Annus 05.09.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere Dr. Anu Ambos

Küsimus on annuste kohta mida arst kirjutas mulle.
Kirjeldan natuke minu haiguselugu. Aastal 2013 minule pandi diagnoos AUTOIMMUUNNE TÜR[E]OIDIIT. Analüüside tulemused olid : TSH 8,76, FT4 -- 21,70 Poole aastaga sain korda ning analüüsid olid normis ilma tabletideta. Suvest 2014 oli ravipaus , mais 2015 retsidiiv. Arts määras 06.10.2015 proovid RAVI: 1) TIOTIL 50 mg x 2 korda päevas 2) L-THYROXIN 50 mcg x 1 kord hommikul *08.10.2015: *Immuunuuringud 06.10.2015 TSH 0.01, FT4 17.36 pmol/l, FT3 13.36 pmol/. Kuuaja pärast oli kontroll ning tulemused *Immuunuuringud 06.11.2015 TSH 0.01 mU/l [norm 0.40 - 4.00] 06.11.2015 FT4 17.36 pmol/l [norm 11.5 - 22.7] 06.11.2015 : FT3 13.36 pmol/l [norm 3.5 - 6.5], tundsin end väga halvasti, asrt ütles et ta eksis ära ravimitega ning määras ainult TIOTIL 100 mg x 2 korda päevas. Peale seda käisin kontrollis pidevalt ning kõik oli enam vähem ja ravimine kestab siiamaani. Nüüd Ravi juunist 2018: Thyrozol 10 mg / päeva. Analüüsid 29.08.2018 TSH 4.33 mU/l [norm 0.40 - 4.00] 29.08.2018 16:07: FT4 8.97 pmol/l [norm 11.5 - 22.7] Ravi: 1) Thyrozol 10 mg / päevas 2) L-Thyroxin 50 mcg x 1 kord päevas. Kuna kolm aastat tagasi mul läks halvemaks enesetunne L-Thyroxin ravimiga siis küsin Teie käes nõu kas on tarvis võtta seda teist ravimit või on mõistlikum võtta Thyrosoli 5 mg/päevas.
Infoks ka, et augustis 2017 sündis laps ning kaks nädalt tagasi lõpetasin imetamist.

Lugupidamisega

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Raske on Teile soovitusi jagada. Kui iga kuu on võimalik käia endokrinoloogi juures ja analüüse anda, võiks ehk tõepoolest ainult thyrozoliga läbi ajada. Kahest ravimist koosnevat nn. blokeeri ja asenda skeemi kasutame tavaliselt nende patsientide puhul, kes iga kuu mingil põhjusel analüüse anda ei saa (on merel, välismaal vms.) või kes ei talu ka tagasihoidlikku kilpnäärme alatalitlust. Kui Teid raviti ka raseduse ajal, võis ka see olla argumendiks iga hinna eest hüpotüreoosi vältida. Teile toimib türeostaatikum kiiresti ja tugevalt, seetõttu liiguvad hormoonid juba lühikese ravikuuri järel alatalitluse suunas ning L-türoksiini lisamisega on lihtsalt püütud Teie olukord stabiilsemaks muuta ja näitajate suuri kõikumisi vältida. Tuleb asja oma raviarstiga arutada. Kui Te rinnaga enam ei toida ja rasedusest hoidute ning regulaarselt kontrollil käite, ei ole ravi käigus tekkida võiv vähene alatalitlus Teile kuigivõrd ohtlik ja ehk saab raviskeemi lihtsustada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Tere! K
Kas saab võtta vereanalüüsi kilpnäärme kohta õigeks kui
kell 8 võtta L-Thyroxini ja 9.30 võetakse analüüs.
Analüüsi tulemuseksTSH 1,59 mU/l
Küsin kuna kardioloogil kahtlus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme hormoonanalüüsi tulemus ei sõltu hommikusest L-türoksiini võtmisest. L-türoksiin on pika poolestusajaga ravim ja vahetult enne vereproovi võetud annus proovi tulemust ei mõjuta. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus ja ravimi kogus

Tere! Olen teinud kolm korda vereanalüüsi TSH määramiseks. Juunis oli TSH 5,47. Oktoobris 4,04 ja detsembris 6,67. Perearst määras detsembris ravimi L-Thyroxin 50 mikrogrammi. Kas see annus ei ole liiga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei, see annus ei ole liiga suur - see on täiskasvanute puhul minimaalne efektiivne annus.
Kui olete L-türoksiini 3-4 kuud võtnud, võiks teha kontrollanalüüsi ja määrata TSH kõrval ka ...

Loe edasi

Pärast kilpnäärme lõikust

Tere. Kilpnääre eemaldati 6.nov. 29.nov vereproov: P -T4-V 22 pmol/l; P-TSH 0.01 mU/l. Tarvitan Thyroxin'i 125microg x 1
TSH näitaja oli sama ka enne operatsiooni, seepärast tekkis küsimus, et kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüsid viitavad sellele, et ehk on L-türoksiini annus liiga suur. Võib-olla piisaks 100 mcg-st päevas.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnäärme

Kui TSH-analüüsi näit on 4, 14, milline peab L-thyroxini annus olema?
1,5 aastat tagasi tehtud operatsioon - mittetoksiline struuma (parempoolne). Võttan 1 tablett (50 mkg) päevas

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 4,14 mIU/L on kas normi piires (kui vastava labori normi ülempiir on 4,2 miU/l) või veidi üle normi (kui vastava labori TSH normi ülempiir on 4,0 mIU/l). Tavaliselt soovitatakse naistel ...

Loe edasi

L-thyroxini annus raseduse ajal

Tere. Olen 12. nädalat rase. Mul on kilpnäärme alatalitlus. Enne rasedust võtsin 100 mg L-thyroxini ja TSH oli 31. juuli 1,73. Raseduse 6 nädalal 9.10 mõõtsin TSH. See oli 4,963. Arst tõstis mu doosi 125mg.-le. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
FT4 on praegu korras. L-türoksiini annus võib hetkel samaks jääda.
Korduv kontroll 1-2 kuu möödudes.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Rasedus

Tere
Rasedus on olnud 4 nädalat, käisin perearsti juures, et teha TSH vereproov, vastuse sain täna, kui helistasin arstile, ütles et TSH 1,36
Arst küsis kuidas ma end tunnen, enesetunne on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärmehormoonide sisaldus Teie veres on piisav ja 1,5 tabletti L-türoksiini Teile sobiv annus ka raseduse ajal. Jätkake sama annusega.
Tervitades,
...

Loe edasi

haige süda

Tere! Mul on selline küsimus, kas L-thyroxyn võib põhjustada keha temperatuuri tõusu?
Kas ning miks on 25 kõige väiksem annus, millega kilpnäärme alatalitust ravitakse. Mul on süda haige. Järgin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitluse puhul ei ravi L-türoksiin tegelikult midagi. Tegemist on lihtsalt patsiendi enda organismis puuduva kilpnäärmehormooni asendamisega sünteetilise hormooniga. Asendusravi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: