas, siis on keeruline Tartus arstil käia.
Probleem on selline, et dets 2006 avastas Dr. Väli, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Olete väga tubli, et oma ülekaalulisusega nii hästi toime tulete. Ülekaaluga käib enamasti kaasas ka insuliinresistentsus ja normaalse veresuhkru säilitamiseks suureneb organismis insuliini ...

Loe edasi

insuliini resisdentsus

Tere.

Minu isa on aastaid süstinud insuliini. Viimasel ajal on ta sunnitud pidevalt koguseid tõstma vaatamata rangele dieedile. Arsti sõnul on tegemist isuliini residentsusega ja insuliini ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Insuliini annustamine toimub tõepoolest põhimõttel "nii palju kui tarvis" ja annuse ülempiiri ei eksisteeri. Normist kõrgem veresuhkur kahjustab organismi oluliselt rohkem kui ülehulgas insuliin ...

Loe edasi

insuliini resistentsus?

Sain selle diagnoosi mõni aeg tagasi,mida see õieti tähendab ja kas mind ootab kindlasti ees diabeet?Tänades Anne.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Insuliinresistentsus pole haigus, vaid kudede pärilikult või elupuhuselt omandatud iseärasus. Kudede tundlikkus insuliinile on vähenenud ja veresuhkru normis hoidmiseks tuleb kõhunäärmel toota ...

Loe edasi

suhkruhaigus

Tere ! Pideva näljatunde ja käte värisemise nähtudega saatis perarst mind endokrinoloogi vastuvõtule.tehti uuringud ja tulemus 4,1-6,4-6,1.Praegu diabeeti ei diagnoositud.Kuna olen viimase aasta jooksul ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie gükoosikoormustest andis normaalse vastuse ja suhkurtõbe Teil ei ole. Tõenäoliselt olete ülekaaluline, võib-olla on kõrge kolesterool ja vererõhk. Sellistel patsientidel on tegemist nn. ...

Loe edasi

iiveldus

Tere!

Olen 30 aastat vana naine, normkaalus (BMI=23), tsükkel on enam-vähem regulaarne (kuid pole alati nii olnud). Mul on diagnoositud pcos, millega seostatakse tänapäeval ju insuliinresistentsust. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
PCOS on tõesti seotud insuliinresistentsusega ja selle sündroomiga naistel on suur risk haigestuda 2. tüüpi suhkurtõppe. Tavaliselt siiski nii varakult (30-aastaselt) 2. tüüpi suhkurtõbi ei ...

Loe edasi

insuliinresistentsus

Tere!

Alguse sai asi sellest, et mul diagnoositi PCOS. Seejärel olen ise teinud uurimusi selle seisundi tagapõhjast, mida sellega teha annab jne. Teadsin oma "suhkruprobleemist" varem kui ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt olete insuliinresistentne kui Teil on diagnoositud PCOS ja olete lisaks veel ülekaaluline. Kahjuks on insuliinresistentsust kliinilises tavapraktikas võimatu mõõta. Polütsüstiliste ...

Loe edasi

endokrinoloogia PCOS

Tere,

mul on PCOS. olen seni tsüklit reguleerinud Diane-35 anti-beebi tablettidega (kokku 7 aastat). Jätsin tablettide võtmise pool aastat tagasi järgi, peale 3-kuulist pausi on olnud 3 tsüklit ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Polütsüstiliste ovaariumide sündroom (PCOS) on tegelikult üsna sage, erinevatel andmetel on selline probleem 6-10% fertiilses eas naistest. PCOS-ile spetsialiseerunud arste Eestis ei ole. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: