Mures vanaema pärast, kes on 83 a 05.03.15 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Minu vanaema elab Soomes ja p6eb suhkruhaigust. Viimasel ajal on hoolimatta sÿstidest (3 x päevas) suhkrutase liiga k6rge. (Täna oli 20) Ta kasutab Novomix 30 syste ja hoiab neid kylmkapis, kus on kylma -18. Pakendil on kirjas et peaks hoidma -8. Systlad on kyll keeratud kåteråti sisse aga kas see on ehk liiga kylm. Tema enda perearst on haiguslehel ja ei ole kellegi poole pöörduda Loodan, et leiate aega, et vastata Lpg, Lembi

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kindlasti ei tohi insuliini hoida püsivalt miinuskraadide juures. Insuliin on valk ja nii külmas keskkonnas valgu omadused muutuvad. Paras temperatuur insuliini hoidmiseks on +4C, mis on tavaline külmikutemperatuur (mitte sügavkülm). Pensüstel, mis on parasjagu kasutusel, võib olla ka toatemperatuuril (aga kindlasti mitte küttekeha vahetus naabruses või päikese käes).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitlus ja massaažid

Tere

Kilpnäärme ületalitluse tõttu on tekkinud lihaste nõrkus (lihasvigastused?). Nt kui aasta tagasi kõndisin rahulikult 8-9km, siis nüüd 500m edasi ja 500m tagasi on juba suur pingutus. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ravi vajava kilpnäärme ületalitluse korral on ebasoovitavad kõik "soojaprotseduurid" s.t. protseduurid, mis võiksid tõsta keha temperatuuri. Ka kuum saun ei ole soovitav ega solaarium. Nimelt ...

Loe edasi

Vaktisneerimine

Tere.
Põen kilpnäärme alatalitust ja adissoni tõbe.
Kas on soovituslik vaktsineerida või mitte?
Eri arstid erinevatel seisukohtadel.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vaktsineerimisele vastunäidustust ei ole. Pigem on soovitav vaktsineerida.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Löök pähe tööl ja käed surisevad.

Mure siis selline-löin tööl pea ära vastu ehitustellinguid.Löök oli suht tugev.Vöttis pölved nörgaks ja ölavarred ja pöidlad surisevad.
6 tunniga ei ole midagi muutunud.Kohutav väsimus

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Võimalik on traumast kahjustatud kaeladisk. Tuleks teha pildid kaelalülidest. Pöörduga EMOsse.

Dr. Ain Pajos
6748591
Neurodiagnostika

Loe edasi

Palun arvamust?

Tere,päevad jäid ära juba kaks kuud ja hormoonide vastused on sellised:prolaktiin 789,östradiool 131,0,progesteroon 0,54,testosteroon 0,28,FSH 6,3 LH 9,79,DHEA 1,340 jaTHS 1,34.Mida arvata?Esineb seksuaalne ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Esineb munasarjade funktsiooni langus. Tsentraalsed e.hüpofüüsi hormoonid on korras, seega varast kliimaksit praegu küll ei ole.
Menstruatsiooni taastumiseks võiks pöörduda oma günekoloogi ...

Loe edasi

Vereanalüüs

Palun abi. Kas peaksin muretsema kilpnäärme ületalituse pärast? Näitajad on TSH 9,69 fT4 16,75 ja fT3 4,94.
Aitäh!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitluse pärast küll muretsema ei pea. TSH normist kõrgem väärtus võib viidata pigem kilpnäärme alatalitlusele. Samas on FT4 ja FT3 normis ja soovitada võiks TSH korduvat määramist ...

Loe edasi

Kupu massaaž

Kas kilpnäärme alatalitluse puhul on lubatud kupumassaž?Kupud.ee lehel on kirjas, et kilpnäärmehaiguste korral vastunäidustatud…

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Minu arvates võib kompenseeritud alatalitlusega isik küll kupumassaazi saada. Arusaadavalt on see protseduur vastunäidustatud kilpnäärme ületalitluse korral.
Tervitades,
...

Loe edasi

Rasedus ka autoimmuunne türeodiit

Tere.

On käimas esimene trimester. Diagnoositud autoimmuunne türeodiit aastaid tagasi.
Iga aasta käin kontrollimas F4 ja TSH. Sellel aastal ei ole veel jõudnud.

Endokrinoloog ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehke analüüsid ära ja kui need on korras, pole endokrinoloogi juurde vaja minna. Kui analüüsid korras ei ole, aitab perearst Teid endokrinoloogi vastuvõtule (näiteks e-konsultatsiooni kaudu) ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus, imetamine, sportimine, 3 vaksiin.

Tere.
Sain teada oma veneanalüüsi tulemused, hetkel ravi pole määratud. Vastuvõtule olen oodatud alles 1.veebruar.
2 vaksiinitoos saab mul jaanuari lõpus läbi, kas on mõistlik 3 vaksiin teha ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kas saan õigesti aru, et Teie vereanalüüsi tulemused viitavad kilpnäärme ületalitlusele? See on võimalik, kuna autoimmuunne kilpnäärmehaigus kaldub peale sünnitust ägenema. Palavustunne ja ...

Loe edasi

kilpnäärme näidud

Kas TPO IgG näit võib olla >1300kU/L? (TSH ja fT 4 on nüüdseks normis,mõned kuud tagasi oli TSH 30,26 fT4 10,64)
9.08.2017a. oli TPO IgG 153 ja 16.09.2016 oli TPO IgG 162(siis oli ka TSH norm)?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TPO IgG tiitri tõus ei näita midagi muud, kui et Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit. See on teada juba varasemast ja just see haigus ongi Teie puhul kilpnäärme alatalitluse põhjuseks. ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Tere! Mina sooviksin teie arvamust, kas FT4 68.52mol on väga kriitiline näitaja? TSH oli samuti 0.01 viimati. Kuna sattusin kahjuks vàga ebameeldiva ja ülbe arsti juurde mille tôttu ma ei jõudnud rohkem ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
FT4 68,52 pmol/l on piisavalt kriitiline näitaja - tegemist on korraliku ületalitlusega. Jah, raviga järjekordne ägenemine kindlasti möödub ja hormoonid normaliseeruvad. Päriselt difuusset ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: