Suurem E-vitamiini tarbimine vähendab dementsusriski
Vanemad inimesed, kes saavad toidust rohkelt E-vitamiini, langevad väiksema tõenäosusega vanadusnõtruse ohvriks.
Uues uurimuses kasutasid Rotterdamis asuva Erasmuse meditsiinikeskuse teadlased eesotsas Monique Breteleriga andmeid 5395 55-aastase ja vanema inimese kohta, kes uuringu alguses dementsuse all ei kannatanud. Uuringu alguses küsitleti inimesi nende söömisharjumuste kohta, et hinnata vitamiinide E ja C ning beeta-karoteeni tarbimist, vahendab teadusuudiste portaal Novaator.
Järgneva kümne aasta jooksul diagnoositi 465 osalenul dementsus, sealhulgas 365-l Alzheimeri tõbi. Katsealused jaotati vitamiin E tarbimise põhjal kolme rühma. Kõige rohkem E-vitamiini tarbinud inimeste hulgast haigestus 120 inimest, kõige vähem E-vitamiini tarbinud inimeste hulgast aga 164. Kui teadlased võtsid arvesse ka muid tegureid nagu vanus, haridustase, kehakaal ning suitsetamis- ja joomisharjumused, leiti, et suurem E-vitamiini tarbimine vähendab dementsusriski 25 protsendi võrra.
Vitamiin E allikateks on muu hulgas nisuidud, pähklid, taimsed õlid ning mõned rohelised köögiviljad nagu spinat ja brokoli. Käesolevas uurimuses oli katsealuste peamiseks E-vitamiini allikaks taimsed õlid.
Lisa kommentaar