Kilpnääre? 27.06.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Nimelt on tunne et mingi tükk või miskit on nagu kurgus mis ei kao kuhugi. Vahest on vähem tunda vahest rohkem. Selili lamades on isegi nagu raske hingata. Kaalutõus on ka märgatav kuigi söön ma täiesti tavaliselt, paar korda päevas. Peres on emal kilpnäärmega probleeme olnud ja nüüdseks on tal see täielikult eemaldatud. Võib see olla kilpnäärme suurenemisega seotud?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Soovitan pöörduda oma perearsti poole ja viidates emal esinenud kilpnäärmehaigusele paluda ka Teil endal kilpnääret kontrollida (vereproov + ultraheliuuring). Siis saab ka selgeks, kas probleemi on või ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Pressiv tunne kurgu piirkonnas

Tere!

Probleem selles, et olen olnud pikalt depressioonis, nüüdseks on see hakanud vaikselt taanduma, kuid on säilinud imelikud sümptomid, nimelt arvuti taga olles
hakkab kõri piirkonnas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Igaks juhuks võib kilpnäärme ultraheliuuringu ju teha, kuid korras hormoonanalüüs näitab kilpnäärme normaalset talitlust ja seega ei saa kilpnääre olla nõrkuse, väsimuse ja kaalulanguse põhjuseks. ...

Loe edasi

Millal on kilpnäärme probleemid?

Tere!

Kas kilpnäärme olukorda võiks ka profülaktilises mõttes lasta kontrollida, teha näiteks analüüsid, et saada teada, kas kõik on korras või pole seda mõtet teha? Ma ei ole seda oma perearstilt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan pöörduda oma perearsti poole, kes teeb esmased hormoonanalüüsid (TSH), katsub kaela ja kui leiab seal midagi kahtlast, ordineerib ka kilpnäärme ultraheliuuringu. Kui ilmneb midagi ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere!
Mul avastati vereanalüüsi käigus, et kilpnäärme näidud on piiripeal (alatalitluse). Samas on mul ka paljud alatalitluse sümptomid: külmatunne, väsimus, menstr. tsükli häired, kuiv nahk, hingamisraskused. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie näidud on "piiri peal", siis Teil tegelikult ikka kilpnäärme alatalitlust ei ole. "Piiripealsed" näidud ei põhjusta ka mingeid vaevusi. Soovitan hoopis 1 aasta möödudes igaks juhuks ...

Loe edasi

Kas TSH näit võib ühel päeval olla madalam ja teisel päeval jällegi kõrgem?

Läksin pereasti juurde kindla eesmärgiga kontrollida oma kilpnääret, kuna leidsin internetist alatalitluse kohta enda kohta käivat infot.
Suur oli minu pettumus, kui sain teada, et TSH on 2,771 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kas olite tõepoolest pettunud, kui selgus, et Teie kilpnäärme talitlus on normis ?! Kilpnääre ei ole tõepoolest Teie hädade põhjuseks.
Soovitan alustada kaalu langetamisest. 110kg on ...

Loe edasi

Suurenenud kilpnääre

Tere!
Olen 33-aastane naisterahvas. Minu mureks on suurenenud kilpnääre. Vastavalt ultrahelile parem sagar 2,4x2,8x6,8 cm (22,8 ml) ja vasak sagar 3,8x4,8x8,0 cm (73 ml). Paremas sagaras on kaks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ainus lahendus Teie probleemile on tõepoolest kilpnäärme operatiivne eemaldamine. Ükski tablett kilpnääret väiksemaks teha ei suuda. Kuna tegemist ei ole pahaloomulise haigusega, tehakse lõikus ...

Loe edasi

Sõlmed kilpnäärmes

Tere!
Pöördun Teie poole täiendava info saamiseks.
2007.aastal leiti kilpnäärme mõlemas sagaras mikrotsüstid diam. 2-3mm ja paremas sagaras alaosas kajavaene sõlm (5*8mm).
Eelmisel nädalal ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teile tehtud uuringute minupoolne tõlgendus on järgmine:
1. Hormoonanalüüs korras.
2. TPO tiiter madal (normis) - autoimmuunset kilpnäärmehaigust ei esine.
3. Kilpnäärme ultraheliuuringul ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus?

Tere.
Minul selline mure, et aastal 2005 kaalusin 67kg, kaks aastat hiljem ei millegi pärast oli minu kehakaal juba 96,8kg. Ei ole magusasööja, ei ole rase olnud. 2007 pöördusin eratreeneri juurde, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui isa poolt on perekonnas kilpnäärmehaigus, soovitan ka Teil tõepoolest kilpnääret kontrollida. Samas on ülekaalu probleem ca 50% eesti täiskasvanud elanikkonnast. Kindlasti ei ole neil ...

Loe edasi

Alatalitluse ravi

Olen saanud 2x kilpnäärme radiojoodravi ja võtan juba 10 aastat L-thyroxine. Viimased 2aastat ka liothyronini, kuna ainult l-thyroxine võtmine ei lahendanud (vähemalt minul) alatalitluse probleemi (TSH ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitluse asendusravi võib olla osteopeenia põhjuseks ainult juhul, kui tegemist on süstemaatilise üleannustamisega s.t. ravimtekkelise hüpertüreoosiga. Kui asendusravi foonil ...

Loe edasi

Tükk kurgus

Nädal tagasi hakkasin tundma kurgus tükitunnet. Selline, et tahaks alla neelata, aga ei lähe, aga üles ka ei tule. See tükk liigub kurgus. Kurk ei ole valus. Hommikuti on pea-aegu nagu kõik korras ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre ei põhjusta enamasti üleöö tekkivat tükitunnet. Igaks juhuks võib perearst, kui ta veel seda teinud ei ole, kilpnääret palpeerida (katsuda) ja kui kahtlus püsib, suunata Teid ultraheliuuringule. ...

Loe edasi

Kilpnäärme probleem

Tere,
Olen 19-aastane neiu ja minu kilpnääret jälgitakse juba vähemalt kolm aastat, kuna märgata oli kilpnäärme suurenemist. Vereproovid ja ultraheli on näidanud, et põletikku ei ole ja esineb küll ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärmehaigused tavaliselt palavikku ei põhjusta v.a. alaäge põletik, mis tekib peale hingamisteede viirusnakkust ja kulgeb palaviku ja kilpnäärmevaluga. Tavaliselt on sel juhul põletikunäitajad ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: