sekundaarne hüpotüreoos 11.04.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Vereproovi tulemused on:

TSH 2.42 mlU/l (ref 0.4-4.0)
FT4 9.0 pmol/l (11.5-22.7)
FT3 3.18 pmol/l (3.5-5.5)
Homotsüsteiin 14.5 umol/l (5-15); 2 nädalat tagasi oli 19.5 umol/l
B12 (aktiivne) ja folaat on normis.

2018 a oli TSH 1.44 mU/l (0.4-4.0).

2015 a oli TSH 2.05 mlU/l; FT4 oli 11.8 pmol/l; FT3 oli 3.21 pmol/l.

2011 a oli TSH 1.092 mU/l.

Milles on tingitud FT4 ja FT3 langus ja TSH väike tõus võrreldes 3 aasta taguste näitajatega?

Kas madalad FT4 ja FT3 on tingitud kroonilisest stressist (HPA telg)?

Milliste mitte-medikamentsete vahenditega saab olukorda parandada (nt teatud dieet, toidulisandid, vms)?

Kas peaksin tegema kordustestid paari kuu möödudes? Millise eriala spetsialisti poole peab pöörduma juhul kui FT4 ja FT3 jäävad madalaks ka paari kuu möödudes (kas piisab perearstist või peaks endokrinoloogi poole pöörduma)?

On ka teatud sümptomid (väike kehakaalu tõus, unetus, väsimus...).

Aitäh!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teil soovitan kindlasti ära käia endokrinoloogi vastuvõtul. Sekundaarne hüpotüreoos tähendab hüpofüüsi puudulikkust ja seda ei põhjusta mitte stress, vaid selle kõige sagedasem põhjus on hüpofüüsi piirkonna kasvaja. Endokrinoloog saab teha vajalikud hüpofüüsi uuringud ja siis ka Teid nõustada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Kuidas saan teada kas mul on hüpotüreoos?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tuleb teha kilpnäärme hormoonanalüüs veeniverest. Tavaliselt teeb seda perearst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Hüpotüreoos

Tere!

Kas hüpotüreoosi on võimalik diagnoosida vereanalüüsi teel? Kui nii, siis millised analüüsid peaks arst määrama? Või on siiski täpse diagnoosi saamiseks vaja endokrinoloogi konsultatsiooni?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, hüpotüreoosi saab diagnoosida, määrates veres kilpnäärmehormoonide sisaldust. Teha tulebki just kilpnäärme hormoonanalüüs. Sellega saab hakkama ka perearst. Kui hüpotüreoos kinnitub, võib ...

Loe edasi

Autoimmuunne türeoidiit ja hüpotüreoos

Perearst diagnoosis 2013.a.kevadel autoimmuunse türeoidiid.nüüd saan asendusravi.Kas peaks uuringuteks pöörduma ka endokrinoloogi vastuvõtule?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui asendusravi foonil on kilpnäärmehormoonid korras, saab Teie hüpotüreoosi jälgimisega hakkama ka perearst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kuidas kujuneb kilpnäärme ületalitlusest alatalitlus?

Soovin aru saada, kuidas on minu haigus välja kujunenud.
Endokrinoloogi diagnoos on selline:
Ravimite ja muude eksogeensete ainete põhjutatud hüpotüreoos; krooniline türeoidiit. Kas hüpotüreoos ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik on suhteliselt tavapärane ja loogiline. Tegemist on autoimmuunse kilpnäärmehaigusega, mis noorpõlves on põhjustanud ületalitlust, kuid aastakümnete möödudes on kilpnäärme niiöelda "läbi ...

Loe edasi

Hüpotüreoos

Ütelge, palun, milline dieet sobib hüpotüreoosiga naisele?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Toitumine kilpnäärme talitlust ei mõjuta, seega pole dieedipidamiseks vajadust. Nagu igale naisele (ja ka mehele) sobib hüpotüreoosiga naisele mitmekesine maitsev ja tervislik toit.
...

Loe edasi

küsimused hüpotüreoosiga seoses

Tere, mul on probleemid kilpnäärmega (hüpotüreoos) Kas ma tohin selle haigusega saada elektriravi? Ja elada riigis, kus on kuum ja palju päikest?
Ja harrastada sporti?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie hüpotüreoos on asendusraviga hästi kompenseeritud, võite elada nagu iga terve inimene s.t. võite saada elektriravi, võite elada soojas kliimas ja võtta päikest, võite harrastada ...

Loe edasi

ripsmete välja langemine

Tere! Mul on sekundaarne hüperparatüreoidism, saan ravi calcigraniga. Küsimus on selline, kas see haigus võib põhjustada ripsmete väljalangemist? Kas calcigrani tarvitades peaksid vaevused, sealhulgas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See haigus ei põhjusta ripsmete väljalangemist ja Calcigrani abile ripsmete suhtes lootma jääda ei saa.
Nagu nimetuski ütleb, on sekundaarne hüperparatüreoos sekundaarne nähtus s.t. ...

Loe edasi

pillid

Tere! Kas sos-pillid võivad kahjustada kilpnääret. Hüpotüreoos on mul.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
SOS-pillid (ega ka mistahes muud hormonaalsed kontratseptiivid) kilpnääret ei kahjusta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnääre

mis on struumaretrosternalis või midagi hyportyreosis mul võib olla viga kirjutamisel aga loodan et saade aru

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mõiste "retrosternaalne struuma" tähistab oluliselt suurenenud kilpnääret, mis ulatub rinnaku taha. Hüpotüreoos on kilpnäärme alatalitlus.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnäärmega probleem?

Tere doktor!
Olen Teile paar korda varem kirjutanud.
TSH 0,043 ja joodineelduvus 2%.
Vahepeal käisin kilpnäärmega ultrahelis ja andmed olid:
parem 10*12*38mm, maht 2,3ml, vasak ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie kirju õieti mäletan, oli TSH korduvalt madal, FT4 normi piires, joodi neeldumine 24t jooksul 2% ja ultraheliuuringul normileid (maht 4,8ml, struktuur ühtlane).
Selline leid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: