Prillid? 17.07.01 / Silmahaigused

Külastaja küsib:

Peagi kolmeseks saavale tüdrukule kirjutati prillid.

Haigele silmale, mis vaatab väljapoole kõõrdi, näeb 10% ja on üle +6,

kirjutati +4.

Tervele silmale, mis näeb 100%, +1.

Arst sõnul seetõttu, et üle 3 ühiku vahet ei kirjutada.

Loomulikult me tehame ka haiget silma nägema saada, aga kas me selle

+1-ga ei riku ka oma terve silma nägemist?

Ette tänades, Annika.

Arst vastas:

dr Leo Schotter

Prilliklaasidel on omadus maailma suurust muuta. Mida tugevam on prillinumber seda enam. Kui erinevatel silmadel tekib suure erinevusega kujutis, siis aju ei liida seda enam üheks pildiks kokku. Seetõttu tavaliselt üle 3 dioptri prilliklaaside vahet ei taluta. Erineva tugevusega kaugnägevus erinevatel silmadel on sagedaim kõõrdsilmasusele kaasuv ja tema teket põhjustav silmade seisund. Iga sellise kõõrdsilmsuse ravi esimene võte on prillid, hiljem võib tekkida siiski ka vajadus kirurgiliseks korrektsiooniks.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Silmahaigused

Lõhkevad veresooned silmas

Tere. Mure järgmine - minu emal on viimasel poolel aastal iga paari kuu tagant lõhkenud vasakus silmas veresoon ja silmavalge on verd täis. Veresoone lõhkemisega ei kaasne mingisugust valu ja sellest ei ...

Vastas dr Leo Schotter

Veresoonte lõhkemise põhjuseks vanematel inimestael on tavaliselt kõrgenenud vererõhk ja skleerosist hapraks muutunud veresooned. Samuti võib põhjuseks olla suhkruhaigus, harvem tekib seda gripilaadsete ...

Loe edasi

KAE

Isal on vanust 76 aastat ja ta nägemine on mingil määral veel ühes silmas säilinud. Tal on olnud peapõrutusi avariist, esineb lubjastumist ning kipub tarvitama õlut ja soolast sööki. Oletatavalt on probleem ...

Vastas dr Leo Schotter

Kuressaares võiks külastada dr. Virvest (prillipood). Ehk saab selgeks, mis silmal viga on. Kas on kae, silmapõhja lupjumine, või mingi muu viga. Vanus pole kaelõikuseks probleem.

Loe edasi

silmapõletik?

Olen 27a. läätsede/prillide kandja, töötan natuke ka arvutiga. Alates augusti lõpust tekkis silmades sügelus ja selline tera-tunne, eriti päeva lõpuks.
Kui sain arstile septembri algul, kirjutati ...

Vastas dr Leo Schotter

Silmapõletiku korral tuleks kindlasti loobuda läätsedes, ja täielikult, sest ka läätsed võivad olla infitseeritud. Egas muud, kui tuleks silmaarsti veelkord külastada ja küllap pikapeale leiab sobiva ravimi ...

Loe edasi

Fotokroomsetest prilliklaasidest

Tere päevast!

Kas oskate anda mingit selgitust fotokroomsete prilliklaaside kasulikkuse või kahjulikkuse kohta. Miskipärast suhtub osa optikuid neisse eelarvamusega, et "rikute oma silmad ...

Vastas dr Leo Schotter

Fotokroomsed klaasid muudavad oma tumedust sõltuvalt neile langeva utraviolett kiirguse intensiivsusest. Ka ruumides olles on nendel ca 10% valgusneelavus, misstõttu ei sobi need klaasid lugemisprillideks. ...

Loe edasi

Prillide tugevus

Tere,

Kui mu läätsed on -7, kas selle järgi saab teada, kui tugevad prillid peaksid olema (kas on mingi kindel vahe, kui palju prillid on läätsedest tugevamad?)

Lugupidamisega, ...

Vastas dr Leo Schotter

Kindlat süsteemi pole, erineva firma läätsedaga on parandus erinev. Prillinumbri määramiseks tuleks ikka silmaarsti külastada. Reeglin on prillinumber ca 0,5 -1,0 suurem.

Loe edasi

Kas silmaarstile või...

Tere!

Mul on silmadega nii, et tavaliselt näen normaalselt nii kaugele kui lähedale. Viimasel ajal (mõned kuud) on aga nii, et kui vaatan lähedale, siis näen ilusti. Kui aga suunan pilgu kaugele ...

Vastas dr Leo Schotter

Kui kugelenägemine mõne ajaga taastub, siis viitab see nägemise ülekoormusele, stressile. Rohkem sporti ja puhkust silmadele.

Loe edasi

silmade nägemise korrigeerimine

Tere!
Mis võimalused on silmade nägemise korrigeerimiseks,kui parem silm on -1,0 ja vasak silm -1,25 ? Seoses tööga on prillide ja läätsede kasutamine väga tülikas(töö on seotud äkksituatsioonidega ...

Vastas dr Leo Schotter

Sellise suht väikese lühinägevuse korrektsiooniks sobib RK meetod. Vt. www.silmaarst.ee

Loe edasi

prillid

Minu 12-aastane poeg küsis,kas ta prillide asemel saab läätsesid kanda.Arst kirjutas välja -3,25.
TEILE TÄNULIK EMA

Vastas dr Leo Schotter

Jihul, kui on soovi ja hakkamasaamist, siis võib läätsi kanda küll.

Loe edasi

valus silmaümbrus, kuumustunne

Lp. doktor Leo Shotter.
Olen 65 -aastane. Töö käib peamiselt arvuti taga ja raamatutega. Juba tükk aega tunnen, et silmade liigutamised, asendi muutusel ja eriti silmade ümbruse kompamisel on valus. ...

Vastas dr Leo Schotter

Ilmselt on tegemist mingi silma limaskesta kerge põletikuga, väsimusega. Võiks proovida Tears Naturale tilkasid, kui Artelac pole aidanud. Igal juhul on asjakohane silmade kontrollimine, prillide kontrollimine ...

Loe edasi

prillide tugevus

Kannan pikaajaliselt prille: üks silm -3,25 ja teine -3,75. Nüüd tellides uued prillid, tegi silmaarst vea ja mõõtis vanade prillide tugevuseks -3,5 jsa -4,0.
Kui eksitus selgus, olid uued prillid ...

Vastas dr Leo Schotter

Iseenesest 0,25 võrra tugevamad prillid ei peaks Teile mingeid vaevusi tekitama, nägemine õhtuti hämaras on isegi parem, aga, harjumine liigtugevate prillidega tekib kindlasti. Ja juhul, kui Teie töö iseloom ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi