Neerupealse hormooni tootmine 22.01.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Käisin Soomes arsti juures. Kaebasin suurt stressi ja alustati vereproovidega. Tulemuses on S-Korsol 703 ( lubatud 150-650). Kuna minu arst (eestlane ja töötervishoiuarst) ei oska öelda kas antud number- 703 on mõõdukas, suur või vähene tõus siis mind huvitaks kuidas sellega on. Kas peaks muret tundma ja asjaga tegelema? Ette tänades,

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kortisool 703 nmol/l on igati normis tulemus, kui see on tehtud päeva esimesel poolel. Väike kortisooli taseme tõus on stressiolukorras (arsti juurde minek ja vereproovi võtmine on samuti väike stress) tavapärane ja haigusele iseenesest ei viita. Tohter tegi selle analüüsi tõenäoliselt neerupealiste puudulikkuse välistamiseks, mis selle tulemusega ongi välistatud. Samas ei ole näit nii kõrge, et peaks kahtlustama neerupealiste ületalitlust. Kui Teil esineb neerupealiste ületalitlusele viitavaid sümptomeid - kehatüve rasvumine, vererõhu tõus, suhkurtõbi, jämedad lillakaspunased striiad vms., võib loomulikult teha supressioonitesti 1mg deksametsooniga. Mis test see on ja kuidas tehakse, teab Teie arst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Mul avastati kilpnäärme alatalitus 2010 a. Võtan tyroksiini, ega saa aru, mismoodi see jood kahjulik on, kui organism ei saa joodi piisavalt, hakkavad kilpnäärme rakud suurenema, selleks, et "ahmida" endasse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Minul on suuri raskusi Teie küsimusest aru saamisega. Tunnen ära omaenda varasemast vastusest kopeeritud lauseid läbisegi täiesti tundmatu tekstiga. Midagi on ka levotüroksiini kohta kirjutatud, ...

Loe edasi

Kilpnäärme hormooni mõõtmine

Tere.

Käisin millalgi suvel teie juures ja vereanalüüsi järgi oli kilpnäärme hormooni pisut puudu. Suurendasite 75 mikrogrammilt 100-le. Nüüd tegin perearsti juures veretesti ja hormooni pisut ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan, et perearst andis Teile head nõu ja võitegi jätkata L-türoksiini vaheldumisi 75 ja 100 mcg päevas. Korduva hormoonanalüüsi võiks teha 3-4 kuu möödudes kas perearsti juures või minu vastuvõtul.
Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere.
Umbes 2 aastat tagasi diagnoositud autoimmuunne türeoidiit. TSH oli siis 6,7, kuid tänasel päeval TSH juba 14. Arst otsustas, et tuleb alustada hormoonasendusravi ja võtan nüüd juba 3. päeva ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastused Teie küsimustele oleksid järgmised:
1. Naturaalsel baasil kilpnäärmehormooni asendajaid pole olemas. Tegemist on nn. lihtsa molekuliga, mida on kergem ja odavam sünteesida, kui ...

Loe edasi

Kilpnäärme hormooni suur kõikumine

Tere. Kopsuarst määras veebruaris astma kahtlusel muude näitajate hulgas ka kilpnäärme hormooni, väärtus 3,6. Soovitas perearstil paari kuu pärast kontrollida. Mais oli näitaja 3,9. Augusti algul kordas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõikumine normi piirides on täiesti normaalne. Kilpnäärmehormooni tootmine muutub vastavalt organismi vajadustele pidevalt (sõltub teataval määral aastaajast, menstruaaltsükli faasist, kaasuvatest ...

Loe edasi

neerupealse feokromotsütoom

Tere

Olen ennast juba 4 aastat halvasti tundnud, hooti, ilma igasuguse põhjuseta vererõhk tõuseb ning pulss tõuseb kiiresti 120 ringi. Lisaks veel kohutav väsimus ning käed ja jalad lähevad ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõige tõenäolisem on, et väike tuumor Teie neerupealises on healoomuline ja hormonaalselt mitteaktiivne adenoom. Sellisel juhul ei ole sellel väikesel tuumoril mingit seost Teie halva enesetundega ...

Loe edasi

Liig karvasus

Kas saab abi endokrinoloogilt kui on mureks liigkarvasus?kas tehakse hormoon test?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Liigkarvasuse puhul püüab endokrinoloog üles leida selle võimaliku haigusliku põhjuse ja teeb selleks vajadusel ka hormoonanalüüse (võimalik on näiteks ülemäärane meessuguhormoonide tootmine ...

Loe edasi

hormooni puudulikkus

kas kilpnäärme hormooni puudulikkus võib olla põhjuseks mitte rasestumisel?

siilike

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võib, kuid ei pruugi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: