sotsiaalsuse häire 24.09.14 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Minu 24 a. pojal puuduvad täielikult sotsiaalsed sidemed eakaaslastega või üleüldse teiste inimestega.
Ta on minu arvates täitsa OK, kui nii võib väljendada - väljanägemiselt hea, kuldsed käed (kui midagi palutakse/kästakse teha) ning pea töötab ka hästi (keskkoolist kuldmedal, aga bakalaureuse lõputöö jäi venima; nüüdseks küll juba tehtud).
Käib tööl, elab kodus. elujärg on meil täitsa hea, küll mitte ülihiilgav.
Ta pole omaalgatuslikult suhelnud ma arvan et teismeeast saadik. Kooliajal olid tal head klassikaaslased, kes kutsusid külla ja kaasa ja ta käiski. Aga peale seda on kõik kulgenud hääbuvas vormis.
Asendustegevus on arvuti - erinevad mängud ja muu info internetiavarustest ning kogu aeg on klapid kõrvas, et kuulata podcaste (mis muide on populaarteaduslikud või mänge puudutavad)

Oleme temaga loomulikult vestlenud, nii prääniku, piitsa kui mõistusele apelleerides, kuid miski pole aidanud. Ta räägib uskumatult vähe. Omaalgatuslikult samahästi kui mitte midagi. Ei vaidle, ei ägestu.

Nüüd ei pea minu närv enam vastu ja ta ise on ka nõus miskit ette võtma. Ega ta muidugi ise kuhugi ei ole pöördunud ega pöördugi vist. Ma ei tea, kas see ongi tal üldse mugavusstoonis hõljumine - vahel mulle tundub, et asi võib olla miskis muus. Tal on raske inimestele otsa vaadata jms

Minu küsimus - kas selline kirjeldus annab lootust saada saatekirja nt kliinilisele psühholoogile (oh, ma muidugi ei tea, mis spetsialisti poole üldse pöörduda). Kes annab saatekirja - perearst? psühhiaater?

Aitäh!

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Isiksuse omadused on suuresti igale inimesele omanäolised. Teatud iseloomujooned sobivad üheks, teised jällegi teiseks tööks. Aga see iseloomujoon peab ikkagi jääma nö ühiskonna poolt aktsepteeritud piiridesse ja ka indiviidi enda rahulolu registrisse - need mõlemad aspektid.
Mida teha?
Esiteks - selline töö ja tegemine, kus see vähesuhtlemine tuleb igapäevatööle kasuks, aga eraelu vajab ju ikkagi teatavat reaalset suhtlemist!
Teiseks, käitumismustreid annab teatud piirides kujundada, kasvatada, treenida. Suhtlemisoskus ja -julgus on väga suures ulatuses treenitavad!

On ka psüühikahäirest tingitud probleeme, neid aga saab arstirohuga mõjutada.
Alustage psühhiaatri juurest, siis saab asjast kõrvalseisja pilguga ülevaate ja soovitusi anda.
Parimat soovides,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Ärevushäire kahtlus

Tere. Laskusin kõrge stressitaseme tõttu depressiooni, kuigi algul ei tahtnud seda endale tunnistada. Perearst määras KKT, mis kuu ajaga asja paremaks ei teinud - asi läks paraku kehvemaks ja kirjutati ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Stressi teket on rohkem kui seda praeguse elukorralduse juures maandate. Sellest tuleneb nii depressioon kui ka ärevushäireid. Ravim Elicea (Estsitalopraam) on hea antidepressant, aga sellest üksi ei aita. ...

Loe edasi

Psühhoinvaliid

Tahaks täpsustust ehk täpsemalt teada, milles väljendub selline invaliidsus ehk psühhoinvaliidsus, näiteks vägistatutel?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Invaliidsus (laiemas mõttes) on mingi inimfunktsiooni kestev häire ja see häire segab inimese heaolutunnet ning töövõimet.
Invaliidsust (sotsiaalses mõttes) määratakse kindlatele kriteeriumitele ...

Loe edasi

Obsessiiv- kompulsiivne häire

Tere
Kuidas lahti saada mustuse-pisikute kartusest?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Koostöös psühhiaatriga: arstirohud, harjutused, psühhoregulatsioon. Kannatlikkust.
Psühhiaater aitab,
Jüri O.-M. Ennet

Loe edasi

Hinnakiri

Kui palju maksab Teie vastuvõtule tulek? Kas kusagil on ka hinnakiri üleval?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Millised vaevused-kaebused? Mis häire? Häire sügavusest sõltub ravi iseloom ja kestvus ning sellest ka hind.
Parimate soovidega,
Jüri O.-M. Ennet

Loe edasi

dissotsiatiivne häire

Mis on dissotsiatiivsed häired ja kuidas neid ravitakse?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Diagnoosi paneb tohter, ravi selgitab raviarst. Kirjelduse leiate, vajadusel, Psühhiaatria käsiraamatust või siis RHK-10-st.
Mälu, aisingute, tähelepanu, liigutuste teadliku ja valikulise kontrolli ...

Loe edasi

Selgusetus mulle?

Kas skisofreenilise häire puhul on ajukajustus või ei ole?Olen aru saanud,et skisofreenia puhul on ajukahjustus ja meeleolehäire puhul seda pole?Ette tänades:A.H.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

On olemas ajukahjustusega psüühikahäireid: mehhaaniline trauma, kasvajad, aju ehituslikud häired mõnedel seoses vanadusega - dementsuse valdkond suuresti. Skisofreenia puhul sellist orgaanilist ajukahjustust ...

Loe edasi

Piirialast tüüpi isiksusehäire

Tere!
Palun kas Te seletaksite palun selllist tüüpi häirest natuke lähemalt.Mis on selle häire iseloomulikud omadused,millega ravida ja kui mitte ravida siis millised on tagajärjed.Tean,et sellist ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Vastus mõned päevad tagasi antud.
Tervitades,
Jüri O.-M. Ennet

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: