Hematoom säärel 18.01.22 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere!
Kukkusin 1.jaanuaril, nahk jäi terveks aga säär põlvest allapoole läks paiste ja siniseks. Määrisin Liotoniga, paistetus ja sinikas kaudusid päris kiirest aga umbes nädal hiljem avastasin et põiki üle sääre on sõrme laiune ja pikkune hematoom. Kuna kogu jalg hakkas ka valutama siis käisin perearstil, kirjutati antibiootikumid ja määrin ka Troxevasiniga. Silmaga vaadates pole jalal suurt midagi viga, paistetust ei ole ja värv ka päris normaalne, ainult see nahaalune vorp on nüüd küll nagu natuke pehmem aga selle eest laiem - oleks nagu laiali valgunud. Kas see on paranemise tunnus et valgub laiali või vastupidi, hematoom suuremaks muutunud? Jalg valutab endiselt, sellepärast võtan ka valuvaigisteid aga jalg suriseb, väsib igas asendis ära ja külmetab, verevarustus häiritud. Lugesin et hea oleks panna peale rõhkside ja teha kompressi, kas see aitab või võib hoopis hullemaks teha? Kas ülejäänud jalaosale, mitte sellele hematoomi kohale, võiks massaazi teha et veri paremini liiguks? Või võiks seda kohta ka kergelt masseerida?
Ja kui kaua sellise hematoomi paranemine aega võtab, vähemalt et jalg enam ei valutaks ega teeks vaeva? Võibolla ma olen kannatamatu aga kukkumisest ikkagi möödas juba 18 päeva. Pealegi ei tundunud eriti suur vigastus olema.

Ette tänades

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Masseerimist mina ei soovitaks. Võimalik, et see hematoom on nii suur, et vajaks evakueerimist/tühjaks laskmist. Valu peaks sellise ajaga juba järgi andma. Soovitan näidata kirurgile.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Põsesarna hematoomia.

Põsesarna hematoom on kahe nädala jooksul vähenenud, kuid ei tea, kas sarnaluuga on midagi toimunud.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Sarnaluud kipsi tõesti ei panna, kuid murru puhul, kui on toimunud fragmentide (luukildude) nihkumine, on mõnikord vajalik nende reponeerimine (paika panemine).

Loe edasi

Tsüst põlveõndlas

Tere.13 aastasel lapselapsel põlveõndlas tsüst aegajalt umbes iga 6kuu tagant valulikud muhud säärel vahel isegi varvasteni lõõb valu,Kas mingit muud ravi ei ole kui valuvaigistid ,isegi need ei aita ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Tegemist ortopeedilise probleemiga, mina vaid üldkirurg.
Põlveõndla tsüst ja muhud säärel omavahel seotud ei ole. Põlveõndla tsüst viitab põlveliigese probleemile.

Loe edasi

Punn säärel

Säärel on olnud liikumatu, kõva, punakat tooni (läikiv ja päevitudes tumenev) punn juba aastaid (5+ aastat kindlasti). Olen seda kogemata raseerides vigastanud ja paranemine on valulik- kas selle moodustise ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Soovitaksin näidata dermatoloogile (nahaarst). Kui üks kord vigastasite, siis võite ju ka veel vigastada - seega võiks ka eemaldada ja seejärel histoloogiliselt uurida.

Loe edasi

Trauma järgne paistetus jalasäärel

Tere. Möödunud nädala teisipäeval tekitasin endale autouksega tugeva muljumise vasakule jala säärele (sääremarja alumises osas). Tekkis ka väike haav, aga see paraneb. Kolmapäeva öösel vastu neljapäeva ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Nädalaga peaks hakkama selline trauma juba paranema. Kahtlustan, et haavale on lisandunud infektsioon, see eeldaks ka palavikku. Peaksite ikkagi end kellelegi näitama - pöörduge EMO-sse.

Loe edasi

Sõrmeküüne juure juure juures sinikas

Kaks nädalat on kasvanud küünel sinikas välja ja sinine küüs kasvab välja

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Trauma korral sinikas ehk hematoom on asi, millega peab leppima. Koos küünega kasvab see välja.

Loe edasi

Veri munandikotis kubemesonga lõikuse järgselt

Tere
07.05.2010 oli mul kubemesonga lõikus. Esmaspäeval avastasin et munandikotis on veri (tume-lillakas värvus munandikotil). On see mööduv nähtus?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Hematoom ehk verevalum munandikotis on kaunis sagedane nähtus songaoperatsiooni järgselt, kuna anatoomiliselt on songa ja munandikott üksteisega tihedalt seotud. Tavaliselt see kaob umbes 1 kuu jooksul ...

Loe edasi

veenilaiendid-operatsioonijärgsed tüsistused.

sooviksin väga teada, millised riskid kaasnevad veenilaiendite operatsiooniga ja millised võivad olla tüsistused?Kui tõenäoline on näiteks, et inimene ei hakkagi enam käima?ette tänades vastuse eest ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kõige sagedasemad tüsistused veenioperatsioonil on haava hematoom (verevalum) ja haavamädanik. Sellist võimalust, et operatsiooni tagajärjel enam käia ei saa, ma ei näe.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: