Stress ja kõrge veresuhkur 09.10.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Kas tugev stress võib mõjutada veresuhkru taset? Juba pikemat aega on veresuhkur hommikul tühja kõhuga mõõtes mitu pügalat kõrgem, kui olla tohiks. Stressiallikas ei ole samuti kuhugi kadunud ega vähenenud. Stressiallikaks on suur probleem lähedase tervisega.
Ei ole diagnoositud suhkruhaige ja soovin teada, kas peaksin pöörduma arsti poole suhkruhaiguse uurimiseks ning ravi määramiseks või peaks lootma ja ootama stressitekitavate probleemide lahenemist ja seoses sellega normaliseerub suhkru tase iseenesest?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Soovitan pöörduda perearsti poole. Liigkõrge veresuhkur on igal juhul tervisele kahjulik, olgu selle põhjus mistahes. Kui veresuhkru tõus veel suhkurtõve diagnoosimise kriteeriume ei täida, annab perearst dieedi ja elustiili soovitusi. Pigem arvan, et veresuhkru taseme tõus ei kao ka stressitekitavate probleemide lahenemisel ja kui kaobki, on alati võimalik ravi katkestada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Hommikune kõrge veresuhkur

Hommikune veresuhkur glükomeetriga mõõtes on erinevatel päevadel 6,4-7,9. Detsembris tehtud veeviverest oli keskmine 6,4. arsti sõnul ravi ei vaja ja pean dieeti. Dieediga on langenud peale lõuna ja õhtusööki ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hommikune veresuhkur sõltub glükoosi tootmisest maksas. Just maks hoiab meie veresuhkrut piisavana pikema söögivahe korral. Selleks on maksas glükogeeni varu, millest glükoosi toodetakse. Teie ...

Loe edasi

Veresuhkur

Veresuhkur tihti kõrge, täna näiteks 15,6, väga halb olla, pea küb ringi ja kõnnin nagu vatis. Nii kõrge polegi olnud - on üle 10. Ei ole söönud midagi erilist, mitte rohkem ka magusat. Kui algab väga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkur 15,6 mmol/l on väga kõrge! Palun pöörduge võimalikult kiiresti täiendavateks uuringuteks ja vajadusel ravi alustamiseks oma perearsti poole. Seni tuleb magusast täielikult loobuda.
Loe edasi

Dibeet

Tere, mul on probleem selline, et mul on kesmine veresuhkur üle 9. Samas pole mul ka peale seda ka nüüd menstruatsiooni olnud. Rase ma ka ei ole, olen teste teinud juba päris palju ja kõik negatiivsed. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kas olete päris "algaja", et selliseid küsimusi küsite? Keskmine veresuhkur 9 on piisavalt "halb", kuid ei põhjusta surma, vaid näitab, et veresuhkur on piisavalt kõrge, et kahjustada Teie ...

Loe edasi

Kas kilpnäärme probleem?

Tere! Olen suur, 145 kg inimene. Günekoloogil käies avastati piisavalt suur müoom, mida soovitati lõigata. Hirmust rääkisin, et mul pidev stress juba aastaid, nüüd viimasel ajal enam üldse ei saa, kui ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie probleemiks ei ole kilpnääre, vaid rasvumine. Kilpnäärmehormoonid on täiesti korras ja mingit ravi Teie kilpnääre ei vaja. Nii veresuhkru tõus, kõrge vererõhk, kui ka vedeliku kogunemine ...

Loe edasi

Kõrge veresuhkur

Tere!

Olen 32-aastane ja veresuhkur koguaeg normis olnud, kuid u pool aastat tagasi oli veresuhkur nii näpuotsast kui ka veenist kõrge, vastavalt 6,2 ja 6,5. Sai siis tehtud eelmisel aastal ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil ei ole suhkurtõbe, kuid on nn. tühjakõhu veresuhkru häire s.t. veresuhkur on normist mõõdukalt kõrgem just hommikul tühja kõhuga. Glükoosikoormusele reageerib Teie kõhunääre adekvaatselt.
Loe edasi

II tüübi diabeet ja rasedus

Tere, olen 28a naine.
Diabeedi kahtlus tekkis 2008a mai kuus, aug 2008 sai kinnitust II tüübi diabeet. Algul tarvitasin Metforal 850-t, kuid algul pidasin ravimite kõrvalmõjuks halba enesetunnet ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kirjas toodud andmete alusel on 2. tüüpi suhkurtõve diagnoos tõenäoline (tühjakõhu veresuhkur 7,0-8,6 mmol/l). Suhkurtõve täpseid põhjuseid ja kujunemismehhanisme pole seni ammendavalt ...

Loe edasi

Veresuhkur.

Tere,
Olen 27a.
Lugesin,et normaalne veresuhkur on 3,5-5,0.Üle pika aja mõõtes oli mu näit üle viie.Kas see on liialt kõrge ? Ja kas peaks enda toidusedelist välja jätma magusad asjad ? Olen ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Liigane magusasöömine on kahjulik hammastele ja lisab kehakaalu. Teie veresuhkur ei anna siiski alust magusat keelata. Pigem soovitaksin Teil mõne aja möödudes veelkord veresuhkrut kontrollida.
Loe edasi

kõrge veresuhkur

Tere, olen mures, kuna eile hakkasid kõhus valud ja pöördusin arsti poole, kus avastati mul sapikivid. Tehti ka kõik analüüsid, kust hiljem ise vaatasin, et veresuhkur on 9, mis pole mul kunagi kõrgem ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Valu ja põletik (sapikivitõve tavalised tüsistused) on organismile suur stress, mille foonil võib veresuhkur tõepoolest mõnevõrra tõusta. Soovitan sapikividest lahti saada ja edaspidi veresuhkrut ...

Loe edasi

Veresuhkur

Kas on võimalik ajutine veresuhkru suurenemine kõikvõimalike ebatervislike asjaolude koosmõjul nagu näiteks suuremas koguses alkoholi pruukimine paar päeva enne veresuhkru mõõtmist, tugev stress, palju ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Psüühiline stress ja ebatervislik toit tervel inimesel veresuhkrut ei tõsta. Alkoholi tarbimine võib seda teha küll, kuid siis peab olema tegu purjutamisega ja sellest tingitud alkoholimürgistusega. ...

Loe edasi

KÕRGE VERESUHKUR

Tere!
Olen 1. tüübi diabeetik, veidi üle aasta. Paari päeva eest juhtus nii, et unustasin lõunasöögi puhuks insuliini süstida. Kui mõõtsin, oli veresuhkur 20,8. Ehmatasin üsna ära. Mida peaks sellisel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere, Marika!
Olete veel üsna "värske" diabeetik ja tasapisi koguneb ka kogemusi. Ärge ehmuge, see et insuliinisüsti ärajäämisel veresuhkur tõuseb, on loomulik. Ühekordne ja lühiajaline veresuhkru ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: