Suhkruhaigus? 27.10.10 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Veenivere andmisel selgus, et veresuhkur on 6,9. Perearst ütles, et tegemist on suhkruhaigusega. Kehakaal on endine, joogijanu normaalne jne, enesetunne normaalne. Kas peaks igaksjuhuks tegema veel ühe vereanalüüsi?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Mitte kunagi ei diagnoosita suhkurtõbe üheainsa veresuhkru näidu alusel, lisaks ei täida Teie tulemus suhkurtõve diagnoosimise kriteeriumi, mis on tühjakõhu veresuhkur 7 ja enam mmol/l. Perearst teeb Teile nõutavad uuringud (korduv veresuhkru määramine, glükoosikoormuskats, glükeeritud hemoglobiin). Võimalik, et kuulute diabeedi riskigruppi (nn. prediabeet) ja Teil on juba mõnesugune süsivesikute ainevahetuse häire. Sel juhul nõustab perearst Teid dieedi, elustiili ja veresuhkrute edasise jälgimise osas.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kõrge veresuhkur

Tere!

Olen 32-aastane ja veresuhkur koguaeg normis olnud, kuid u pool aastat tagasi oli veresuhkur nii näpuotsast kui ka veenist kõrge, vastavalt 6,2 ja 6,5. Sai siis tehtud eelmisel aastal ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil ei ole suhkurtõbe, kuid on nn. tühjakõhu veresuhkru häire s.t. veresuhkur on normist mõõdukalt kõrgem just hommikul tühja kõhuga. Glükoosikoormusele reageerib Teie kõhunääre adekvaatselt.
Loe edasi

hormoonid ja rinnad

Tere,

pöördun Teie poole järgmise küsimusega. Olen 23aastane, kaalun 48-51kg (kaal kõigub pidevalt) ning 162 cm pikk. Olen naiseliku figuuriga (laiad puusad) kui välja arvata rinnad. Mul on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Naiste hormonaalse tasakaalu kõige paremaks indikaatoriks on menstruaaltsükkel. Kui tsükkel on regulaarne ja ovulatsioonid toimuvad (viimast võite kontrollida näiteks basaaltemperatuuri mõõtes), ...

Loe edasi

hüpoglükeemia

Tere!
Kas hüpoglükeemiaon omaette haigus või suhkruhaiguse sümptom?Kas hüpoglükeemiat saab ravida ja mis aastatega toimuma hakkab.Suhkruhaigust mul diagnoositud ei ole,kuid emapoolses suguvõsas on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hüpoglükeemia ei ole suhkurtõve sümptom. Kui Teil tõepoolest hüpoglükeemiad (madalamad veresuhkru väärtused kui 3,0 mmol/l) esinevad, paluge perearsti ennast suunata endokrinoloogi vastuvõtule. ...

Loe edasi

veresuhkur

Tere! Olen mures oma tervise pärast. Mul on diagnoositud glükoositaluvushäire, kuid suhkruhaigust pole veel pandud. Tahaksin küsida, kui ma sõin hommikul natuke ja kella poole kaheteistkümne ajal ka ühe ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei, veresuhkur pärastlõunal peale kahte söögikorda 6,5 mmol/l ei ole kõrge. Soovitan siiski veresuhkrute jälgimiseks hommikust tühjakõhu veresuhkru analüüsi vähemalt kord kvartalis. Vajadusel ...

Loe edasi

suhkruhaiguse pärilikkuse võimalus

Kas on võimalik mingi soodumus suhkruhaiguse suhtes,kui lapse isal oli suhkruhaigus.See ei olnud tal päritud, vaid tekkis peale mumpsi põdemist.Praegu lapsel mingeid kaebusi ei ole olnud.Tütarlaps on 17 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on isal 1.tüüpi suhkurtõbi. Sel juhul on järglasel tõenäosus samasse tõppe haigestuda erinevatel andmetel 2-5% (väike). 1.tüüpi suhkurtõbi ilmneb lapseeas, noorukina või noore ...

Loe edasi

kas tegemist võib olla suhkruhaigusega?

olen 23 aastane naine. viimasel ajal valutavad mul pidevalt jalad (labast põlvedeni), on pidev janu ja väsimus. üks tuttav ehmatas mind kommentaariga, et tegemist on suhkruhaiguse sümptomitega.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pole midagi lihtsamat kui minna ühel hommikul tühja kõhuga perearsti vastuvõtule ja lasta määrata veresuhkur. Tulemus vastab Teie küsimusele ammendavalt. Kui suhkurtõbe ei ole, tasub jalavalude ...

Loe edasi

suhkruhaigus

Kuidas ravida suhkruhaigust looduslike vahenditega?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõige loomulikum ja looduslikum suhkurtõve ravi on suhkruvaba dieet.
Kohalikest taimedest võib soovitada mustikat. Õitsemise ajal korjatud lehti ja marju kuivatatakse ja neile kuuma ...

Loe edasi

Veresuhkru tase

Tere Lp Arst !! Olen 21 aastane mees ja oleks veresuhkru kohta üks küsimus ,et mul möödeti möni aeg tagasi hommikul veresuhkrut näpu otsast apteegis kuna mötlesin et pole nagu kunagi enne möötnud et lasen ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ühe näpuotsast võetud veresuhkruväärtuse alusel kellelegi suhkurtõve diagnoosi ei panda. Pöörduge oma perearstile ja laske analüüsi korrata.
Näpuotsast võetud kapillaarverest määratakse ...

Loe edasi

rasvumine

Olen 29 aastane naine (165cm pikk ja 133,4kg) ja võtsin pärast lapse sündi 25 kilo 2 aastaga juurde. Seoses suure kaalutõsuga otsustasin minna endokrinoloogi vastuvõtule. Diagnoosiks oli: liigsetest kaloritest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arst ei määranud Teile tablette rasvade ainevahruse korrastamiseks, sest selliseid tablette pole olemas. Rasvumine on Teie puhul tingitud pärilikust eelsoodumusest ja liigsest kalorite tarbimisest. ...

Loe edasi

diabeet ja rasedus

küsimus on selline? Kui suur on see protsent, et on võimalik sünnitada terve laps ja ka et ema jääb terveks? kuidas üldse hoida enaast (diabeedi staažon 15 aastat)?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Kui olete 15 aastat põdenud diabeeti ja planeerite rasedust, on esimene asi nõu pidada oma endokrinoloogiga. Kui suhkurtõbi on heas kompensatsioonis ja kaugtüsistusi ei ole või on need kergekujulised, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: