THS näit raseduse ajal ja joodi kasutamine 17.01.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Olen rase 14. nädalat. Kilpnäärme näitajad on kuni raseduseni alati korras olnud (olen spetsiaalselt lasknud kontrollida, kuna on soodumus ületalituseks, mis esineb peres emal ja vanaemal). THS näit on võetud nüüd kahel korral paari-päevase vahega ja tulemused on järgmised: 3,1 ja 2,5.
Määrati ravimit toimeainega Levo Tyroxine, 75 mikrogrammi päevas, 6 nädalat järjest ning seejärel tehakse uus proov.
Kuna need näitajad on minu jaoks võõrad, siis sooviksin teada:
1. Kas tegu on kilpnäärme üle- või alatalitusega?
2. Kas näidud on normist väga erinevad, st kas ohtlikud?
3. Kasutan Elevit Pronatali vitamiine, kas peaksin joodi lisaks võtma, kuna nendes vitamiinides seda pole üldse? Kui jah, siis kui palju peaksin lisaks võtma?

H.P

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Rasedate TSH normväärtused on mitterasedatest veidi madalamad, esimesel trimestril 0,1-2,5 mIU/l. Teie TSH väärtused on normi ülemisel piiril, mis peaks viitama võimalikule alatalitlusele. Siiski on oluline lisaks vaadata ka teisi kilpnäärmehormoone (TSH on tegelikult hüpofüüsist tulev "peegelhormoon") ja kilpnäärmevastaste antikehade tiitrit. Suure tõenäosusega määrati levotüroksiin pigem profülaktilisel eesmärgil, et loode igaks juhuks piisava klipnäärmehormooniga kindlustada. Joodi lisaks võtta pole vaja. Võib soovitada süüa mereande ja kasutada kodus jodeeritud või meresoola.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitlus

Tere!
2008.a. eemaldati kilpnääre seoses pahaloomulise kasvajaga. 3 kõrvalnääret alles.Järgnes radiojoodravi. Pärast seda tabletiravi L-Thyroxiniga 150 ühikut, mõni aasta hiljem 125 ühikut (skeem ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitaksin pöörduda endokrinoloogi poole. TSH soovitav väärtus sõltub kilpnäärmevähiga patsientide puhul vähi retsidiivi riskist, mille määravad mitmed tegurid (mis liigilise vähiga oli tegemist, ...

Loe edasi

TSH ja aldosteroon/reniin raseduse ajal

Tere

Andsin vereanalüüsi raseduse faasis 14+1 ning TSH näiduks tuli 0.07 mlU/l. Minu ämmaemand ütles,et see on normaalne näit rasedal, kas see on tõesti nii? Mulle tundub liiga madal, kuid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 0,07 mIU/l ei ole küll päris normis, kuid võib 14+1 nädalase raseduse puhul esineda, kuna kõrge kooriongonadotropiini tase võib sellel raseduse perioodil kilpnäärme hormoonanalüüse mõjutada. ...

Loe edasi

Ravimi mõju

Tere!
2017 aastal diagnoositi hüpotüreoos, THS näit oli 9 millegiga.. Alustasin Thyroxin ravi 25 mkg. Näit langes 5 peale, suurendati raviannust 50 mkg’ni. Seejärel langes näit 0,1’ni. 2018 rasestusin, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie vaevused ei ole iseloomulikud ei kilpnäärme üle- ega alatalitlusele - võimalik, et neil on hoopis muu põhjus. Enesetunde alusel L-türoksiini annust muuta pole tark tegu ei praegu ega ...

Loe edasi

TSH väärtused raseduse ajal

Tere,

Hetkel jooksmas raseduse 7. nädal. Enne rasestumist oli TSH näit 2,2. Üleeilne vereproov näitas:
TSH 4,16 (mlu/l 0,3-4,2)
Vaba trioodtüroniin seerumis 4,8 (pmol/l 3,1-6,8)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna FT4 ja FT3 olid normi piires, pole TSH mõningase tõusu pärast liialt muretseda vaja. Raseduse esimesel trimestril on TSH soovitav vahemik 0,1-2,5 mIU/l. Kui TSH on kõrgem, on soovitav ...

Loe edasi

rasestumine ja kilpnäärme alaltalitlus

Tere, sooviks teada, et kui on varasemalt olnud ths 5-8 vahel ja nüüd oktoobri lõpus oli näit 2.93 ja arst arvas, et rohtu tarvitama pole vaja hakata. Kas siis peaksin laskma veel ühe vereanalüüsi teha, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Rasestumisele loetakse soodsaimaks TSH vahemikku 1-2,5 mIU/l. Teie näit 2,93 mIU/l on sellele üsna lähedal ja ka mina arvan, et hetkel kilpnääre rasestumist ei takista. Kui rasestuda poole ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus ja rasestumine

Tere!

Oleks soov rasestuda, kuid THS väärtus 6,78. Sooviks teada kaua peab ravimit ennem võtma, et oleks õige aeg rasestuda.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH mõõdukas tõus ei pruugi rasestumist takistada. Soovitan siiski järgida endokrinoloogi nõuannet ja alustada L-türoksiiniga 50 mcg päevas. Hormoonanalüüsi võiks korrata 2-3 kuu möödudes, ...

Loe edasi

Joodi mõju lootele.

Tere. Käisin 24 juuni pimesoole opil. Siis tehti terve kõht joodiga kokku (et baktereid poleks), siis olin 6kuud rase. Peale seda, kui niidid välja tõmmati, hakkas haav mädanema ja ühest otsast pole haav ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäosus, et midagi juhtub, on õnneks väga väike. Joodi ühekordne nahale määrimine ja braunovidoni kasutamine välispidiselt annavad organismile siiski suhteliselt väikese joodikoormuse. Siiski ...

Loe edasi

Hüpotüreoos raseduse ajal

Tere! Mul on paar aastat tagasi diagnoositud Hashimoto, olen käinud kontrollis, kuid hüpotüreoosi ravi pole veel kunagi saanud, väärtused on normi piiresse jäänud veel. Nüüd, raseduse ajal, läksin verd ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks põhjust ei ole. Teie hormoonanalüüsid on alati olnud normis ja kilpnäärme alatalitlust ei ole Teil kunagi diagnoositud. See tähandab, et hoolimata kroonilisest autoimmuunsest ...

Loe edasi

Jood toidulisandites ja kilpnäärme alatalitus

Tere,

Minul diagnoositi kilpnäärme põletik (alatalitus) 3,5 aastat tagasi ja hetkel võtan L-Thyroxini 100-seid tablette 1 tableti päevas, ravidoosi täpsustamine hetkel käib.
Olen oma ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mõistlik on tiitrida L-türoksiini annus Teile sobivaks enne raseduse planeerimist, kuna ebapiisavalt kompenseeritud alatalitlus võib põhjustada loote arengurikkeid või olla iseenesliku abordi ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus ja rasedus

Tere,
Olen 31a. naine ja mul on kilpnäärme alatalitus, mida kunagi lapsena raviti, aga viimati käisin arsti juures 10 aastat tagasi (arsti sõnul polnud probleem enam piisavalt tõsine, et vajaks medikamentooset ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kirjas toodud andmete alusel oskan arvata niipalju, et Teie kilpnäärme talitlus on normi piires ja hormonaalseid kõrvalekaldeid ei esine. Joodi on arst Teile määranud ennetaval, mitte ravieesmärgil ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: