küsimus kilpnääre kohta 05.04.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Kaks nädalat öösel tõuseb palavik 38,5 Käisin vereproovi tegemas, veres S-CRP 68,4 ja S-fT4 34,6 Arst määras antibiootikum Amoxicillinum+Acidum ja Thiamazolum kilpnäärme ületalituse stabiliseerimisels. Sain aja DR Volke juurde alles 3 juuniks, kas ma peaksin muretsema ja panema aja endokrinoloogi juurde tasulisele vastuvõtule. Minu hääl on kähe ja kurgus natuke valulik.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie kaebuste ja vereproovi vastuste alusel võiks arvata, et tegemist on alaägeda kilpnäärme põletikuga. See on viirushaigus ja antibiootikumid sel juhul ei aita. Ka haigusega kaasnev ületalitlus möödub tavaliselt kiiresti iseenesest ja thiamazol pole vajalik. Siiski esineb haruharva ka bakteriaalset ägedat kilpnäärme põletikku ja et diagnoos ja ravi tõepoolest õiged oleksid, soovitan tõepoolest muu võimaluse puududes endokrinoloogi tasulisele vastuvõtule pöörduda. Teie perearst võiks tegelikult kasutada ka e-konsultatsiooni võimalust, sel juhul kutsub endokrinoloog Teid ise vastuvõtule tõenäoliselt paari nädala jooksul.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre suurenenud/paistes

Tere!

Minul on selline probleem, et viimasel paaril nädalal on tekkinud hingamisraskused. Tunne, nagu miski rinnus ja kaela ümber pooks. Samuti paistab, et kaela ees alumises osas nagu oleks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre, isegi kui see on viis ja rohkem korda normist suurem, ei põhjusta hingamisraskusi. Lihtsalt hingetoru on kilpnäärme kõrgusel kaitstud kõhreliste plaadikestega ja kilpnääre ei saa ...

Loe edasi

Hüpotüreoos ja jood

Tere!
Mul on selline küsimus, kas vastab tõele, kui on kilpnäärme alatalitlus (saadakse L-Thyroxini ravi, 75 mcg päevas), siis tuleb välitida joodi nagu tuld ja ei tohi kasutada joodeeritud soola? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui tegemist on asendusravi vajava kilpnäärme alatalitlusega, pole joodi küll enam vaja karta. Teie kilpnääre ei tööta niikuinii, jood ei saa siin enam kuidagi rohkem kahju teha. Ka joodisisaldavat ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere.

Minul on küsimus kilpnäärme alatalitluse kontrolli kohta. Olen selle probleemiga käinud arsti juures kontrollis u. 4,5 aastat. L-Thyroxini olen võtnud vastavalt arsti määratule 50-150. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt uuriti Teid põhjalikumalt 4,5 aastat tagasi, kui diagnoos pandi ja ravi alustati. Kroonilise autoimmuunse türeoidiidi puhul, kui on tekkinud juba alatalitlus, on kilpnääre enamasti ...

Loe edasi

Kõrge testosteroon naisel

Tere! Vaevasid menstruaaltsüklihäired ,mille tõttu günekoloog tegi kilpnäärme ning testosterooni testid. Kilpnääre oli korras, testosteroon kõrge ning saatis endokrinoloogi juurde. Minu küsimus seisneb ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Põhimõtteliselt toodavad naise organismis meessuguhormoone (s.h. testosterooni) nii munasarjad kui neerupealised. Kui testosterooni tase on kõrge, tuleb esmalt selgitada, kus on ülemäärase ...

Loe edasi

Seoses kilpnäärme alatalitlusega.

Tervist. Aastaid 3 tagasi diagnoositi mul kilpnäärme alatalitlus, määrati tabletid, opist ega millegist ei räägitud. See polegi oluline. Küsimus on nimelt selles, et ma olen oma vanuse ja kasvu kohta väga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus võib põhjustada mõõdukat kaalutõusu. Alatalitluse korral määratakse asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga (L-türoksiin). L-türoksiini annus tiitritakse parajaks ...

Loe edasi

joodi kohta

Tere,
21.04.08 eemaldati mul täielikult kilpnääre. Kilpnäärme hormooni aaendusravi algab 30.04. alates. Küsimus oleks kas ma võin tarbida toiduaineid, millele on lisatud jodeeritud soola praegu ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite julgesti tarbida jodeeritud soola ja sellega valmistatud toite. Kilpnääret teil enam ei ole ja nii ei saa ka jood enam kilpnäärme talitlust mõjutada.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnääre

Küsimus siis selline,kui tõenäoline on see,et kilpnäärme probleem mõjutab või siis annab tunda südametegevuses.Analüüsidevastused on küll saamata aga perearst arvas et tegemist võib olla kilpnäärmega,kuna ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme talitlus võib küll südametegevusele mõjuda. Eelkõige kehtib see kilpnäärme ületalitluse kohta, mis põhjustab südamepekslemist ja vererõhutõusu ning võib süvendada südamepuudulikkust.
Loe edasi

kilpnääre

mul veel üks küsimus kui kilpnääre uletub rinnaku teha mis see on ja mis sellega kaasneb kas see on halb asi paljun vastake ette tänates,,,,,,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Rinnaku taha ulatuv kilpnääre on oluliselt suurenenud ja vajab tõenäoliselt lõikust või radiojoodravi. Konkreetse ravimeetodi kasuks otsustamiseks on vaja teha lisauuringuid ja arvestada ka ...

Loe edasi

kilpnääre

tahaks teada,mis asi on myrgine kilpnääre??Kuidas on v6imalik seda ravida ja kas see haigus on yldse ravitav?Olen väga mures.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
"Mürgine" kilpnääre on rahvalik väljend kilpnäärme ületalitluse kohta. Tegelikult ei tooda kilpnääre mingit mürki, vaid ülekülluses kilpnäärmehormooni. Haigus on ravitav. Ravivõimalusteks on ...

Loe edasi

autoimmuunne türeoidiit ning rasedus

Tere, mul on autoimmuunne türeoidiit ning olen ka lapseootel - esimese trimestri keskpaik. Küsimus selline, et kas raseduse alguses vajadus türoksiini järele suureneb või ei? Olen internetist haiguse kohta ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tõsi on see, et kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga naine peaks kilpnäärme talitlust kontrollima esimese trimestri jooksul. Loote kilpnääre hakkab tööle 12. rasedusnädalal ja enne seda on loode kilpnäärmehormoonide ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: