Hüpotüreoos raseduse ajal 02.03.10 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Mul on paar aastat tagasi diagnoositud Hashimoto, olen käinud kontrollis, kuid hüpotüreoosi ravi pole veel kunagi saanud, väärtused on normi piiresse jäänud veel. Nüüd, raseduse ajal, läksin verd kontrollima alles lõpurasedana, 35 nädalal, ei teadnud, et rasedana kilpnäärme hormooni vajadus tõuseb. Väärtused olid siis järgmised: FT3 3,1 pg/ml (norm.1,7-4,4); FT4 1,12 ng/dl (norm.0,7-1,8). Seega normi piires. Nüüd olen mures, et laps ei saanud raseduse alguses, mil selle vajadus suurem on, piisavalt seda hormooni, mille tõttu tema intelligentsi tase madalamaks jääda võib. Võtsin veel esimesed 3 raseduse kuud päevas 150 mikrogrammi joodi. Kas muretsemiseks on põhjust?

Tänan vastamast!
P.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Muretsemiseks põhjust ei ole. Teie hormoonanalüüsid on alati olnud normis ja kilpnäärme alatalitlust ei ole Teil kunagi diagnoositud. See tähandab, et hoolimata kroonilisest autoimmuunsest türeoidiidist on Teie kilpnäärmel reservi hormoonide tootmist organismi suurenenud vajaduse korral suurendada. Nii see tõenäoliselt raseduse alguses ka toimus.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Kuidas saan teada kas mul on hüpotüreoos?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tuleb teha kilpnäärme hormoonanalüüs veeniverest. Tavaliselt teeb seda perearst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Hüpotüreoos ja rasedus

Tere!
Minu mure on selline, et olen 11. nädalat rase ja mul avastati hüpotüreoos. TSH on 6,09, vaba T4 10,46, vaba T3 4,06 ja TPO-Ak <28. Ämmaemand saatis mind ka sisearsti juurde, kes midagi eriti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks pole põhjust. Teie kilpnäärme alatalitlus on väga vähene ja suure tõenäosusega loodet ei kahjusta. L-türoksiini tuleb siiski võtta ja mina soovitaksin annust koguni suurendada ...

Loe edasi

Kas probleem jälle kilpnäärmes?

Tere lugupeetud dr. Ambos!
Endokrinoloogiaga puutusin esimest korda kokku 2,5a tagasi, kui mul diagnoositi hüpotüreoos. Haigus avastati ainult tänu sellele, et vahetasin oma arsti, kes osutus samal ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan ka seekord pöörduda oma tubli perearsti poole, kes teeb ära kilpnäärme hormoonanalüüsi. Hüpotüreoos on tavaliselt seisund kogu eluks, mis ei parane, vaid võib ainult süveneda. Teie ...

Loe edasi

hüpotüreoos

Tere! 3 aastat tagasi,raseduse ajal avastati mul kilpnäärme alatalitlus. Võtan l-tyroxini 100 mg päevas.Küsimus: kas kilpnäärme alatalitlus on pärilik,mitmed mu lähisugulased põevad seda ja ka minu 17 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitluse kõige sagedasemaks põhjuseks on krooniline autoimmuunne türeoidiit, mis on tõepoolest päriliku eelsoodumusega haigus ja selle ärahoidmiseks midagi ette võtta kahjuks ...

Loe edasi

probleem põlvedega

Mul on hüpotüreoos. Samas on mul viimasel ajal põlved kuidagi kangeks jäänud ja liikumine on muutunud järsult vaevalisemaks, põlvedest käivad naksud läbi ja mõnikord käimisel on selline tunne et põlv tahab ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ebapiisavalt kompenseeritud hüpotüreoos võib anda mitmesuguseid ebamääraseid vaevusi - ka liigesvaevusi. Püüdke adekvaatse asendusraviga kilpnäärmehormoonid täiesti korda saada. Kui peale ...

Loe edasi

Hüpotüreoos

Olen 44-aastane naine ja aastaid tagasi diagnoositi mul krooniline türeoidiit , paar aastat sain ravi , edasi käisin vaid kontrollis ja kõik oli korras . Sel kevadel selgus analüüsist , et TSH on 4,11 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Reduktiili võite tarvitada koos L-türoksiiniga ebasoodsaid koostoimeid kartmata. Ka hormonaaölseid rasestumisvastaseis vahendeid võite samaaegselt kasutada.
Krooniline autoimmuunne ...

Loe edasi

Kilpnääre

Mul on väga suur mure, et kas kilpnääre võib olla kaalu tõusu põhjuseks? Kui rasedaks jäin siis mul polnud kaaluga mingeid probleeme, aga kui ära sünnitasin siis tehti mulle vereproov ja see näitas et ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teoreetiliselt võib kilpnäärmehaigustest kaalutõusu põhjustada kilpnäärme alatalitlus (hüpotüreoos). Tavaliselt on kaalutõus siis küll mõõdukas (alla 10kg) ja kaal normaliseerub asendusravi ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Mul on diagnoositud hüpotüreoos 2001-st aastast. 2005 a mais diagnoos täpsustus - autoimmuunne hüpotüreoidiit. Tarvitan L- Thyroxini 150 mcg/p
Olen 36-aastane naine

Küsimused:
1) ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastused:
1) Kui asendusravi on adekvaatne s.t. hormoonanalüüsid korras, ei ole pikemas perspektiivis mingeid tüsistusi oodata.
2) Sünnitage julgesti. Raseduse ajal olete teravdatud ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus ja rasedus

Kas kilpnäärme alatalitusega noor naine (27 aastane, haigus avastati 1999.a lõpus, kroonilise kõripõletiku tagajärg) võib rasedaks jääda? Varem rase ei ole olnud. Kui kaua võib esimest rasedust edasi lükata? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Enne kui planeerida rasedust, tasub kindlaks teha, kas peate L-türoksiini pidevalt tarvitama või mitte. Türoksiinravi ei korraldata kolesterooliväärtuste alusel, see ei ole kolesterooli langetav ...

Loe edasi

rasedus ja kilpnäärme alatalitlus

Tere, mul on autoimmuunne türeoidiit ning olen 10. nädalat lapseootel. Võtan 100 mcg Levothyroxini päevas. Kas rasedus mõjutab mingil moel ravimiannuse kogust? Olen kuulnud, et raseduse algusnädalail TSH ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigil hüpotüreoosi tõttu asendusravil olevatel naistel oleks vajalik kilpnäärmehormoone kontrollida raseduse esimese kolme kuu jooksul. Tavaliselt asendusravi annust siiski muutma ei pea. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: