PSA 16.11.05 / Uroloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 63a mees. Minu PSA näitaja analüüsi tulemusel on kõrge. Nüüdseks on tehtud ka eesnäärme biopsia, mis ütleb, et siiski pahaloomulist kasvajat ei ole. 4-5 kuu pärast pean uuesti PSA analüüsi tegema ja kui PSA on ikka kõrge, siis tuleb ka proovitükke anda, mis on aga väga ebamugav tegevus. Minu küsimus on, et kas minul endal on ka mingeid võimalusi (toitumine, tevisesport, toidulisndid või ravi) PSA näitaja vähendamiseks ehk võimaliku kasvaja ärahoidmiseks.
Kõike head Teile!

Arst vastas:

dr Ülo Zirel

Uroloog

Põhja Eesti Regionaalhaigla, uroloogia osakond

Tere,
kahjuks ei ole teil endal vereanalüüsi normaliseerimiseks võimalik midagi ette võtta. Teile pakutud jälgimistaktika on uroloogias tavaline ning kuna te olete kasvajariski rühmas, tuleks neid soovitusi järgida.
Ülo Zirel

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Uroloogia

Vaba PSA

Selline küsimus enda harimiseks: Minul 60 aastasel mehel on PSA 4,23 - referents < 4. Vaba PSA on 0,721 - referents < 0,42 ehk 17,07%. Siinjuures selline küsimus. Üheltpoolt on hea kui vaba PSA % on üle ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Esmalt pean ütlema, et PSA analüüsil puudub tegelikult normi piir - see tähendab ohutu tase. Väärtus 4,23 on 60-aastase mehe jaoks suhteliselt kõrge ja kindlasti peaks siin tegema lisauuringud PSa tõusu ...

Loe edasi

Probleem eesnäärmega!

2007 a. probleem eesnäärmega: valu alakehas; urineerimine normaalne;biopsia tulemus negatiivne; PSA 4.
2009 a. kevad PSA 11, biopsia: 10-nest 1 posit. leiuga. PSA juulis 2,3. Mingit ravi pole ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
PSA ei ole madalatel väärtustel (

Loe edasi

PSA

Tänan vastuse eest.
Olen sama mees kellel oli PSA/fPSA suhe paigast ära. Unustasin mainimast, et on olnud 2 korda prostatiit.Aastal 2006 oli äge prostatiit. Peale ravikuuri läks kõik normi. Biopsia ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
on küll.
Ülo Zirel

Loe edasi

PSA

Tere! Olen 56 a. Võeti analüüs PSA-le. S-PSA-1,253, S-fPSA-0,116, fPSA/PSA suhe- 0,092. Kas need näitajad on normis? Ette tänades

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
numbriliselt on PSA korras, kuid PSA/fPSA suhe on paigast ära. Soovitav oleks PSA -d korrata 1/2 aastase vahega ja vaadata numbreid dünaamikas. Kui PSA tõuseb, on kahtlus eesnäärmevähile ja ...

Loe edasi

eesnaare

Tere-
-kui arst katsub sormega eesnaaret,siis ta tunneb umbes kui suur see on.
Nuud kusiksinTeilt - kas naarme kovadus voi pehmus utleb talle -
-seal on vahk,voi seal ei ole vahki ?

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
suuremaid kasvajaid eesnäärmes on võimalik sõrmega tunda.
PSA on prostata-spetsiifiline antigeen, mida toodetakse ainult mehe eesnäärmes. Seda antigeeni saab määrata verest. Eesnäärmevähi ...

Loe edasi

eesnäärme vohamine

Tere!

Palun öelge, kas PSA analüüs näitab kindlalt vähirakkude esinemise või mitteesinemise võimalust eesnäärmes? Kui PSA näitab 0,5 kas siis võib rahulik olla? Ja kui tihedasti peaks tegema ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere Harry,
prostata-spetsiifilist antigeeni (PSA) toodavad ainult eesnäärme rakud. Eesnäärmevähi rakud toodavad antigeeni rohkem kui normaalsed rakud. PSA määramine veres annab seega ainult vihje ...

Loe edasi

vaba PSA

Tere,
olen 64 aastane mees.2005 a. oli eesnäärme healoomuline suurenemine, sain ravimit Omnic 6 kuud-urineerimine taastus. PSA näitajad olid normis.
Käisin nüüd kontrollimas PSA näitajad:3,75 ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere Andrus,
selliste PSA näitude juures on tõepoolest soovitav lasta võtta eesnäärmest proovitükid, kuna eesnäärmevähi olemasolu risk on suur.
Ülo Zirel

Loe edasi

PSA

Tere,
olen 63 aastane mees. Lasin teha PSA analüüsid, mis näitasid
PSA 3,75 ng/ml
vaba PSA 0,43 ng/ml
vaba PSA % üld PSA-st 11,4%.
Ilmselt pean pöörduma uroloogi poole. Kui ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere Andrus,
arvan, et ei jää. PSA on küllaltki madal, mis viitab asjaolule,et kui ka teil eesnäärmevähk proovitükkides leitakse, on see ikkagi algstaadiumis.
Ülo Zirel

Loe edasi

PSA tulemus

Tere
Kui 80-aastasel mehel on praegu PSA tulemus 3,51 ning vaba PSA % üld PSA-s 20,5 ja kolm aastat tagasi olid vastavad näitajad 5,32 ning 37,6%, siis mida näitab selline muutus?

Ette ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
ilmselt oli 3 aastat tagasi teil proovi võtmise ajal kerge eesnäärme põletik, mida te ise ei pruukinudki tunda.
Ülo Zirel

Loe edasi

PSA test

Biopsia ja vereproovi tulemusena eesnaarme vahki ei leitud.Kahtlus jai.Kas piisab kui kuskil 2 korda aastas PSA testi teha??Kas perearst saab sellega hakkama??Voi pole nii sageli vaja kontrollida??Aitahh!!

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
eesnäärmevähi kahtluse korral korrataksegi vereproovi 6 kuu järel. Kui PSA on tõusutendentsiga, on tarvis võtta korduv biopsia. Perearstid määravad PSA analüüsi küll.
Edu,
Ülo Zirel

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi