Kas nende näitajatega on vajalik pöörduda endokrinoloogi poole? 08.07.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Pöördusin perearsti poole seoses sellega,et mul reflukshaigus ja kõhukinnisus,kõht käib läbi 3-5 päeva tagant,ilmselt juba ka hemoroidid kuna verd on näha väljaheites.Sellega ei ole pöördunud arsti poole.Samuti käisin günkoloogi juures kuna kuus oli vaid umbes nädal puhast aega.Pidev väsimus, juba hommikul ülestõustes.Nahk väga kuiv,käed olid põletikus,käisin nahaarsti vastuvõtul.Sügisel tõusis kehakaal paari nädala jooksul umbes 3kg.See ei ole muidugi suur näitaja,aga minu jaoks tundus see liiga kiire. Selliseid juhtumeid on mul eelneva 15 aasta jooksul ka esinenud.Tegin endale statistikat, mu elus ongi nagu mingid perioodid, kus kehakaal järsku ja kiiresti tõuseb ning siis pean sellega paar aastat tegelema.Avastasin.et nendele kaalutõusudele on eelnenud mingi suur stress või üleelamine.15 aastat tagasi oli mul ka aneemia ja ma arvan,et ka see sai alguse stressist.
Olen käinud vahepeal hematoloogi vastuvõtul,seal avastati,et Vitamiin B12 ei imendu,tsöakliat ei leitud,kuid rauadepood olid tühjad.Hetkel on hemoglobiin korras,ferritiini proovi ei ole tehtud.
Vereproovid olid järgmised:
fT4 13.15 pmo/L
TPO IgG 869.9 kU/L
TSH 2.13 mlU/L
FSH 2 U/L
LH 0.41 U/L
kolesterool 7,2

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Endokrinoloogi poole esialgu pöörduda ei ole vaja. Kõrge TPO tiiter viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile, kuid kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras ja ravi Te ei vaja.
Küll on edaspidi soovitav kord aastas perearsti juures kilpnäärme talitlust kontrollida ja kui tõepoolest peaks kunagi tekkima kilpnäärme talitlushäire (üle- või alatalitlus), suunab perearst Teid ka endokrinoloogi juurde. Kilpnääre ei ole antud juhul "süüdi" ei kõhukinnisuses ega perioodilises kaalutõusus, samuti mitte tsüklihäiretes (põhjuse selgitab günekoloog).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Tere.

Märts 2019 lasin teha vereproovi ning kilpnääme näitajad näitasid kerged alatalitlust

TSH 4,02
fT4 14,01

Jaanuar 2020 lasin uue proovi teha , näidus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, on võimalik, et nüüd on kõik korras. Eriarstile Te minema ei pea, regulaarset jälgimist Te ei vaja. Lihtsalt Teie kilpnäärmega on kõik korras ja varasemad piiripealsed näitajad tegelikku ...

Loe edasi

Valu kaelas

Mul on nädal aega valu kaelas ja peas eriti pea paremal poolel, tunne on nagu surub peas midagi et pea jääb väikseks ning läheb edasi paremasse õlga ning kätte, samuti on väsimus ja süda hakkab vahetevahel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Valu kaelas ja ka peavalud pole tõenäoliselt seotud L-türoksiiniga. Igaks juhuks soovitan siiski perearsti juures teha kilpnäärme hormoonanalüüs, et veenduda L-türoksiini annuse adekvaatsuses. ...

Loe edasi

sekundaarne hüpotüreoos

Tere! Vereproovi tulemused on:

TSH 2.42 mlU/l (ref 0.4-4.0)
FT4 9.0 pmol/l (11.5-22.7)
FT3 3.18 pmol/l (3.5-5.5)
Homotsüsteiin 14.5 umol/l (5-15); 2 nädalat tagasi oli 19.5 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil soovitan kindlasti ära käia endokrinoloogi vastuvõtul. Sekundaarne hüpotüreoos tähendab hüpofüüsi puudulikkust ja seda ei põhjusta mitte stress, vaid selle kõige sagedasem põhjus on hüpofüüsi ...

Loe edasi

küsimus kilpnääre kohta

Kaks nädalat öösel tõuseb palavik 38,5 Käisin vereproovi tegemas, veres S-CRP 68,4 ja S-fT4 34,6 Arst määras antibiootikum Amoxicillinum+Acidum ja Thiamazolum kilpnäärme ületalituse stabiliseerimisels. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kaebuste ja vereproovi vastuste alusel võiks arvata, et tegemist on alaägeda kilpnäärme põletikuga. See on viirushaigus ja antibiootikumid sel juhul ei aita. Ka haigusega kaasnev ületalitlus ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus? Raskus rasestumisel.

Tere! Kas on võimalik, et mul on kilpnäärmega probleeme kui viimase aasta jooksul on tehtud TSH vastuseks 4,2 ja 8,9 ja 6,5 (2 nädalat tagasi), perearst suunas endokrinoloogi juurde aga aja sain 1,5 kuu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH väärtused oin normi ülemisel piiril või veidi üle selle. Ei saa päris hästi aru, miks neid aasta jooksul kolm korda on tehtud, kui sellele pole midagi järgnenud. Vajalik oleks teha ...

Loe edasi

L-Thyroxini aegumine

Tere!

Küsimus siis järgmine. Kas tohib võtta kilpnäärme rohtu, kui karbi peal olev kuupäev (11.2009) on juba üle läinud? Ja teine küsimus, kas perearst kirjutab kilpnäärme alatalitluse vastu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Põhimõtteliselt ei tohiks ravimit, mille kasutusaeg on ümber, tarvitada. L-türoksiini puhul siiski arvan, et kahju pole Te endale aegunud ravimi manustamisega teinud. Soovitan pöörduda oma ...

Loe edasi

Lapsega endokrinoloogi vastuvõtule?

Tere! Loodan, et oskate mu küsimusele vastata. Mure siis järgmine... Sooviksin minna lapsega endokrinoloogi vastuvõtule (põhjuseks tugev karvakasv 1,4 aastasel tüdrukul). Kuhu ja kelle poole peaksin pöörduma ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lasteendokrinoloogid võtavad vastu Tallinna Kesklinna Lastepolikliinikus ja Tallinna Lastehaigla konsultatiivses polikliinikus. Perearsti saatekirja on vaja.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

Tere,
Sooviksin teada kas kilpnäärme analüüsi tulemused TSH 0,013 ja FT4 34,4 on väga paigast ära? Kas niisuguste näitajatega vajaksin tablettravi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, on paigast ära küll. Tegemist on kilpnäärme ületalitlusega, mille põhjus tuleb selgitada ja mida on vaja ka ravida.
Tervitades,
...

Loe edasi

suhkruhaige ravikindlustuseta vana naine

Minu tuttav, enamuse elust Ameerikas elanud ja nüüd mitmeid aastaid taas kodumaal olev 83 a. suhkruhaige naine vajaks ilmselt koduhooldust. Ta ei suuda enam ise kontrollida oma vereproove, nende näite ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on tõepoolest raske probleemiga, seda enam, et puudub ravikindlustus. Tõenöoliselt oleks mõttekas nõu pidada Teie tuttava elukoha omavalitsuse sotsiaaltöötajaga.
Tervitades,
Loe edasi

Kas muretsemiseks on põhjust?

Mida tähendab Difuusne kilpnäärme suurenemine? Vereanalüüs oli TSH 4,06 ja FT414,9pmol/l. Perearst soovitas pöörduda endokrinoloogi poole ja mul on juba lapseeas olnud kilpnäärme probleeme ( siis diagnoositi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Difuusne kilpnäärme suurenemine tähendab ühtlast suurenemist ilma sõlmeliste muutusteta. 4mm-ne tsüst ei oma mingit kliinilist tähendust ja selle võib jätta arvestamata (sellised "minitsüstid" ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: