Kroonilise türeoidiidi vaegused 31.08.13 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Milliste vaegustega pean arvestama, kui mul on krooniline türeoidiit (kilpnäärme alatalitlus) ja kas pikemaajalise (perearsti vea tõttu) L-Thyroxin i üleannuse (150 mikrogrammi ettenähtud 75 asemel) tarbimise järel on rinnus tekkinud valulikkus mööduv nähe?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Krooniline autoimmuunne türeoidiit ei põhjusta iseenesest mingeid vaevusi. Kui türeoidiidi tõttu on kujunenud kilpnäärme alatalitlus, põhjustab see unisust, külmatunnet, turseid, südametegevuse aeglustumist, naha kuivust. Need vaevused peaksid asendusraviga taanduma. Asendusravi (sünteetiline kilpnäärmehormoon) ülesanne on hoida Teie kilpnäärmehormoonide tase jätkuvalt normis. Pikemaajalise üleannustamise puhul võib kujuneda ravitekkeline ületalitlus, mis kiirendab südame tööd, suurendab higistamist, tekitab unehäireid. Mingeid valusid kilpnäärme talitlushäired otseselt ei põhjusta. Kuna kilpnäärmehormoon suurendab südamelihase hapnikuvajadust, võib see südameisheemiatõve esinemisel põhjustada stenokardiat. Igaks juhuks võiks mõelda südame koormuskatsu tegemisele.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Türeoidperoksüdaasi vastased antikehad

Tere!
Palun nõu. Nimelt käisin Synlabis andmas kilpnäärme vereproove. Ainuke, mis oli normist väljas oli türeoidperoksüdaasi vastased antikehad (lisan manusena). Kas vajaksin arstlikku ülevaatust ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie hormoonanalüüsid on normis ja ravi Te ei vaja. Türeoidperoksüdaasi vastased antikehad on kroonilise autoimmuunse türeoidiidi markeriks ja kinnitavad lihtsalt seda diagnoosi. Need on ja ...

Loe edasi

Kilpnäärme ultraheli

Tere. Palun teie arvamust tulemustest.
TSH 4.8
Kirjeldus: Kilpnäärme struktuur ebaühtlane, ebakorrapäraste kajavaeste ja kajarikaste aladega, vasaku sagara kaudaalses osas 5 mm läbimõõduga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tulemused on tüüpilised kroonilise autoimmuunse türeoidiidi kohta. Ultraheliuuringul on kilpnääre normisuurune. 5mm läbimõõduga sõlmeke kliinilist tähendust ei oma, seda punkteerida pole vaja. ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere. Kas sellise diagnoosiga tohib päevitada, kui jah siis kas ajaline piirang on ka? Millest veel peaksin hoiduma või mida on soovitav teha?
Suur tänu

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kroonilise autoimmuunse türeoidiidi puhul on oluline, kas kilpnäärme talitlus on korras või on tekkinud talitlushäire (üle- või alatalitlus). Kuni kilpnäärme talitlus püsib normaalsena (nagu ...

Loe edasi

Kilpnääre ja seksuaalsus

Tere,

Olen kolmekümnendates naisterahvas. 2010 a diagnoositi mul türeoidiit. Nüüd paar kuud tagasi lisaks hüpertüreoidism. Kas need haigused võivad põhjustada vähest või täiesti puudulikku ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kroonilise autoimmuunse türeoidiidi puhul on kilpnäärme talitlus korras, siis türeoidiit kindlasti seksuaalsust ei mõjuta. Nii üle- kui alatalitlus võivad siiski seksihuvi mõnevõrra vähendada. ...

Loe edasi

Juuste väljalangemine

Tere


Minu mureks on juba mitme aasta jooksul juuste väljalangemine. Perearst saatis mu endokrinoloogi juurde ise, sest leidis, et kaelal on mingid munad. Ultraheli vaadates ütles endokrinoloog, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastan siis küsimustele:
1. Autoimmuunne türeoidiit ei ole juuste väljalangemise põhjuseks. Juuste väljalangemist võib põhjustada autoimmuunne agressioon karvanääpsu suhtes, kuid see ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus?

Tere.
Mure selline: minu analüüside näit oli selline TSH 75 mU/l ja FT4 5.16 pmol/l. Kas tegu on alatalitlusega või millegi hullemag? Need vist ületavad igasuguse norm. piirid. Mind paneb see väga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on kilpnäärme alatalitlusega, mis tõenäoliselt on põhjustatud kroonilise autoimmuunse türeoidiidi poolt. Tõenäoliselt hakkate saama asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga (L-türoksiin). ...

Loe edasi

Tpo Ak

Tere,
Tpo Ak näit on üle 1000. Muud näitajad kõiguvad, normi piiril.
Miks seda näitu mõõdetakse, kuigi Krooniline Autoimmuunne türeoidiit ravi ei vaja? Ja tundub, et see näit iseenesest mingit ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TPO tiitril on tähendust peamiselt ainult kroonilise türeoidiidi diagnoosimise hetkel. Edaspidi teda pidevalt kontrollida pole mõtet ja võib piirduda hormoonanalüüsidega.
Tervitades,
Loe edasi

?

Tere!

Perearst laskis teha vereanalüüsid.
TSH - 10, 700
TPO - Ak - 1000
Palun kas Te saaksite täpsemalt selgitada, mida see tähendab?


Lugupidamisega

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on kroonilise autoimmuunse türeoidiidi (kõrged TPO antikehad) ja sellest põhjustatud tagasihoidliku kilpnäärme alatalitlusega. Tõenäoliselt vajate asendusravi L-türoksiiniga (sünteetilise ...

Loe edasi

autoimmunne türeoidiit

tere,

palun öelge, milliseid vitamiine, mineraale ja loodustooteid soovitate kasutada krooniline autoimmunne türeoidiidi puhul, millised toetavad ja kaitsevad kilpnääret ning ühtlasi tugevdavad ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kroonilise autoimmuunse türeoidiidi puhul ei ole teaduspõhisel meditsiinil küll mingeid vitamiinide ega loodusravi soovitusi pakkuda. Ei aita ka jood, mida rahvameditsiinis kilpnäärmehaiguste ...

Loe edasi

Krooniline kilpnäärmepõletik+hormoonspiraal

Tere!
Olen 36.a. naine. Diagnoos pandi: krooniline kilpnäärmepõletik.
Sooviksin panna hormoonspiraali. Kas see mõjutaks ka edaspidist kilpnäärmeravi või on üldse vastunäidustatud?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kroonilise türeoidiidi s.t. kilpnäärmepõletiku puhul hormoonspiraali paigaldamine vastunäidustatud ei ole ja edasist kilpnäärme ravi see ei mõjuta.
Lugupidamisega,
...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: