allergia piimatoodetele 19.07.15 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Pöördun Teie poole murega. Nimelt minu ühe aasta ja viie kuuse lapse kaka on peale piimatoodete söömist roheline ja lõhnab väga pahasti. See on olnud sellest ajast saadik, kui hakkasime piimatooteid proovima. Piimatooteid hakkasime proovima 11 kuuselt. Alustasime väga väikestest kogustest. Jaanuari alguses tehti allergiatest. Testi järgi ei olnud lapsel allergiat mitte millegi vastu. Oleme proovinud ka laktoosivabasid asju, kuid kaka on ka siis roheline ning lõhnab pahasti. Kuna ta on nii väike, siis ta ei ütle ka, et kas tal näiteks peale seda kõht muret teeb või valutab. Nutuhooge ei ole seoses piimatoodetega seostanud. Ühe korraga palju piimatooteid ei ole andnud. Pigem annan talle piimatooteid harva. Korra nädalas umbes. Kaka on ka siis roheline kui olen putru teinud piima ja veega pooleks. Laps saab veel rinnapiima. Varem kui ta väiksem oli, siis läksid ka põsed peale piimatoodete söömist punakaks, nüüd seda enam ei ole. Laps sööb hästi ning on kiire seedimisega (3 x päevas kakab). Minu küsimus, et kas võib lapsele piimatooteid anda?

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Arvan küll, et põhjuseks ei ole piim, sest kaka on roheline ja halvasti lõhnav ka siis kui laps ei saa piimatooteid. Kui laps kasvab ja areneb hästi, on rõõmus, ei kurda valu, hemoglobiini sisaldus on normis, siis ei peaks tema kaka lõhna ja väljanägemise pärast muretsema ning võite anda piima ja piimatooteid.
Heade soovidega,
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Mis vanuses lastele saab teha toidutalumatuse/-allergia teste?

Laps on 10.5 kuune ja siiani on äärmiselt kehv magaja ning väga palju laps puuksutab. Saan aru, et üheks põhjuseks võib olla lapsel mingi toiduaine suhtes toidutalumatus/-allergia. Olen muid viise katsetanud, ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Perearst saab saata allergoloogi vastuvõtule ja siis tehakse vastavad uuringud.
Perearst saab ise tellida verest analüüsid, siis on oluline, mida uuritakse ja kuidas neid tulemusi ...

Loe edasi

Allergic alternativ EPD ehk Low Dose Allergy therapy

Allergia arsti Eestis vöi Soomes kes annab EPD Allergia Ravi. USA’s on variant Low Dose Allergy therapy. Ma tean et saan Ingliis maal.

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Tallinnas oleks õige pöörduda Ida-Tallinna Keskhaiglasse, kus on allergoloogid ja immunoloogid, kes tegelevad täiskasvanutega.

Tartus tegelevad täiskasvanutega allergoloogid ...

Loe edasi

Kassiallergia lapsel

Lapsel on diagnoositud kassiallergia. Oleme olukorras, kus meie pere soovib võtta koera tubastesse tingimustesse ning siit ka minu küsimus. Kas lapsel kellel on diagnoositud kassiallergia võib avalduda ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kui on ülitundlikkus on juba tekkinud ühe looma allergeenide suhtes, siis teise looma suhtes allergia kujunemise tõenäosus on küllalt suur. Ülitundlikkuse ehk sensibiliseerumise kujunemiseks ...

Loe edasi

imikul piimavalgu talumatus?

Tere.
Pojal (4k) tekkis verine roe juba paar päeva pärast sünnitusmajast koju saamist. Verine roe kord on rohkem, kord üldse mitte. Kahtlustatakse piimavalgu talumatust (sh oli-on kõht tihti lahti ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Nahatorketestide tegemiseks vanuse osas piiranguid ei ole, küsimus on nende informatiivsuses.
Kui piimavalgust on põhjustatud lööbed ja seedetrakti probleemid, võivad nahatestid ...

Loe edasi

Kassiallergia

Tere
Küsimus ei ole minu enda kohta, aga oleks vaja hädasti nõu. Nimelt huvitab, kas ninna kogunev veri raseduse ajal võib näidata kassiallergia sümptomeid? Ja kas seda saab avastada perearsti kaudu? ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tavameetodiks allergia diagnoosimisel on nahatestid, kuid neid ei tehta raseduse ajal. Allergiauuringuid saab teha ka veenist võetud verest ja seda otsustavad tavaliselt allergoloogid. Tavaline kliiniline ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: