Ravimi mõju 30.01.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
2017 aastal diagnoositi hüpotüreoos, THS näit oli 9 millegiga.. Alustasin Thyroxin ravi 25 mkg. Näit langes 5 peale, suurendati raviannust 50 mkg’ni. Seejärel langes näit 0,1’ni. 2018 rasestusin, raseduse ajal võtsin 75 mkg Thyroxini ning näit oli alati korras (ca 2,5). 2019 sünnitasin ning seejärel alandati doosi 50’ni. Jätsin kolme kuu mööduses vereanalüüsi tegemise vahele ning 6 kuud hiljem muutus enesetunne ülikehvaks, selgus, et TSH on 9 millegiga.. Seejärel suurendati raviannust 100 mkg’ni. Enesetunne läks paremaks juba 5 päeva hiljem. Nüüdseks on möödas 1 kuu aega ning sümptomid on tagasi tulnud, nimelt pidev näljatunne, pearinglus, uimasus, kerge iiveldus, õhupuudus. Kas peaksin doosi tõstma või ootan siiski 2 kuud veel ära?

Tänan vastuse eest

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie vaevused ei ole iseloomulikud ei kilpnäärme üle- ega alatalitlusele - võimalik, et neil on hoopis muu põhjus. Enesetunde alusel L-türoksiini annust muuta pole tark tegu ei praegu ega tulevikus. Tuleks teha hormoonanalüüs (TSH, FT4 - seda võib teha perearst) ja vaadata vaevustele otsa veidi avarama pilguga - kõik, mis Teie tervisega juhtub ei ole seotud kilpnäärmega.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Dostinex

Tere, palun täpsustage, mida tähendab ravimi "Dostinex" infolehel järgmine lause: peale ravi lõppu kabergoliiiniga, tuleb vältida rasestumist ühe kuu jooksul. Tänud ette!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Peale ravi lõpetamist kestab kabergaliini mõju veel kuni 1 kuu (tegemist on pika toimeajaga ravimiga). Kuna preparaati pole rasedatel piisavalt uuritud, on ohutuse mõttes parem, kui selle aja ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: